NyomtatásRúnanapló készítése - Rúnanapló fajták

Első lépések | Rúnanapló fajták | Elkészítés

Ahány ember, annyi fajta rúnanapló. Mindenki a saját ízlése és egyénisége szerint készíti el. Nincs is két megegyező darab, hiszen mindenki mást tart fontosnak. Az alábbiakban leírom a saját módszerem, csak egy minta, amely alapján el tud indulni az, aki belefogna egy saját napló készítésébe.

 

Kezdőknek

NaploNagyon egyszerű, főleg a kezdőknek ajánlom. Amikor még csak keveset tudunk a rúnákról, akkor ez a könyv segíthet elsajátítani az alapokat.

Érdemes egy kisebb könyvet keresni, és a rúnákról csak felületesen írni. Nem árt egy tartalomjegyzékkel kezdeni, majd utána sorban írni az egyes rúnákról néhány alapinformációt és röviden a jelentését/értelmezését. Érdemes több több helyet is kihagyni a későbbi jegyzeteknek.

Csak az alapvető dolgokról érdemes írni és néha-néha beleolvasni ezekbe, hogy így egyre inkább bennünk ragadjon, melyik jel mit jelent, és hogyan értelmezzük őket.

Haladóknak

NaploHa már ismerjük az alapokat, és már nincs elég hely a jegyzeteléshez, akkor érdemes egy nagyobb könyvre cserélnünk naplónkat. Ebbe már nem csak az alapok, de a különböző összefüggések is beleírhatok, amelyekhez vagy valahonnan hozzájutottunk, vagy éppen mi magunk fedeztük fel azokat.

Ezen a szinten a rúnákról már elég ismeretünk van ahhoz, hogy részletesebb leírást is készítsünk. A jegyzeteknek továbbra is érdemes helyet hagyni (akár egy vagy két oldalt is). A kezdőként megtanult tapasztalatokat is beépíthetjük az új könyvbe.

A könyv végében, az utolsó rúna leírása után, különböző úgynevezett "megfelelési táblázatokat" szoktam készíteni. Például: holdállások, drágakövek, elemek, horoszkópok, bolygók, tarot jelentések, vagy kötött és egyéb rúnafajták, titkosírások stb. Ezeket a táblázatokat a rúnák értelmezésére használhatjuk.

Tapasztaltaknak

Ez már nem nevezhető "útinaplónak", mivel szinte mindent beleírunk amit csak tudni lehet  a rúnákról. Ehhez nagyobb, A4-es könyvet ajánlok. Ez már majdnem hasonlít arra, amikor a boltban vásárolunk egy rúnakönyvet, a különbség csupán az, hogy ez a könyv teljesen a mi munkánk gyümölcse.

Ez már jobban hasonlít a Wiccák úgynevezett Árnyak Könyvére, amely - természetesen a rúnákra koncentrálva - okkult ismereteink teljességét tartalmazza. Felépítésében nagyon is összetett, mivel itt már nem csak egyszerű szövegek vagy ábrák, hanem rúnakörök, titkosírások, rúnascriptek vagy konkrét rúnamágiák is találhatók. Nagyon ajánlott egy kicsit a mitológiáról is írni, mivel néhány rúnánál például. az istenek meghatározó fontosságúak.

Az egyetlen hátránya, - ami talán csak szerintem hátrány - hogy a nagysága miatt nem biztos, hogy bárhova könnyen el tudjuk vinni magunkkal. Érdemes a kisebb méretű, haladóknak szóló könyvet hordozgatnunk, ha esetleg utazásnál szükségünk lehet rá.

Naplo