NyomtatásKirakási módszerek

A rúnákat nem csak ismerned érdemes, hanem tudnod kell azt is, hogy mihez is kezdj velük. Az egyik leggyakoribb használata a jóslásban valósul meg.

Az idők során megannyi módszer létezett, hogy hogyan is jósoljunk a rúnákból. Voltak, akik a már megírt kirakásokat használták, de olyanok is, akik saját maguk találtak ki különböző jelképeket, módszereket, amelyeket használván jobb eredményeket érhettek el, mintha egy másik ember által írt kirakást vagy útmutatást követnének.

KirakasokA rúnák ereje, akárcsak más jóslási módszereknél, saját magunkból ered, és a mi személyiségünkhöz alkalmazkodik. Minél többet viszünk beléjük saját tulajdonságainkból, energiánkból, annál sikeresebbek leszünk a velük való munkában. Igyekszem felsorolni azokat a módszereket, amelyeket többen használnak, és a listát az egyéni módszereimmel is kibővíteni. Ha még csak most kezdtél a rúnák tanulmányozásához, érdemes ezeket a módszereket követned, és aztán újabb lépéseket hozzátenni vagy saját módszert kitalálni. Ezek a módszerek mind kártyával, mind rúnakövekkel alkalmazhatók.

Egy rúnás olvasat

Egyszerű és igen hasznos, főleg, ha kevés időnk van, és gyorsan szeretnénk valamit megtudni. Mielőtt kihúznád a kártyát vagy a rúnát, koncentrálj arra a dologra, amire kíváncsi vagy.

Például: Mire számíthatok a mai/holnapi napon? Hogyan válasszak x és y közül? Mit kellene tennem most? Mit tanácsoltok nekem ebben az ügyben?

RunaHa a kérdés megvan és a kihúztad a rúnát, gondolkozz el rajta, hogy mit akar mondani. Tegyük fel, hogy kapsz egy utazási ajánlatot, de nem tudod, hogyan dönts. Ha Ehwaz vagy Raidot húztál (álló állásban), azt sugallhatja, hogy érdemes elfogadnod, mivel hasznosan és kellemesen fog telni az utazás. Ha viszont Isa jönne ki, akkor jobb lenne, ha most kihagynád ezt a lehetőséget, és kicsit inkább késleltetnéd az utazást. Ha nem ilyen egyértelmű a húzott rúna, akkor érdemes a jelentésein elgondolkozni, hogy vajon mit akar mondani. Lehet, hogy arra céloz, hogy az utazás előbb valamit még meg kell tenned, vagy valakit/valamit magaddal kell vinned. Csak rajtad áll, hogyan értelmezed!

Két rúnás olvasat - A nap tanulsága

Mindennapos használatra alkalmas kirakási módszer. Két rúnát húzunk egymás után, majd egymás mellé helyezzük. Az első rúnával megtudjuk, hogy milyen pozitív dolgokat tanulhattunk/tapasztalhattunk a nap folyamán, míg a másik rúna ennek ellentéte, azaz a negatív tapasztalatokra utal. Hasznos lehet, ha szeretnénk elgondolkozni arról, mi is történt az adott nap folyamán körülöttünk, és így megítélni döntésünket, tanulni hibáinkból, vagy élvezni a hasznos cselekedeteinket.

Három Rúnás olvasat

Talán a legalapvetőbb kirakási módszer, és a legelterjedtebb mindenféle jóslásnál. Ebben az esetben a kérdés kicsit komolyabb és összetettebb is lehet.

Például: Mit hoz a jövő? Hogyan javíthatok egy bizonyos helyzeten? Mi az, ami megváltozott x-en vagy rajtam? Hogyan tudnám rendbe rakni az életemet?

A három rúnás olvasatot szinte mindenki úgy állítja be, hogy az első rúna a múltat, a második a jelent és a harmadik a jövőt jelenti. Nos, ez is egy nézőpont. Tényleg, ha valamit meg akarunk tudni, ahhoz tudnunk kell, hogy mit tettünk a múltban, ami idáig vezetett, hogy a rúnákhoz forduljunk, mit teszünk most, ami nem biztos, hogy jó, és mit kellene tennünk ahhoz, hogy jobbá tegyük, esetleg kijavítsuk a múltban elkövetett hibáinkat, és tiszta lappal induljunk. Én azt mondom, hogy minden kirakásnál saját magunk szabhatjuk meg, hogyan akarjuk nézni. Ha ez a múlt, jelen, jövő felállás nem tetszik, tekintsük három útnak, amik közül választhatunk. Egy-egy út választásánál, az adott rúna jelentése fog érvénybe lépni. De úgy is vizsgálhatjuk, mint három megoldási módszert, amelyek közül választhatunk. Az értelmezés jellege a kérdéstől függ!

 Négy Rúnás olvasat - Erősségek/Gyengeségek

Ehhez a módszer alkalmazásához húzzunk négy rúnát, hogy személyes erősségeinkre és gyengeségeinkre  jobban ráláthassunk. Ugyancsak megismerhetjük más emberek tulajdonságait ezen eljárás segítségével!

1. Erősség
Miben vagyunk jók? Miért? Miben vagyunk igazán különlegesek? Melyek azok a tulajdonságaink, amelyek valóban meghatározzák azt, hogy miért is vagyunk jók?

2. Akadályok
Milyen tényezők akadályoznak minket, hogy kibontakozhassunk? Az élet teli van kihívásokkal, problémákkal, és ez a rúna  jellemzi ezeket leginkább.

3. Gyengeség
Miben vagyunk gyengék? Minden embernek megvannak a hibái, ami szükségszerű, hiszen csak hibáinkkal lehetünk tökéletesek. Hibáink ismerete segíthet abban, hogy figyeljünk rájuk és rájöjjünk gyengeségeink okára. Valamint, hogy miként változtassunk rajta (ha lehet).

4. Támogatás
Honnan várhatunk támogatást? Ki segíthet bennünket? Ez a rúna mutat rá arra a személyre, vagy cselekvésre aki vagy ami képes reményt adni, és esetleg "tanítani" minket, hogyan sikerülhet a legjobb énünket megmutatni környezetünk számára.

Öt-rúnás kirakás - Thor keresztje

OtrunaHorizontálisan: múlt (2), jelen (1), jövő (5)
A jelen fölött a segítő kéz (3).
A jelen alatt a probléma aspektusa, amire figyelni kell (4)

(Ajánlott kártyáknál.)

Forrás

Öt-rúnás kirakás II - Thor keresztje

Ez a kirakás az életedre kiható tényezők megismerésére való

Otruna1. Általános hatások
Mik azok a tényezők, amik mindennap befolyásolnak téged? A kényszer, a szükség az ami meghatározza, hogy miként döntesz adott helyzetekben.

2. Akadályok és problémák
Ez a rúna jelképezi azokat a gondokat, amelyek az életünkben előfordulhatnak. Amelyek nyomasztanak, a kedvünket vagy az időnket elveszik, erőnket lecsökkentik.

3. Kedvező hatások
Mik azok a hatások, amik az életünket jobbá teszik? Esetleg egy személy? Egy hobbi? A rúna jelképezi azt, ami a boldogságunkkal lehet kapcsolatos.

4. Lehetséges eredmény
Az előbbi három rúna jelzéseinek figyelembevételével ez a rúna megmutatja azt, hogy milyen eredménnyel járhat, ha kihasználjuk a pozitív hatásokat. A "lehetséges eredmény" csak egy útmutató, ami nagyban függ attól, hogy mennyire vesszük figyelembe, és követjük az utóbbi három rúna üzenetét.

5. Jövőbeni hatások
Mire számíthatunk a jövőben? Milyen változások jöhetnek? Mivel a kirakásban ez a rúna központi helyet foglal el, kulcsfontosságú lehet. Cél vagy történés amit el szeretnénk érni, vagy - ha negatív - amit elérhetünk, ha nem figyelünk oda cselekedeteinkre.

Hét Rúnás kirakás

HetrunaA kártyákat kettesével kell olvasni.

1-2. kártya: ez a jelen, a kérdés, a probléma, a hiány
3-4. kártya: azok a múltbeli események, amik ide vezettek
5-6. kártya: mit kell tenni, hogy a célod elérd?
7. kártya: maga a végcél

(Ajánlott kártyáknál.)

Forrás

A Római módszer

Ezt írja le Tacitus a Germaniában. (Tac. Germ. 10.) Valójában a Háromrúnás gyors módszer egyik változata, néhány rituális részlettel gazdagítva. Ha valóban helyesen akarod végigvinni, menj ki a szabadba, keress egy gyümölcstermő fát, arról vágj ágakat, azokba vésd a jeleket, hogy mindig friss rúnakészleted legyen a jósláshoz. Teríts a földre egy tiszta fehér lepedőt. Fogd a kezedbe az összes rúna-ágat, és szórd a lepedőre. Fohászkodj Odinhoz, és végy ki találomra három rúnát anélkül, hogy rájuk néznél. Értelmezheted őket egyszerre is, de egyenként is.

Forrás

Nyolc rúnás olvasat - Kapcsolatok javítása

NyolcrunaEgy kicsivel bonyolultabb kirakási módszer, ami akkor lehet hasznos,  ha egy kapcsolatot (főleg párkapcsolatot) javítani, magasabb szintre szeretnénk emelni. Az értelmezése sok időt igényelhet, így csak akkor ajánlom, ha hajlandó vagy arra, hogy tüzetesen megvizsgáld kapcsolataidat, és elgondolkodj alaposan arról, amit a rúnákból kiolvasol.

1. A kérdés
Ez a rúna szimbolizálja az adott kérdésünket. Amit a rúnáktól szeretnénk megtudni, és amiért hozzájuk fordultunk.

2. A nő vágya
Mire vágyik a nő ? Mit szeretne elérni a kapcsolatban?

3. A férfi vágya
Mire vágyik a férfi? Mi a célja, a belső álma a kapcsolattal?

4. Akadályok a nő előtt
Mi akadályozza a nőt abban, hogy cselekedjen? Van valami, ami miatt nem mer lépni?

5. Akadályok a férfi előtt
Hasonló a női kérdésekhez, csak férfi tekintetben.

6. A nő ajándéka
Mit nyújthat a nő a férfi számára? Mi az, amit hozzátesz a kapcsolathoz, ami miatt valóban virágzó lehet az?

7. A férfi ajándéka
Hasonló a női kérdésekhez, csak férfi tekintetben.

8. Az eredmény
Ahova mindkét fél eljuthat, vagy amire mindkét fél vágyik. A közös választás, cél, hatás. Ahhoz, hogy ezt a rúnát megértsük, össze kell tenni mindkét oldalt, és együttesen megnézni, hogy így mit jelképez az adott rúna.

Kilenc Rúna vetése

Ez a módszer részletesebb áttekintést ad az egyén helyzetéről, megmutatja, hol állsz éppen spirituális utadon, rávilágít a választható és lehetséges körülményekre. A kilences önkényes szám - szíved szerint válassz számot. Én a kilencest választottam, mert a) a hármas és többszörösei mágikus jelentőségűek a skandinávok számára is b) elég nagy szám ahhoz, hogy részletesebb értelmezést tegyen lehetővé, de annyira nem nagy, hogy túlbonyolítsa. A legtöbb ember kényelmesen tud a kezében tartani kilenc rúnát.

Végy ki a zacskóból kilenc rúnát. Tartsd a kezedben egy rövid ideig, és koncentrálj a kérdésedre (ha van). Aztán szórd a rúnákat az asztalra, földre, vagy ha van egy kendőd, arra. Először azokat olvasd el, amik jellel fölfelé esnek le. Ezek a mostani helyzeteddel függnek össze meg az ehhez vezető körülményekkel. Igencsak szubjektív, ki hogyan olvas rúnát, de általában a középre eső rúnák számítanak leginkább, a szélekre esők pedig kevésbé jelentősek, vagy pedig általánosabb hatásokat mutatnak. Az egymáshoz közel eső, esetleg érintkező rúnák gyakran kedvezően erősítik egymás hatását, sőt utalhatnak valami egészen egyedülálló dologra is, a fonákjukra eső rúnák viszont ellentétes hatásokat jelenthetnek. Előfordulhat, hogy valamelyik rúna kívül esik a kendőn, vagy leesik az asztalról. Egyesek szerint ezek a rúnák különös jelentőségűek, mások szerint teljesen figyelmen kívül hagyhatók.

Miután megnézted a jellel fölfelé esett rúnákat (és meg is jegyezted, melyek voltak), fordítsd felfelé a többit, anélkül, hogy elmozdítanád őket eredeti helyükről. Ezek külső vagy jövőben bekövetkező hatásokra utalnak, és jelzik a lehetséges következményeket. Tőled függ, hogyan értelmezed a különböző elhelyezkedéseket és mintákat, de ha már felállítottál magadnak néhány általános szabályt, lehetőleg tartsd is be őket. Mint már mondtam, rendkívül fontos a következetesség. Ezzel együtt, a rúnaolvasás természeténél fogva igen képlékeny, szubjektív dolog. Lehetőleg ne nagyon bonyolítsd túl az értelmezéseidet, nem kell minden egyes háromszögnek, négyszögnek és tetraédernek jelentést tulajdonítani. A rúnák olyanok, mint az emberek - sosem tudhatod, hogyan fognak viszonyulni egymáshoz, akiket bemutatsz egymásnak. Egyszerűen csak figyelj a minden egyes olvasatban feltűnő mintákra és kapcsolatokra, és vedd észre, milyen értelmezéseket sugallnak.

Rúnaolvasásaim végén általában előhúzok még egy rúnát a zacskóból. Ez segít megerősíteni (vagy időnként kétségbe vonni) az értelmezésemből adódó következtetéseket, és tisztábban érthetővé válik az egyébként szétszórt és bonyolult rúnavetés.

Forrás