Gyakran Ismételt Kérdések (GY.I.K)

 

Milyen gyakran frissül a honlap?

A gyakorisága változó, de általában igyekszem minden hónapban valamilyen frissítést elkészíteni. Jelenleg a frissítések legnagyobb része a régi menük átdolgozása, korrektúrázása és bővítése.

Ha további érdekességekre vágysz, akkor kövess a facebook oldalon, mivel ott további cikkeket és képeket találhatsz.

Hogyan kéne belekezdenem a mitológia tanulmányozásába?

Érdemes először is az Eddákat elolvasnod. A Verses Edda teljes egészében a honlapon is megtalálható, míg a Prózai Edda magyarul jelenleg csak könyv formátumban kapható. Az ajánlott irodalmak rész jó kezdőpontot ad ahhoz, hogy mely könyvek szólnak a mitológiáról. Ha az Eddákon túl vagy, akkor utána jöhetnek a sagak vagy egyéb írások. A Magyar Ásatrú Gyülekezési Pont honlapján, további segítséget kaphatsz ezzel kapcsolatban.

Ha pedig a honlapon szeretnél eligazodni, akkor először a Teremtés történetet javaslom. Itt aztán végigmehetsz a főbb történeti vonalon egészen a Ragnarökig. Még az elején érdemes megismerkedned a multiverzum felépítésével is, amelyet az Yggdrasil menüpont alatt olvashatsz. Ezek után már bármelyik menü következhet, attól függően hogy kikről-mikről szeretnél többet megtudni.

Tudsz segíteni rúnákkal kapcsolatban?

A kérdéstől függően általában tudok. Ha úgy gondolnád, hogy elkezded a rúnákat tanulmányozni, de nem tudod hogyan kéne kezdeni, akkor bátran keress meg e-mailen (arckhebohn@gmail.com) keresztül. Rövidebb, egyszerűbb kérdések esetén a chatre is írhatsz.

Az északi hitvilággal is foglalkozik az oldal?

Bár vannak bizonyos írások amelyek kapcsolódnak az ősi hitvilághoz, de elsődlegesen a mitológiáról és a rúnákról olvashatsz. Ha a vallásról szeretnél többet megtudni, akkor keresd fel a Magyar Ásatrú Gyülekezési Pontot a következő helyeken:

 

Mennyire megbízhatóak az oldalon szereplő leírások?

A skandináv mitológia kategórián belül azok a legmegbízhatóbbak, ahol a címsorban egy kis pipát is látsz. Ezek a menük 90%-ban tükrözik a valóságot:

gyik

Vannak olyan részei a mitológiának amiben nincs egyetértés (a források változatossága vagy hiánya miatt). Ezért előfordulhat, hogy máshol egy másik értelmezést olvashatsz.

A rúnák kategória alatt szereplő menüknél csak elvétve találkozhatsz ilyen jelekkel, mivel az értelmezésük személyenként eltérhet. Mindenki máshogy értelmezi a jeleket, és bár az alapok minden rúna esetén adottak, a hozzá tartozó leírások vagy információk különbözhetnek.

Azok a menük, ahol nem látsz ilyen jeleket, azok még a kezdetleges honlap idejéből valók, amikor még nem voltak kéznél megbízható források. Ezeknek a nagy része tartalmazhat nem ellenőrzött információkat is, így amíg javításra nem kerülnek, addig érdemes máshol is utánanézned, hogy valóban úgy van, ahogy itt is leírtam (ennek száma tényleg minimális, és a legfontosabb részek biztosan hitelesek).

Hibát találtam! Hol jelezhetem?

Bármilyen elírási, tartalmi, forrásbeli hibát a bal oldalon lévő chaten és e-mailben az arckhebohn@gmail.com címen jelezhetsz. Nem veszem sértésnek vagy rossz néven senkitől, sőt őszinte hálám azoknak akik így tesznek, hiszen így egyre jobb és teljesebb lesz a tartalom, ezáltal hasznosabb útmutatást tud nyújtani a mitológia iránt érdeklődőknek.

Mit tegyek ha valamit nem értek/nem találok?

Legyen szó a mitológiáról, a rúnákról vagy bármi másról, nyugodtan írj nekem e-mailt (arckhebohn@gmail.com)), és a legjobb tudásom szerint megpróbálok válaszolni. Nincsen rossz kérdés, így ne habozz megkérdezni azt amit nem értenél vagy ami felmerül benned.