hiteles NyomtatásKubb

A viking sakknak is említett Kubb egy északról származó szabadtéri társasjáték, amely mára már egyre inkább ismerté válik a világ legtöbb táján. Állítólag ez a játék a vikingek egyik ősi játéka, de erre konkrét bizonyítékkal még nem szolgáltak. Magyarországon jelenleg egy olyan klubról tudunk akik a játékot versenyszerűen is játsszák. Ők a  Kubb Club Veszprém.

A játékot bárki játszhatja 5 éves kortól 99-ig. Játékosok számába ugyancsak nagy teret enged, hiszen 2 főtől kezdve akár 12 fő is részt vehet benne (az egyik magyarul elérhető szabályzat szerint ideális esetben 3-3 ember játszik egymás ellen). A készleten kívül pedig nincs másra szükség, csak egy viszonylag egyenletes 8 x 5 méteres terültre.

kubbKubb felszerelés:

  • 10 db kubb (15 x 7 cm),
  • 1 db király (30 x 9 cm+korona)
  • 4 db pálya kijelölő pálca (sarokcövek),
  • 6 db dobófa (30 cm hosszú, 4,4 cm átmérőjű)

A lentebb olvasható játékszabályt két magyar írásból valamint egy angolból próbáltam összefűzni, hogy lehetőleg mindenre kitérjek. Mivel nem ástam magam bele még mélyen a játékba, ezért javaslom, hogy akit komolyabban érdekel a játék, az az oldal alján lévő két magyar játékszabályt is olvassa el hozzá!

Játékszabály

A játék célja:

A játékban a dobófákkal igyekszünk leütni az ellenfél csapat kubbjait. A cél a király ledöntése*, azonban ezt csak a játék végén, az ellenfél térfelén található összes kubb leütése után szabad megtenni! Amelyik csapat idő előtt leüti a királyt, az azonnal vesztett!

*Ha minden dobásunk pontos akkor egy menetben is lehetőségünk lenne, azonban az első körben a királyra csak 2 dobófa megléte esetén lehet dobni!

A dobófákat csak egyenesen, alulról felfele szabad dobni!

Felülről lefelé elhajítani, szándékosan oldalra pörgetve dobni vagy gurítani a dobófát tilos, az így elért találatok nem érvényesek!

Tilos továbbá szándékosan az ellenféljátékosokra célozni!

A pálya felállítása:

kubbA játéktér 5x8 méter nagyságú téglalap alakú terület, ennek sarkait a letűzött sarokcövekek jelölik. A téglalap rövidebb oldalait alapvonalaknak, a hosszabbakat oldalvonalaknak nevezzük. (Ha kicsi a hely, akkor inkább az alapvonal hosszán lehet spórolni.) A csapatok egymással szemben az alapvonalak mögött állnak fel. Térfeleik határát a pálya közepe jelöli ki, tehát a csapat térfele saját alapvonalától a pálya felezővonaláig terjed.

Kezdéskor az alapvonalakra 5-5 kubbot kell egymástól egyenlő távolságra felállítani. (A négyzetes talpukon álljanak!). A szélső kubbok közvetlenül a sarokcövekek mellé kerüljenek! A felezővonal közepére, vagyis pálya középpontjára helyezzük a királyt. A 6 darab dobófát a kezdő csapat kapja. Hogy melyik csapat kezd, azt sorsolással kell eldönteni.

Ki kezdje a játékot?
A legegyszerűbb módja az eldöntésnek, hogy kijelölünk mindkét csapatból 1-1 személyt, akik 1-1 dobófával megpróbálnak legközelebb dobni a középen álló királyhoz, úgy azt ne döntsék fel. Aki közelebb dobott, annak a csapata fogja kezdeni a játékot.

A játékban a csapatok felváltva következnek dobásra, illetve védekezésre.

kubbElső körben a kezdő csapat – esetünkben nevezzük „A” csapatnak - megpróbálja ledönteni az ellenfél alapvonali kubbjait. A ledöntött kubbokat „ B” csapat átdobja „ A” csapat térfelére, majd a 6 dobófával megkezdi a támadást!

FONTOS, hogy az átdobott kubboknak mindig az ellenfél térfelén kell lenniük és a pályát sem hagyhatják el, ugyanis ez hibát jelent! Az átdobások során egy alkalommal lehet büntetlenül hibázni, második hibánál az ellenfél az átdobott kubbot oda helyezi, ahová ő akarja, de dobófa távolság!

Lehetőség van toronyépítésre is!
Egyszerre maximum 3* mezőnykubbot egymásra állíthatunk. Ennek a kivitelezése a következő: az átdobandó kubbokat elkezdjük átdobni az ellenfél térfelére, amennyiben úgy dobjuk át őket, hogy a talaj érintése előtt egymást érik, akkor az egymást érintő kubbokból tornyot építhetünk. Ennek a jelentősége abban áll, hogy egy dobófával akár 3 mezőnykubb is ledönthető ezen a módon és több dobásunk marad a többi kubbra és akár a királyra is! A tornyot mindig az alapot képező kubbra kell felépíteni, annak a végleges helyén.

kubb3

*Az angol forrás nem említ maximumot.

kubbAz átdobott kubbok felállítása: az átdobott kubbokat mindig az ellenfél állíthatja fel, az általa választott talp oldalra.

A „B” csapat tehát támad, azonban ők csak azután dönthetik le „A” csapat alapvonali kubbjait, ha már nincsen egyetlen álló mezőnykubb sem! Azonban ha az utolsó álló mezőnykubbot eldöntve a dobófa úgy repül tovább, hogy ledönt egy alapvonali kubbot akkor az bizony érvényes!

Az ellenfél a pályán a le nem döntött mezőnykubb vonaláig előre jöhet és onnan támadhat majd! Tehát nem mindegy hová repülnek az átdobott kubbok!

kubb

A játék pedig így folyik tovább, amíg az egyik csapat végül letarolja az ellenfél teljes mezőnyét és az alapvonalon sem marad már álló kubb és ekkor jöhet a királyra dobás, aminek az eldöntése jelenti a végső győzelmet!

elvalaszto

Érdekesség, hogy 1995 óta a játékból világbajnokságot is tartanak Svédországban, Gotlandon.

Az internetet böngészve az ember elérhető áron juthat hozzá egy készlethez, de az ügyesebbek akár otthon is elkészíthetik a sajátjukat!

Beszerzési lehetőségek (csak néhány a sok közül):
Kubb Club (utolsó ismert ár: 13.900 Ft)
Gyerekjátékszer (utolsó ismert ár: 4.750 Ft)
Játékshop (utolsó ismert ár: 4.750 Ft)
Mindent kapni - verseny kubb (utolsó ismert ár: 18.170 Ft)

Játékszabályok:
Kubb Club
Bernáth Balázs: Kubb

elvalaszto

Források:
Kubb Club (Letöltés ideje: 2017.01.24.)
Bernáth Balázs: Kubb (Letöltés ideje: 2017.01.24.)
Wikipédia - Kubb (Letöltés ideje: 2017.01.24.)