NyomtatásOrlög & wyrd

Ahhoz, hogy a rúnákat, a jóslást, a lehetőségeket és a világszemléletet jobban megértsd, ismerned kell néhány fogalmat. Ezek a fogalmak kulcsfontosságúak, mivel segítenek megérteni, hogy a régi északi emberek hogyan is gondolkodtak a sorsról (wyrd), a végzetről (orlög), és a köztük lévő erőről (hamingja), amelyek ezek formálhatóak.

Orlög

Orlog

Az orlög leginkább at általunk ismert végzethez kapcsolódik. Olyan gyűjtőfogalom, amely azokat a törvényeket foglalja magába, amelyek kívül esnek a hatáskörünkbön (de még az istenek hatáskörén is). Ezen törvények alapján jött létre az univerzum, így visszavezethető a teremtés történetéhez. Még a ma ismert univerzum létezése előtt, két világ létezett: Muspellheim (a tűz birodalma), és Niflheim (a jég birodalma). A két világ között volt egy üres tér, amelyet Ginnungagapnak neveztek. Ahogy telt, múlt az idő, ez a két világ egyre közelebb került egymáshoz, és létrejött az élet. De hogy, miért közeledett egymáshoz Muspellheim és Niflheim, vagy hogy ki vagy mi volt az aki vagy ami miatt ez a közeledés megtörtént, (klasszikus Ásatru nézet szerint), azt nem lehet tudni. Ezt az ismeretlen, hatalmas, ösztönös erőt nevezték el orlögnek.

Wyrd

A wryd (sors) szóval már gyakrabban találkozhattál, főleg ha a rúnák vagy a Nornák után olvastál. Általában a sorsistennőket szokták ezzel a névvel illetni. A wyrd egyfajta karmához hasonlítható, amely a mindennapi életünk része. A saját cselekedeteid és a spirituális, vagy kozmikus válaszok rá.

Hamingja

A hamingjával külön menüben is foglalkozhatnék, mivel maga a fogalom igen tág, és sokfelől megközelíthető. Röviden annyit róla, hogy a hamingja olyannak érződik, mint a szerencse. Az északi szemlélet szerint ez egy védőszellem vagy védőangyal, aki az embert egész földi élete alatt elkíséri - azonban ha valami megbocsáthatatlan vagy minden gonoszságot felülmúló bűnt követsz el, akkor elhagynak vagy eltűnnek. A hamingja megpróbál tanácsokkal segíteni (a tudatos éned). Ő a védőügyvéded akkor is, amikor meghalva a holtak birodalmában szembesülsz az istenek végső ítéletével.

Hogy ez miként függ össze?

WyrdTegyük fel, hogy az orlög az élet útjai (modernebb felfogásban érdemes elképzelni ezt úgy mint az autópályákat). Ezek az utak már azelőtt léteztek, hogy felkeltél volna, hogy munkába, iskolába vagy egy találkozóra indultál volna. Például: Nyaralni szeretnél menni. Ehhez kiválasztod a célodat, beülsz az autódba és elkezdesz vezetni. Mivel tudod, hogy mi a célod, azt is tudod, hogy milyen útvonalon juthatsz oda. Azt viszont nem tudod megválasztani, hogy ez az útvonal milyen. Lehet, hogy útlezárások vannak, vagy az időjárás miatt járhatatlanok. Összegezve tehát, adottak a lehetőségek és azok tényezői.

A wyrd az az út, amelyen a tervezett célod fele mész. Például: Nyaralásod helyszínére tartva kénytelen vagy megállni egy baleset miatt. Mehetsz tovább arra, amerre terelnek vagy esetleg olyan úton is haladhatsz, amelyen kevesebben közlekednek. Bár az utak (orlög) adottak, a útvonalak (wyrd) közül választhatsz.

A hamingja az utadat befolyásoló tényezők, feltételek, történések. A tervedet nem változtatják meg, viszont az utazásodat könnyebbé vagy nehezebbé tehetil. Például: Tegyük fel, hogy udvarias sofőr vagy és útközben segítesz valakinek, aki defektet kapott. Vagy lehet, hogy elviszed egy darabig magaddal. De az is lehet, hogy éppen a te kocsid robban le és valaki megáll hogy segítsen... vagy éppen nem áll meg senki, és magadnak kell megoldanod a problémádat.

A szabad akaratoddal elhatároztad, hogy melyik úton akarsz menni, de azt nem döntheted el, hogy hol milyen tárgyak vagy emberek vagy tényezők fogják azt keresztezni. Még abba sincs beleszólásod, hogy az út (amely már előre elhatározott), hol lesz. Bár meghoztad a döntéseidet, hogyan jutsz el egy bizonyos helyre, lehet, hogy az az út le lesz zárva, vagy valamilyen akadályozó tényező miatt nem leszel képes arra továbbmenni (tehát irányításodon kívül esik). Lehet, hogy menet közben kilyukad az autód gumija, és nincs pótkereked. Olyankor mit tennél, ha olyan helyen vagy, ahol nincs térerő? Leülsz és addig vársz, amíg valaki arra jön és segít neked vagy inkább elkezdesz sétálni, és saját magad próbálsz segítséget keresni? Lehet, hogy valaki megáll, hogy segítsen neked. Az is lehet, hogy sikerül találnod séta közben egy benzinkutat, és ott segítséget kapsz. Sőt, útközben még egy 10.000 forintos bankjegyet is találhatsz, amelyet valaki elhagyott. Vagy ha nem vagy szerencsés, akkor gyaloglás közben kificamodhat a bokád. Rengeteg lehetőség van, amelyek vagy megváltoztatják az életed vagy nem, de ezek a tényezők általában könnyebbé vagy nehezebbé tehetik az utadat.

Az istenek olyan lények, akik azért vannak, mivel az utak is léteznek (ugyanúgy a világ részét alkotják, mint ahogy te is). A rendőrség, az autópályafelügyelőség, vagy a mentők is ilyen. Néha segítenek neked az úton, néha pedig hátráltatnak vagy megállítanak. Különböző okok miatt vannak ott, számos más szabályt követve mint amelyeket te követsz. Kérhetsz tőlük segítséget, és talán kapsz is, ha nincs más sürgős dolguk, és ha vannak olyan kedvesek, hogy segítenek neked. Lehet, hogy a kéréseddel semmit sem érsz el náluk, így az utazásodon se nem segítenek, se nem rontanak.

Ha legközelebb útra kelsz, ne feledd, hogy vannak olyan dolgok, amelyek már adottak és olyanok is, amelyeket a szabad akaratoddal képes vagy befolyásolni. Persze nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy mennyi szerencsével születtél (mivel a hamingja, azaz a szerencse, elvileg már születéskor meghatározott). Ha átalakítod a fenti példát egy fontos döntésre, egy munkahelyi szituációra, egy párkapcsolati kérdésre, akkor ugyanígy rájöhetsz arra, hogy az orlög, a wyrd és a hamingja mindig jelen van az életed során. A kérdés már csak az, hogy mit kezdesz ezzel a tudással.

Orlög & wyrd

Ha még nem olvastad volna, akkor ajánlom figyelmedbe a Rúnajóslás menüt, amelyet ha ezzel a leírással összekapcsolsz, akkor jobban megérted a jóslás folyamatát. A jósok általában az adott eszközökből a wyrd részét képesek meglátni. Ha egy egyszerűbb piramis ábrán szemléltetni akarnám, akkor az alján a hamingja az, ami minket embereket jelképez. Közvetlenül fölöttünk van a wyrd, a karma, amelyre hatással tudunk lenni a hamingjánkkal, a szerencsénk vagy a szabad akaratunk segítségével. Legfelül a megváltoztathatatlan orlög található, ami kívül esik az emberek hatáskörén.

Forrás: Religious Forums