hiteles NyomtatásReceptek - Italok

<– Vissza a receptekhez!

 

Mézsör

mezsorTalán mindenkinek van valami halovány fogalma erről az italról. Tulajdonképpen ez egy mézes vízből erjesztett alkoholos ital, de mégis annál több.  A mézsör nagyon sokoldalú ital, szóval most az alap receptet írnám le, ezt ezerféleképp lehet még variálni, a hozzávalók arányaival, gyümölcsök, fűszerek hozzáadásával.

Először is amire szükség lesz ha szeretnéd elkészíteni:

  • Egy tiszta, csíramentes tároló üveg az erjesztéshez
  • Egy nagy fazék
  • Egy borászati kotyogó

(kotyogót, nagy üveget és pezsgőélesztőt és ilyesmiket könnyedén be tudtok szerezni webshopról, borászati boltokból)

Hozzávalók:

  • 9 L kristályvíz
  • 3 kg méz
  • 5 teáskanál élesztőtápanyag
  • 1 tasak pezsgőélesztő
  • 3 citrom leve

Elkészítés:

Mindent moss el alaposan, forró vízzel, ha bármilyen baktérium marad az üvegben, tönkreteheti a végeredményt.

Töltsd egy tiszta fazékba a víz felét és melegítsd forrásig. A forró vízben oldd fel a mézet és az élesztő tápanyagot majd forrald fel újra. Ha felforrt add hozzá 3 citrom levét, ügyelj a magokra, darabkákra, szűrd át. Forrald pár percig hogy minden tökéletesen elkeveredjen, azután leveheted a tűzről és hozzáadhatod a maradék vizet.

Várd meg amíg a keverék szobahőmérsékletűre hűl majd add hozzá a pezsgőélesztőt, keverd el és töltsd át az erjesztő üvegedbe. Zárd le és alaposan rázd össze.

Figyelj rá, hogy hagyj helyet az üvegben, mivel az erjedés során gázok fognak keletkezni ezért habzani is fog a folyadék, semmiképp se töltsd csurig!

Zárd le az üveget a kotyogóval és helyezd el a lakás egy hűvösebb helyén. Az erjedési folyamat legkevesebb 4 hét, de minél tovább hagyod, annál jobb lesz.

Ezután palackozhatod kisebb üvegekbe. Figyelj, hogy ezeket is alaposan takarítsd ki mielőtt beletöltöd a mézsört! Figyelj az erjesztő alján leülepedett szmötyire, ne keverd vagy rázd fel, nem szeretnéd ha zavaros lenne a mézsöröd!

Ha palackoztad, zárd le az üvegeket és hagyd őket békén még további 1-3 hétig.

Ha mindent jól csináltál a palackokban a mézsör szép tisztává, buborékossá válik. Előfordulhat hogy még egy kis üledék az alján az élesztő miatt, de ez nem teszi tönkre az italt.

Ez az alap, de százféleképp variálható fűszerekkel, gyümölcsökkel.

Gløgg

Ez az ital gyakorlatilag a forralt bor északi megfelelője, Én télen szeretem elkészíteni a hideg estékre egyszerűen elengedhetetlen. Finom és átmelegít ám emellett pofon egyszerű elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 2 üveg vörösbor
  • glogg2 csésze vodka
  • 1 kb 5 centis darab gyömbér meghámozva
  • 2 teáskanál kardamom
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 1 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál mandula
  • 1 kisebb narancs héja
  • 3-4 db csillagánizs (egy kis plusz az én verziómban)
  • 2 rúd egész fahéj
  • 1 vaníliás cukor vagy 1 kávéskanál vanília aroma
  • 1 csésze cukor (kóstold meg ha nem elég édes ízlés szerint adj még hozzá)

Elkészítés:

A vodkát, gyömbért, kardamomot, szegfűszeget, csillagánizst, mazsolát, narancshéjat, mandulát, fahéjat keverd össze egy befőttes üvegben és tedd a hűtőbe kb. 3 napra mielőtt felhasználnád.

A bort öntsd egy fazékba tedd fel a tűzre és oldd fel benne a cukrot. Figyelj rá, hogy ne forrjon fel. Öntsd hozzá a vodkát és a fűszereket, ha nem szeretnéd, hogy mazsolák és narancshéj darabok úszkáljanak az italban nyugodtan használhatsz egy tea vagy kávé főzéshez való filter papírt, tedd bele a dolgokat, kösd el a tetejét, így a végén könnyedén kidobhatod.

Fedd le a fazekat és hagyd pár órát( vagy egy éjszakát) állni fogyasztás előtt.

Érdemes melegen inni, de hidegen is nagyon finom.

A receptekért köszönet Tirának!