Bevezetés a rúnamágiába

A rúnák olyan szimbólumok, amelyek – felrajzolva, lefestve, kinyomtatva, bevésve vagy elképzelve – különleges energiákat keltenek. A rúnamágiát tehát meglepően könnyű alkalmazni, talán ezért is éli napjainkban reneszánszát.

Eleinte birsalmafa kérgére rótták, csontokra és fába vésték a rúnákat. A fegyvereket szintén rúnákkal ékesítették, hogy pontosak és hatékonyak legyenek. Kelyhekre, kupákra, serlegekre karcolták a mérgek távol tartása végett. A tárgyakra és az otthonok falára a javak megóvása érdekében festették vagy rótták őket.

Sok a zavaros elképzelés a rúnák ábráit illetően. Egyesek esküsznek rá, hogy maga a rúna is bír bizonyos rejtett erővel, de ők ugyanezt állítják a pentagrammáról és a többi mágikus jelképről is. E nézet hívei szerint elég odakanyarítani valahová egy rúnát, mert ezzel a gesztussal a varázslók máris elszabadíthatják a természetfeletti erőket.

Ám a helyzet más. A rúna nem mágikus eszköz, hanem a mágia eszköze. Lehetőségeinek határa a felhasználó képességeitől függ. Ha például a fejfájós szomszédom történetesen gyógyító rúnákat firkálgat szórakozottan egy papírszalvétára, majd megtörölgeti vele homlokát, nem fog elmúlni a fejfájása. Nem tud gyógyító energiákat továbbítani a testének. Az ok egyszerű: nem adott bele a rúnába egy szikrányi erőt sem.

A rúnákat át kell itatni erővel, hogy mágikus hatásuk megmutatkozhasson. Rúnákat rajzolgatni, karcolni vagy festeni – vizualizálással és a személyes erő beleadásával egyetemben.

A rúnák felhasználásának lehetőségeit tehát kizárólag saját képzelőerőnk határai szabják meg. Ha például egy barátom megkér, segítsek gyorsan kilábalni valamilyen betegségéből, rajzolok egy gyógyító rúnát, és leülök elé. Mialatt a rúnára összpontosítok, lelki szemeim elé képzelem a barátomat épen, egészségesen. Azután felébresztem magamban a személyes erőt, és elküldöm neki vizualizált rúna formájában. Ezáltal energetikailag összekapcsolódok a testével, felszabadítom az ő gyógyító erőit, enyhítem a betegségét, meggyógyítom.

Másik lehetőségem, hogy belekarcolom a rúnát egy kis darab cédrusfába, vizualizálom a barátomat egészséges állapotában, feltöltöm a rúnát a személyes erőmmel, majd átadom lábadozó barátomnak, és megkérem, hogy viselje.

A rúnák ereje az ételek felé is közvetíthető. Ekkor a sajátos energiák a táplálékkal jutnak be a testbe.

Hasonlóképpen készíthetünk rúnával megerősített gyógyfürdőt is az ismerőseinknek: jelölje ki az illetőt vizualizációval, vagy rajzolja le illóolajjal, esetleg karcolja az ábrákat egy gyertyára, amelyet bizonyos energiák felszabadítása érdekében éget. Vizualizálja a rúnát a gyógyító fürdő vizébe, mielőtt az ismerőse beleülne. A többi a számára küldött erő dolga.

A papírra rajzolt rúnákhoz különféle színek tartoznak, mindegyiknek más a jelentősége. Erről bővebben a rúnák leírásainál, valamint a rúnikus összefüggések menüben olvashatsz.

Minden rúnának megvan a maga ereje. Van, amelyik segíthet egy vita elrendezésében, vagy olyan is, amely segíthet megszüntetni egyes rossz szokásainkat.

Mivel a rúnákat elsősorban mágiára használták, ezért az idők során számos módszer kialakult arra, hogy miként lehetne velük dolgozni. Egyes rúnák önmagukban is megállják a helyüket, máskor pedig több rúna szükséges egy kívánt cél elérése érdekében. Az utóbbiakat kötött vagy kapcsolt rúnáknak nevezzük, és jellemző rájuk, hogy legalább kettő, de akár több rúnából is állnak. Erről részletesebben a kötött rúnáknál olvashatsz.

Források:
Bíró Csaba oldala (Letöltése ideje: 2016. 08. 17.)