hiteles NyomtatásKötött rúnák

kotott runakKötött vagy kapcsolt rúnának (angolul bind rune) nevezzük azt a több rúna felhasználásával elkészített új rúnát, amelyet egy bizonyos cél elérése érdekében alkotunk meg. Egyes rúnák összekapcsolásával le tudjuk szűkíteni azt a célt amelyet rúnamágiával szeretnénk elérni. Ehhez nélkülözhetetlen az, hogy ismerjük a rúnák jelentéseit.

Az egységesség kedvéért lentebb olvashatsz egy rövid összefoglalót az egyes rúnákról. Fontos, hogy ezek csak nagyon rövid, 1-1 kulcsfogalmat kiemelő leírások. A teljesebb megértés érdekében a rúnák részletes tanulmányozáshoz lásd az idősebb futharkot.

fehu

Fehu a kiérdemelt vagy szerencsével megszerzett jövedelmet képviseli. Általában kötött rúnánál valamilyen üzleti, jövedelemszerzési vagy pénzügyi célból használják.
Galdor: fffffffffff... (sziszegő F hang)

uruz 

Uruz a nyers fizikai erőt és a sebességet képviseli. Ha az egyén energiája alacsony, akkor Uruz segíthet a fizikai erő megnövelésében.
Galdor: uuuuuuuu...

thurisaz 

Thurisaz a pusztító erőt, a védelmet vagy a konfliktust jelképezi. Hasznos olyan folyamatok esetén, ahol le akarsz bontani egy akadályt vagy egy falat amely elállja az utad.  
Galdor: thu-thu-thu...

ansuz

Ansuz az üzenetet vagy a váratlan intuíciót jelképezi. Jó rúna arra, ha a saját "metafizikai" vagy pszichikus tudásod és megértésed szeretnéd növelni. Például ha a rúnákat tanulod és szeretnéd a tanuláshoz Odin segítségét kérni, akkor a kötött rúnád Ansuzt is tartalmazzon.
Galdor: aaaaaaaaa...

raido

Raido a fizikai utazást vagy az életstílusban való változást jelképezi. Ha egy út során áldást szeretnél vagy segítségre szorulsz egy bizonyos hely/irány fele haladáshoz, akkor Raido a tökéletes választás.
Galdor: rrrrrrrrrrrr...

Kenaz

Kenaz a tudást és a technikai képességet jelképezi. Segítséget nyújt minden tanulási folyamatban és emlékezésben. Ha egy vizsga előtt állsz (fontos, hogy azért valamennyivel előtte) a tenyeredre rajzolt Kenaz - és még mellé további rúnák - segítséget nyújthatnak.
Galdor: keh-keh-keh... (a 'k'-ra helyezve a hangsúlyt)

Gebo

Gebo a nagylelkű ajándékokat és a vele járó kötelezettségeket jelképezi. Hasznos lehet olyan kötött rúnáknál, ahol valamilyen váratlan ajándékokban reménykedünk (viszont ne felejtsük, hogy az ajándék, ajándékot követel).
Galdor: geh-geh-geh... (a 'g'-re helyezve a hangsúlyt)

Wunjo

Wunjo az örömöt és a kényelmet jelképezi. Ha boldogabb életet keresel magadnak (vagy valaki másnak), Wunjo kiváló segítséget nyújt. Fehuval együtt bőséget, boldogságot és örömöt hozhatnak.
Galdor: wwwwww... (zümmögve)

Hagalaz

Hagalaz a kontrolálatlan pusztító erőket jelképezi. Kötött rúnaként arra használhatjuk, hogy irányításunk alá vegyük a rossz dolgokat amik velünk vagy körülöttünk történnek. Alternatívaként Hagalazzal pusztító eredményeket is okozhatunk. 
Galdor: hhhhhhhh...

Naudiz

Nauthiz a késedelmet és a haladás hiányából fakadó frusztrációt jelképezi. Ha az életed túl gyorsan halad és szeretnél lelassítani, akkor Nauthizt használd. Más rúnákkal, az események felgyorsítására is alkalmazható. 
Galdor: nnnnnnnnnn...

Isa

Isa a folyamatok teljes hiányát jelképezi. Ha valami meg szeretnél állítani, akkor ezt a rúnát használd. Például, ha rossz dolgok történnek amelyek pusztító jellegűek az életedben, akkor Hagalazzal, megállíthatod a rossz dolgok történését. 
Galdor: iszii-iszii-iszii.....

Jera

Jera a szüretelést, a kemény munka jutalmát jelképezi. Ha valamin éppen dolgozol és jó eredményeket szeretnél, akkor Jera jó segítséget nyújthat. 
Galdor: jjjjjjjjj...

Eihwaz

Eihwaz a fa határozottságát, erejét és a megbízhatóságát jelképezi. Ha szükséged van arra, hogy érzelmileg erős, vagy rugalmas legyél, Eihwazt vedd bele a kötött rúnádba.  
Galdor: áááájjjjj...

Perthro

Perthro a rejtett dolgokat vagy rejtélyeket jelképezi. Ha valaki titkos vagy mágikus dolgokat vagy folyamatokat akar felfedezni, akkor kötött rúnaként ez a rúna elősegíti az adott területen lévő tanulmányaidat. 
Galdor: peh-peli-peh...

Algiz

Algiz pajzshoz hasonló védelmet jelképez. Ha védelmet keresel (pl. magadnak, családodnak, házadnak) akkor ezt a rúnát alkalmazd a kötött rúnád elkészítésében. 
Galdor: zzzzzzzzzz...

Sowilo

Sowilo az elért célok általi becsületet és a jó egészséget jelképezi. Mindenfajta pozitív változás is ide tartozik. Ha ezt a rúnát alkalmazod, akkor valószínű valamilyen pozitív változást akarsz kihozni a munkából (nem feltétlenül a munkahelyedből származó munkádból). 
Galdor: sssssssss....

Tiwaz

Tiwaz az esküket, becsületet és az igazságot jelképezi. Kötött rúnánál olyan esetekben nyújthat segítséget, ahol valamilyen jogi kérdések vagy szerződések merülnek fel. 
Galdor: tiw-tiw-tiw...

Berkana

Berkana általában a termékenységhez és a gyerekszüléshez kötődik. Ha reménykedsz abban, hogy gyermeked legyen, akkor kötött rúnaként jól használható.
Galdor: bbbbbbb...

Ehwaz

Ehwaz Raidohoz hasonlóan az utat jelképezi, de Raidoval ellentétben nem a célba érkezéssel hanem az új utak kezdetéhez kapcsolódik. Ha valamilyen új utat követsz, vagy új tapasztalatokon mész (vagy akarsz menni) keresztül, akkor Ehwaz jó választás lehet. 
Galdor: éééééjjjjjjj...

Mannaz

Mannaz téged, a hozzáállásod és az emberekkel való kapcsolatod jelképezi. Ha a személyiséged akarod fejleszteni vagy meg akarod változtatni magad, akkor Mannazt használd. 
Galdor: mmmmmmmm...

Laguz

Laguz a víz gyógyító erejét és megújulást jelképezi. Ha regenerálódásra van szükséged vagy megújulást szeretnél valamilyen területen, akkor Laguz segítséget adhat ebben. 
Galdor: llllllllllll...

Ingwaz

Ingwaz az otthont és a családi szeretetett valamint törődést jelképezi. Ha hatással akarsz lenni a családodra, Ingwazt használd. 
Galdor: iiiiiiiinnnnnnnngggggg...

Dagaz

Dagaz a változás idejét jelképezi. Ha az életed "újra kezded" vagy új állásba kezdesz neki, akkor Dagaz a számodra megfelelő rúna. 
Galdor: dhaaa-dhaaa-dhaaa...

Othala

Othala a bőséget jelképezi, ám nem a kiérdemeltet (mint Fehunál) vagy a kapottat (mint Gebonál). Othala vagyonánál a családi vagyonra és jólétre kell gondolni. Ha aggódsz, hogy valaki ártani akar a családodnak, vagy reménykedsz hogy a család helyzete pozitívan változzon, akkor Othala jó választás. 
Galdor: oooooooo...

 

Ismételten kiemelném, hogy az itt felsorolt leírások csak iránymutató jellegűek.
Ha kötött rúna tervezésébe kezdesz, akkor olvasd el a hozzájuk tartozó teljes leírást is.

A következő részekben a kötött rúna megtervezéséről, elkészítéséről, aktiválásról és használatáról lesz szó. Ahogy a legtöbb leírást, így ezt is mindig érdemes kritikus szemmel olvasni, hiszen a rúnamágiával foglalkozó szerzők művei közt is lehetnek eltérések.

Kötött rúna megtervezése

1. Határozd meg a célod!

Az első lépés amit meg kell tenned, hogy leülsz és a lehető legalaposabban végiggondolod azt, hogy mit akarsz elérni. Ne csak azon gondolkodj, hogy mi a célod, hanem hogy miként jutsz el odáig, mit kell tenned a célod elérése érdekében. Próbálj minden egyes lépést, cselekvést átgondolni. Minél alaposabb és konkrétabb a célod és az ahhoz való eljutás terve, annál könnyebb lesz kiválasztanod a hozzá tartozó rúnákat.

2. Válaszd ki a rúnákat!

Vizsgáld meg mindegyik rúnát és a jelentéseit. Gondold át, hogy kapcsolatban áll-e valamelyik az elhatározott céloddal. Valószínű, hogy lesznek olyan rúnák, amelyeket könnyedén kizárhatsz és olyanok is, amelyek egyértelműen szükségesek a célod elérése érdekében. Fontos, hogy valóban mindegyik rúnát átgondold, mivel csak így lehetsz biztos abban, hogy minden lehetőséget számba vettél.

3. Vizsgáld meg a kiválasztott rúnákat!

Mennyi rúnát választottál ki? Általában négy vagy öt rúna már soknak számít (ez alól lehetnek kivételek), két rúna pedig kevés ahhoz, hogy a kötött rúna megfelelően működjön. Ha túl sok rúnát választottál ki, akkor lehet, hogy nem szűkítetted le elegendően a célod. Ebben az esetben a már kiválasztott rúnákat nézd át ismételten. Túl kevés rúna esetén menj végig ismét az egész futharkon. Jó eséllyel az első alkalommal elsiklott a figyelmed valamelyik rúna fölött.

Kilenc olyan rúna van, amelynek nincsen tükörképe:

 Gebo

 Hagalaz

Naudiz

 Isa

 Jera

Eihwaz 

Sowilo 

Ingwaz 

dagaz 

Gebo  Hagalaz  Nauthiz Isa Jera Eihwaz Sowilo Ingwaz Dagaz
 

Ha ezek közül valamelyik a választott rúnáid között van, akkor nagyszerű központot vagy alapot adhatnak a többi rúnának. Arra is találtam példát, hogy egyesek szerint a kilenc rúna közül valamelyik mindenképp a kötött rúna része kell, hogy legyen. Rajtad múlik, hogy ezt be tartod-e vagy sem.

4. Tervezd meg a kötött rúnát!

Ülj le a választott rúnáiddal, és rajzold le őket egy papírra különböző alakokban vagy mintákban. Ha teheted, kerüld a rúnák fordított helyzetben való használatát.  Kísérletezz addig, amíg a számodra szimpatikus mintát meg nem találod.

kotott_runa

Kötött rúna

"Klasszikus" fajta, ahol a rúnákat egymásra helyezzük.

Egymásra helyezés helyett a kiválasztott rúnákat a fentebbi ábra szerint helyezzük el.
Alternatíva, hogy egy hosszú függőleges egyenest húzunk, és arra "akasszuk" fel a rúnáinkat.  

5. Keresd meg a rejtett rúnákat! (klasszikus fajta esetén)

Most hogy megvan a kötött rúna, keresd meg a benne rejlő rejtett rúnákat. Rejtett rúna alatt azok a rúnák értendők, amelyeket eredetileg nem használtál fel, de a jelképüket fel tudod fedezni a rajzodban. Például, mivel Isa egy függőleges vonal, ezért gyakorlatilag mindegyik kötött rúnában megtalálható. Ne aggódj amiatt, ha így úgy tűnik, mintha sokkal több rúnát használtál volna fel. Ennek a célja, hogy kicsit jobban megismerd az általad alkotott kötött rúnát, valamint hogy milyen további rúnák kapcsolódnak hozzá.

Előkészületek

Ha elhatároztad a célod, kiválasztottad a rúnákat, elkészítetted a kötött rúna tervezetét, akkor készen állsz arra, hogy megalkosd azt. Először is szükséged lesz valamilyen alapra, amelyre a rúnát rajzolod vagy vésed. Ez lehet papír, kő, fa, falevél, kagyló, csont - tehát amit csak el tudsz képzelni. Alapanyag választásánál két dolgot kell végiggondolnod:

1. Mennyi ideig szeretnéd használni az elkészített rúnát (egy alkalom, egy nap, egy hónap)?
2. Hol fogod viselni vagy elhelyezni?

Például, a pénzed spórolásához készített kötött rúnát a legjobb ha a pénztárcádban tartod. Így, minden alkalommal amikor kinyitod, eszedbe fog jutni, hogy ne vegyél meg mindent ami csak eszedbe jut és amire van pénzed. Ebben az esetben egy fából vagy kőből készített rúna egyértelműen nem a legalkalmasabb.

Ellenben, ha a házad védelmében alkotsz egy kötött rúnát - amit hosszabb távon tervezel használni - akkor jobban jársz ha azt fára vésed vagy kőre fested. Ezt aztán a bejárati ajtó felé akaszthatod, vagy egy jól látható helyre helyezheted.

Elkészítés

A legtöbben ha mágiára gondolnak, akkor először egy komoly rituálé jut az eszükbe, amelynek kivitelezése sok előkészületet és pontosságot igényel. A kötött rúnánál - és a rúnamágiák többségénél - ez nem teljesen igaz. Személy és lehetőség függő az, hogy mennyire szeretnéd szertartásszerűen aktiválni a rúnát. Valamennyire mindenképp előny ha kicsit több figyelmet szentelünk a formaiságokra, hiszen ezzel a szándékunkat és jobban megélezzük. Azonban nem mindenki engedheti ezt magának. Lehet, hogy a környezeted nem tolerálja a gyertyákat, a füstölőt.

Bármennyire formális vagy informális módszert is alkalmazol, a fontos hogy a lehető legteljesebben koncentrálj a szándékodra, a célodra.

Első lépésként készítsd elő az alapanyagokat: az alapot (papír, kő...), az eszközt (toll, festék...) és a már megtervezett kötött rúnát. Ezután kezd el egyesével lefesteni/megfaragni őket. Fontos, hogy a rúnákat külön-külön alkosd meg, ne csak úgy, hogy az egész képet átmásolod. Gondolt át, esetleg fogalmazd meg magadban, hogy melyik rúnával mi a célod (mintha valamit főznél, és összeválogatnád azt, hogy mi kell bele).

Ahogy egyre több rúna rákerül a kötött rúnádra, gondolkozz el azon, hogy miként kapcsolódnak egymással. Hasznos lehet az is, ha közben a rúna nevét többször kiejted, vagy galdort alkalmazol. Galdorra a fentebbi táblázatban és az adott rúnák teljes leírásánál is találsz 1-1 példát.

Miután elkészültél a rúnákkal, meditálj a kész kötött rúnán. Csukd be a szemed és képzeld el magad előtt, ahogy rúnánként felépült, és végül egy kész alakot öltött. Ismételten koncentrálj a szándékodra, hogy még jobban megerősítsd a kötött rúnát.

Ha úgy érzed, hogy elég időt szántál a rúnádra, akkor itt az ideje, hogy lezárd az aktiválási a folyamatot. Ezt általában valamilyen áldozattal szokták zárni. Áldozatként nem kell semmilyen véres dologra gondolni. A leggyakrabban mézsört szoktak felajánlani az isteneknek.

Kötött rúna használata

Végre a kezedben van az elkészült kötött rúnád. Tedd olyan helyre, ahol látni fogod (pénztárcád, számítógép mellé, polcra). Lehetőleg a célnak megfelelő helyen legyen (pénzzel kapcsolatos pl. a pénztárcádban). A lényeg, hogy látható és elérhető helyen legyen, így amikor meglátod, akkor emlékezni fogsz a szándékodra, hogy miért alkottad meg a kötött rúnát. Addig tartsd meg a rúnát, amíg szükséges. Amint a célját teljesítette, semmisítsd meg rituális égetés, vagy valamilyen egyéb folyamat során, hogy a benne központosuló energia megbomoljon.

Hogy egy kötött rúnát meddig használsz, az rajtad áll. Lehet, hogy csak egy bizonyos eseményre szükséges, vagy esetleg most költöztél el, és szeretnéd, hogy az új házad biztonságos legyen. Így akár a rúna ott maradhat addig amíg nem érzed magad teljesen biztonságban. Ez lehet egy hét, egy hónap vagy egy év is.

A kötött rúnák jó alkalmat biztosítanak arra, hogy a rúnákat is közelebbről megismerje az alkotó. Bár kötött rúnát szinte bárki képes létrehozni, a folyamat nehézsége a szándék megélezésében rejlik. Nehéz pontosan megfogalmazni azt, hogy mit is akarunk elérni. Vagy azt, hogy miken kell keresztül mennünk ahhoz, hogy a célunkhoz jussunk. Azonban, ha ezt képesek vagyunk szavakba önteni és mellé a tettekkel is bizonyítjuk az elhatározásunkat, akkor jó eséllyel megközelíthetjük az általunk kitűzött célt.

elvalaszto

Forrás:
The Modern Heathen (Letöltés ideje: 2016.08.16.)
Kveldulf Gundarsson: Teutonic Magic (2008)