Ajánlott irodalom

Mácsik Gábor: A skandináv mitológia

Megjelenés éve: 2012
Kiadó: Mácsik Gábor
Terjedelem: 282 oldal
Kötés: Kemény táblás
ISBN: 978-963-08-3588-6
Megvásárolható: Skandináv mitológia

„Színes fotókkal illusztrált, átfogó enciklopédikus mű magyar nyelven az északi népi mítoszokról, hiedelmekről és szokásokról.

Az óskandináv mitikus világkép, majd a természetfeletti alakok és a köréjük fonódó kultikus népélet bemutatását követően egy teljes mondagyűjtemény segít elmerülnünk a régiek mítoszaiban, amelyek a magyar nyelven eddig még nem jelent Völsunga sagával, Észak legnagyobb hősi eposzával is kiegészül. Végezetül pedig a máig titkokkal övezett mágia és a rúnák birodalmába kalauzoló fejezet teszi kerekké a régi korról alkotott képünket.”

Mácsik Gábor

A skandináv mitológia olyan alapmű, amelynek minden érdeklődő könyvespolcán helyett kell kapnia. A mitológia és a hősi történetek fantasztikus világába kalauzol, kezdve a világ teremtésétől egészen annak végéig. 

A teljesség igénye nélkül kiemelt fejezetek:  észak világképe (a teremtés, Yggdrasil, a klienc tartomány), skandinávia mitikus alakjai (északi istenségek, természet-óriások, a sors boszorkányai, hősi alakok), skandináv mondák (Asgard falai, az istenek kincsei, Aegir üstje, Utgard-Loki vára, A Völsung nemzetség története, Völund a rab kovács), a rúnák (a mágia és a rúnái, a futhark) és még sok más.

A színes ábrákkal díszített, kemény táblás könyvet a leírás elején található címen vásárolhatjátok meg.

Bernáth István: Skandináv mitológia

Megjelenés éve: 2005
Kiadó: Corvina Kiadó
Terjedelem: 341 oldal
Kötés: papír / puha kötés
ISBN: 9631353673
Megvásárolható: Libri, Bookline, Corvina Kiadó

„Az évtizedeken át érlelődő tudós és költői munkával kidolgozott mű három bevezető esszéjében a szerző szemléletesen feltárja a skandináv mitológia rendszerét, gyakorlati segítséget nyúlt az ősi szövegek érzékletes olvasásához (kitérve a sajátos verstani formák ismertetésére), majd pedig a létező forrásanyagok rendszerbe foglalt leírását adja. A kötet tartalmazza még a skandináv mitológiának a 10. 13. század között Izlandon született két legfőbb szövegforrását: a szerző szakavatott fordításában első ízben magyarul megszólaló Próza-Eddát és az ugyancsak általa fordított mitológiai tárgyú Edda-verseket, a középkori világirodalom gyöngyszemeit. Mitológiai kislexikon zárja a könyvet, az összes név, tárgy és fogalom szócikkeivel, megadva előfordulási helyüket és szükség esetén a kiejtésüket is.”