NyomtatásRúnanapló készítése - Első lépések

Első lépések | Rúnanapló fajták | Elkészítés

Mielőtt nekikezdünk, hogy megírjuk saját rúnanaplónkat, el kell gondolkoznunk arról, hogy miért is tesszük, mi hasznát vesszük, valamint, hogy mit tartunk fontosnak benne.
Azaz készíteni kell egy tervet!

Érdemes külön lapra, esetleg jegyzetfüzetbe leírni azt, hogy mit is szeretnénk belefoglalni a naplónkba. Mit akarunk írni a rúnákról? Csak róluk szeretnénk írni, vagy másról is? Gondoljuk át, hogy jegyzeteinket hogyan is kellene elrendezni a naplónkban, és azt se felejtsük el, hogy legyen elég hely arra, hogy további felfedezéseket, tapasztalatokat is bele tudjunk írni.

A tervezés előtt/közben/után próbáljunk egy kisalakú (lehetőleg simalapos) füzetet/könyvet beszerezni. Lehet egy nagyon egyszerű füzetecske, vagy egy keménytáblás könyv is. A lényeg, hogy ha először csináljuk, ne legyen se túl nagy, se túl kicsi. Épp akkora, amibe belefér mindaz, amit írni szeretnénk, és lehetőleg, még marad is benne pár oldal a biztonság kedvéért. Egy kisebb, A5-ös méretű könyv általában megfelel arra is, hogy magunkkal vigyük, és ha kell, tanulmányozzuk útközben vagy amikor szükségünk van rá.

Ezen kívül szerezzünk be egy olyan tollat is, amivel szépen tudunk és szeretünk is vele írni. (Általában egy egyszerű golyóstoll is megteszi.) Ha a terv elkészült, és a tollunk, könyvünk is megvan, akkor már készen is állunk a jegyzetelésre!

Személyes tapasztalatok, jó tanácsok

 
  • Amikor az első kis rúnanaplómat készítettem, akkor nem sikerült olyan jól, ahogy azt szerettem volna. Kevés dolog fért bele, és sok elírást is vétettem. Ne aggódjunk, ha nem sikerül elsőre olyan jól, hanem gondoljunk arra, hogy ezt a kis könyvet mi magunk készítettünk! Csak a miénk, és  benne van mind az a tudás, amit mi tudunk vagy szeretnénk tudni a rúnákról.
  • Az első, esetleg második oldalra tartalomjegyzékkel szoktam kezdeni. Ez olyan, mint egy átfogó rúnatáblázat, a rúna jelével, nevével, betűjelével, és számával.
  • Ne siessük el, mivel így hajlamosak lehetünk arra, hogy elírjunk dolgokat (mint ahogy én is, első első naplómnál tettem). Nem lenne jó ha úgy nézne ki naplónk, hogy tele van áthúzásokkal. Ezért is érdemes először a gépen vagy egy külön lapra megírni azt, amit szeretnénk, majd csak utána átmásolni naplónkba.