Algiz

További nevei:
Yr, Eohl, Algir, Eihaz, Algis, Algs, Elgr

Rúnaszám: 15
Kiejtése: Al-(k)híz
Hangértéke: Z
Fordítása: Védelem, menedékhely
Szín: Arany
Elem: Levegő
Mitikus kapcsolat:
Valkűrök

Kulcsszavak

Védelem, pajzs, sürgető érzés, önvédelem, mások védelme, gonosz elűzése, védelmezői kapcsolat, ébredés, magasabb életfelfogás, energiák megfelelő áramlása, ösztönök követése, elnyert vagy kiérdemelt siker szerzése/megtartása, barátság.

Rejtett veszély, isteni kapcsolat elvesztése, tabu, figyelmeztetés, elfordulás, taszítás, önzőség, éretlenség, elutasítás.

Mágikus alkalmazása

Algiz a védelem minden elképzelhető formáját biztosítja, bármilyen lehetséges veszéllyel is állunk szemben. Legyen szó fizikai, spirituális, személyes vagy csoportos védelemről, Algiz bármelyikre ráhúzható.

Misztikus és vallási kommunikáció a nem emberi érző lényekkel. A rúnát használhatjuk más világokkal való kommunikáció kialakítására, ezek közül is főleg Ászgárddal, és a kozmikus forrásokkal, Urd és Mimir kútjával valamint Hvergelmir forrásával. Ezen kívül a mágikus erő, a szerencse és az életerő megerősítésére is alkalmazható.

Értelmezése

Algiz a védelem univerzális rúnája. Az általam vélt három legfőbb védelmi rúna (Thurisaz, Eihwaz, Algiz) közül a legfőbb, mivel az élet minden területére kihat. Algizzal szemben Thurisaz védelme sokkal “agresszívabb” formát ölt, Eihwaz pedig nem elsődlegesen a védelemre irányul, viszont magában hordozza ezt az aspektust is. A jelentések és a mágikus alkalmazásait olvasva, feltűnhet, hogy a védelmen kívül a kommunikációval is kapcsolatban áll, viszont erről jelenleg (bővebb tapasztalat híján) csak minimálisan fogok írni.

Ha Naudizhoz visszalapozunk, akkor ott a szükségletek különböző formájáról írtam. A Maslow piramis alapján a biztonság szükséglete rögtön az alapszükségletek után következik, amely arra enged következtetni, hogy életünkbe óriási szerepet játszik az, hogy mennyire érezzük magunkat biztonságban. Ha félünk, aggódunk, veszélyben érezzük magunkat, akkor az többek közt a cselekedeteinket is lekorlátozza. Sokan aggódnak attól, hogy már egyre idősebbek és nem találnak már párkapcsolatot. Vagy a munka világába olyan állást amiből majd később is stabilan megélnek. Általában ez a két terület szokott lenni a legfőbb amivel szembejövök. Olykor a félelem annyira megnövekszik, hogy az szorongásba lép át, és teljesen elzárkózunk a világ elől.

Ilyenkor kellene az, hogy legyen egy biztos hátterünk, akik védelmet nyújtanak számunkra, akikhez bátran fordulhatunk. Itt jön képbe Algiz másik nagy jelentése ami a barátság. Bár a családunk az életünk első percétől kezdve védelmet nyújt, amint elkezdjük a saját életünket élni, egy idő után a barátok lesznek azok, akik képesek lesznek erősebben hatni ránk, és átsegíteni minket a nehéz időszakokon. Velük megoldást találhatunk, olyan helyzetekre, amelyekre mi sose gondolnánk. Ezt gyakran azért tudják megcsinálni, mert nem csak jól ismernek (és gyakran az adott szituáció egészét is), de külső szemmel más rálátással bírnak.

Algiz védelmét nem szabad alábecsülni. Szeretném még egyszer kihangsúlyozni, hogy ez egy univerzális védelmi rúna, amely azt jelenti, hogy nem csak a lelki vagy a fizikai ártalmaktól, de az életben előforduló minden nehézségtől megóvhat minket. És ezt azért ide, és nem a mágikus alkalmazáshoz írom, mert általában az emberek elfelejtik azt, hogy van akihez fordulni tudnak segítségért, ha épp arra szorulnak. A barátság egy nagyon fontos forrás, de ritka az igazi jó barát, aki valóban ott van mellettünk.

Ez a (Peschel által fogalmazott) misztikus és vallási kommunikáció rész nagyjából itt kapcsolódhat be. Bár ebben a részben sosem mélyedtem még el, azt leírhatom, hogy a vallás és/vagy a valamiben, valakiben való hit ugyanúgy lehet egy védelmező erődítmény. Mindenfajta vallási hovatartozást figyelmen kívül hagyva, csak a lényeget ragadnám meg. Az, hogy hiszünk valamiben egyes embereknek egy olyan biztonságot adhat, amely hasonló segítséget nyújthat, mint egy barát megnyugtató szavai. Magamból kiindulva, a rúnák világéletembe a tanácsadóim voltak, és amikor egy különösen nehéz döntéssel álltam szemben, akkor ők képesek voltak megadni egy olyan stabil támaszt, amivel túl tudtam jutni az előttem álló kihíváson.

Fordított rúna esetében a laikusok rögtön levonnák azt a következtetést, hogy ez a védelem hiányáról szól. Ez nagyjából 20%-ban igaz, de a maradék 80% nem erről szól. Ha az álló jelentés logikáját követem, akkor a biztonság szükséglet nem csak hiányozhat, hanem lehet nem is észleljük a körülöttünk vagy minket érő veszélyt. Például egy párkapcsolatban lehetnek olyan jelek, amelyeket a párunk közvetít nekünk, de mi ezekről nem veszünk tudomást, ami előbb vagy utóbb a kapcsolat végéhez vezethet. Vagy ha valaki állandóan szerencsejátékozik és nem figyel oda semmi másra, akkor az könnyedén a kapcsolatok (és esztelen játéknál a vagyon) elvesztését eredményezheti. És ott van az a számtalan egyéb rejtett veszély, ami állandóan körülöttünk van, de képtelenség lenne mind felsorolni (mint pl. hideg időben nem öltözünk fel rendesen és emiatt megbetegszünk, vagy sportolásnál nem melegítünk be rendesen, és balesetünk lesz stb.)

Jó ha az embernek barátai vannak, de azok valóban jó barátok? Bízhatunk bennük? És mi van akkor, ha annyira rájuk támaszkodunk, hogy képtelenek vagyunk nélkülük bármit csinálni? A barátság egy jó dolog, de ha minden esetben rájuk számítunk, akkor egy idő után annyira hozzászokunk a kényelmükhöz, hogy önmagunktól semmit nem fogunk tudni elérni. Ahogy a legtöbb helyzetben, az aranyközépút megtalálása itt is ugyanolyan fontos. Vannak esetek, amikor valóban jó ha a támogatásukra számíthatunk, de egyes helyzeteket magunknak kell megoldanunk.

Nem utolsó sorban a hit és a vallás biztonsági hátterével kapcsolatban, ugyanúgy a szélsőséges esetet említeném meg. Ha valaki teljesen a vak hitére támaszkodik, és figyelmen kívül hagyja a józan eszét, akkor rossz döntések sorozatába eshet. A remény erőt adhat, de gyakran csak a józan ésszel, megfontoltsággal és objektivitással tudunk túljutni és megoldani egyes problémákat. Merjük használni a fejünket, különben a saját magunk áldozatai leszünk.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)