Berkana

További nevei:
Bjarkan, Beoc, Berkanan, Beorc

Rúnaszám: 18
Kiejtése: Ber-ká-ná
Hangértéke: B
Fordítása: Nyírfa
Szín: Sötétzöld
Elem: Föld
Mitikus kapcsolat:
Frigg

Kulcsszavak

Születés, anya, gyarapodás, termékenység, fizikai és mentális növekedés, szabadság, regeneratív erő, tavasz, új kezdetek ígérete, új növekedés, nemi vágy, szerelemi viszony, virágzó vállalkozás.

Családi problémák, bajok a háznál, aggodalom (közeli személlyel kapcsolatban), óvatlanság, elhagyás, irányítás hiánya, megtévesztés, stagnálás, túlzott korlátozás, érzelmi gátak, tudat elhomályosodása.

Mágikus alkalmazása

Gyógyításhoz, jó egészség megteremtéséhez és megőrzéséhez, zaklatott gondolatok rendezéséhez, születés megkönnyítéséhez és termékenységhez.

Berkana a legfőbb termékenységrúna, ezáltal mindenfajta teremtéssel kapcsolatos területen kiválóan alkalmazható. Itt gondolok például olyanokra, mint a terhesség, a születés, új vállalkozás esetén, az építkezés kezdeténél, költözés után az elhelyezkedésnél, új ötletek megvalósításánál stb. Védelmet nyújt olyan helyeken amelyek fedettek (pl. az épületekben).

Értelmezése

Berkana sokáig azon a nehezen értelmezhető rúnák közé tartozott, amelynek csupán egy kis részletét tudtam (és azt is nehezen) megérteni. Amikor a rúnáról gondolkodtam, akkor az első és mondhatni az egyetlen gondolatom vele kapcsolatban a “család” volt. Ez egyébként a részemről nem volt téves, de a rúna ennél sokkal több, és sokkal összetettebb. Berkana a születés és a termékenység rúnája. Ezáltal valami olyan területet ölel fel, amely leegyszerűsítve maga az élet, és annak a szépsége.

Berkana majdhogynem mindennek az eleje. Azért majdnem, mivel Ingwaz az amit ténylegesen a kezdésnek szoktam tartani. Ingwaz mondhatni a mag, amely Berkanának köszönheti, hogy növekedni kezd. Ez a rúna az, ami táplálja és ellátja azzal az energiával amelyre szüksége van a növekedéshez. A fenti rúnakártya kicsit segítheti ennek a megértését, hiszen a képen nem magát a születést, hanem az újszülött táplálását látjuk. Berkanát érdemes hasonlóan elképzelni, amely valamely új dolog (vagy személy) érésében vagy növekedésében játszik szerepet.

Ha elrugaszkodunk a születéstől, és az akörüli történésekről, akkor arra lehetünk figyelmesek, hogy a világ minden részében fellelhető Berkana termékenysége. Klasszikus értelmezésben a föld, a vizek és az óceánok, a növények és az állatok – tehát maga a környezet. A környezetet a ciklikusság (Jera) jellemzi, amelyen nyomon következő az élet kezdete (tavasz) és annak a vége vagy a szünete (tél). Modernebb értelmezésben (talán kevésbé ciklikusan) a civilizáció, a tudományok fejlődését sorolhatnánk ide.

Ahogy Tyr a férfiasság, Berkana a nőiesség rúnája. Talán evidens, de azért megemlítem, hogy nem hiába kötődik a termékenységhez a női szerep, hiszen a terhességben, a születés folyamatában a gyermek állandó kapcsolatban van az anyjával.

Először is a legfontosabb, hogy fordított Berkana nem a teremtés ellentétére (a halálra és a pusztításra) utal. Sokkal inkább valamilyen szintű tanácstalanság, aggodalom, félelem vagy konfliktus áll a képben. Mint mikor egy újszülött sír, viszont nem tudni az okát, hogy miért. Az anya ilyenkor megijedhet, hiszen bárhogyan próbálkozik, sehogy sem tudja megnyugtatni. Vagy amikor már idősebb a gyermek, és épp kamaszkorban van, akkor ugyancsak lehet egy szakadék az anya és a gyermeke közt. Ettől eltekintve ez ráhúzható bármi más termékeny helyzetre. Például megterveztünk mindent a költözéshez, sikeresen el is költöztünk és berendezkedtünk, de valamiért még sem tudunk beilleszkedni. Bármennyire is próbálkozunk, valahogy nem sikerül, nem találjuk meg a közös hangot a környezetünkkel. Talán azon aggódunk ilyenkor, hogy bennünk van a hiba, de ez nem mindig van így.

Sokszor a személy és környezet közötti űr lehet probléma. Az első példánál, hogy a gyermek sír, az anya pedig nyugtatja, itt lehet a gyermeknek fáj valamije és ezt akarná jelezni, de az anya ezt nem tudja. A költözéses példánál pedig lehet túlságosan szorongunk és erőlködünk a beilleszkedésnél. Vagy nem vesszük figyelembe az ottani kultúrát és életet. Mindig próbáljuk megvizsgálni a tényezőket, hogy mire tudjuk visszavezetni a probléma okát. Ha türelmesek vagyunk, őszinték és nyitottak, akkor megtalálhatjuk a zavart okozó problémát, és visszaállíthatjuk a rendet az életünkbe.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)