hiteles NyomtatásAjánlott irodalom

 

Mácsik Gábor: A skandináv mitológia

KonyvMegjelenés éve: 2012
Kiadó: Mácsik Gábor
Terjedelem: 282 oldal
Kötés: Kemény táblás
ISBN: 978-963-08-3588-6
Megvásárolható: Skandináv mitológia

Színes fotókkal illusztrált, átfogó enciklopédikus mű magyar nyelven az északi népi mítoszokról, hiedelmekről és szokásokról.

Az óskandináv mitikus világkép, majd a természetfeletti alakok és a köréjük fonódó kultikus népélet bemutatását követően egy teljes mondagyűjtemény segít elmerülnünk a régiek mítoszaiban, amelyek a magyar nyelven eddig még nem jelent Völsunga sagával, Észak legnagyobb hősi eposzával is kiegészül. Végezetül pedig a máig titkokkal övezett mágia és a rúnák birodalmába kalauzoló fejezet teszi kerekké a régi korról alkotott képünket. - Mácsik Gábor

A skandináv mitológia olyan alapmű, amelynek minden érdeklődő könyvespolcán helyett kell kapnia. A mitológia és a hősi történetek fantasztikus világába kalauzol, kezdve a világ teremtésétől egészen annak végéig. A színes ábrákkal díszített, kemény táblás könyvet a leírás elején található címen vásárolhatjátok meg.

Bernáth István: Skandináv mitológia

KonyvMegjelenés éve: 2005
Kiadó: Corvina Kiadó
Terjedelem: 341 oldal
Kötés: papír / puha kötés
ISBN: 9631353673
Megvásárolható
: Libri, Bookline, Corvina Kiadó

Az évtizedeken át érlelődő tudós és költői munkával kidolgozott mű három bevezető esszéjében a szerző szemléletesen feltárja a skandináv mitológia rendszerét, gyakorlati segítséget nyúlt az ősi szövegek érzékletes olvasásához (kitérve a sajátos verstani formák ismertetésére), majd pedig a létező forrásanyagok rendszerbe foglalt leírását adja. A kötet tartalmazza még a skandináv mitológiának a 10. 13. század között Izlandon született két legfőbb szövegforrását: a szerző szakavatott fordításában első ízben magyarul megszólaló Próza-Eddát és az ugyancsak általa fordított mitológiai tárgyú Edda-verseket, a középkori világirodalom gyöngyszemeit. Mitológiai kislexikon zárja a könyvet, az összes név, tárgy és fogalom szócikkeivel, megadva előfordulási helyüket és szükség esetén a kiejtésüket is.

Egy sokkal inkább tudományos igényű könyv, amely az Edda-versek felől közelíti meg a mitológiát. Egy kicsit nehezebb olvasni és megérteni, mint a tudományos ismeretterjesztő munkákat, bár igen jó magyarázatokat és segítséget kapunk a versek olvasásakor. Ismételten kötelező darab!

G. Beke Margit: Északi istenek

KonyvMegjelenés éve: 2012 (első kiadás: 1973)
Kiadó:
Fapadoskönyv Kiadó
Terjedelem: 120 oldal
Kötés: papír / puha kötés (régebbi kiadás: kemény kötés)
ISBN: 9789633299425
Megvásárolható: Bookline Ebook
Olvass bele a könyvbe: Google könyvek

A homéroszi eposzok, a Kalevala és a hindu eposzok mellett az izlandi Edda is azok közé a világirodalmi kincsesbányák közé tartozik, melyeket hozzáférhetővé kell tennünk az ifjúság számára. Különös, zordon, érdekes világ tárul az olvasók elé, a kietlen sziklák között élő óriások harca a jóindulatú, meleget, napfényt és bő termést adó istenek, az ászok ellen. Megjelenik előttünk a hatalmas Ódin, a herkulesi erejű, mennydörgő Thor és Baldur, Ódin legkedvesebb fia. De itt ármánykodik Loki, a Bajkeverő, és találkozunk a gonosz Fenrir farkassal is, akit az istenek megláncolnak.

Ezt a könyvet olvastam legelőször abban az időben, amikor elkezdtem a skandináv mitológiával foglalkozni. A mű leginkább az istenek történeteivel foglalkozik, amivel betekintést enged mindennapjaikba, kalandjaikba. Továbbá bemutatja, hogy miként jött el az istenek végzete, a Ragnarök.

G. Beke Margit: Északi hősök

KonyvMegjelenés éve: 2012
Kiadó:
Fapadoskönyv Kiadó
Terjedelem: 172 oldal
Kötés: papír / puha kötés
ISBN: 9789633297179
Megvásárolható: Bookline, Ebook
Olvass bele a könyvbe: Google könyvek

Ebben a kötetben G. Beke Margit az európai népvándorlás korának északi történeti tárgyú mondáiba avatja be az olvasóit. A hat hősi-romantikus történet - egy kivételével - középkori izlandi pergamenek soraira támaszkodik. Hogy e történteket eredetileg versben vagy prózában fogalmazták-e meg, ma már nem derít­hető ki: gyakran találkozhatunk a Verses Edda epizódjainak későbbi prózai feldolgozásaival, de néhány izlandi történeti éneknek eredetileg prózai volt a formája. Akárhogy is, G. Beke Margit tömör, szép magyarságú, meseszerű prózai feldolgozásában illő formát öltenek a hajdanvolt pogány északi hősök történetei.

Dömötör Tekla: Germán, kelta regék és mondák

konyv6Megjelenés éve: 2005
Kiadó:
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt.
Terjedelem: 246 oldal
Kötés: kemény kötés
ISBN: 9789631183290
Megvásárolható: Bookline, Libri

„Észak Borongós vidékének színes regéit adja a magyar olvasó kezébe Dömötör Tekla könyve. Az ősgermán költészettől, amely istenek, hősök, óriások és szörnyetegek alakjában keltette életre a természet erőit, a középkor híres eposzain, a Nibelung-éneken és a Gudrun-éneken át a német népkönyvekig ível a germán monda-kör. Számos hatalmas zenei és irodalmi alkotás alapjául szolgál, mint például Wagner: A Nibelungok gyűrűje, Goethe Faustja vagy Shakespeare Hamletje. Magyarországon kevésbé ismertek, de éppen ilyen értékesek a kelta népek tündérregéi s a híres Artus-mondakör, a kerekasztal lovagjairól, Parszifálról Lohengrinről, Trisztán és Izolda szerelméről szóló történetek. ”

Völsunga saga

konyv5Megjelenés éve: 2015
Kiadó:
Corvina Kiadó
Terjedelem: 128 oldal
Kötés: kemény kötés
ISBN: 9789631362459
Megvásárolható: Bookline, Libri, Corvina Kiadó

„A Völsunga saga a Corvina új sorozata, az ÉSZAKI FORRÁSOK-FONTES BOREALES első kötete. A sorozatban megjelenő óizlandi sagák szájról szájra szálló, majd a 12. és 14. század között írásba foglalt történetek, amelyek korabeli eseményeket, családi történeteket beszélnek el prózában, versbetétekkel tarkítva, mondai és mesei motívumokkal átszőve, jobbára Izland benépesülésének hajdanvolt idejéből. A művészi igénnyel készült egyes kötetek Bernáth István fordításában és kommentárjaival jelennek meg.”

Érdekelne még több könyv?

Irány a facebook!