Dagaz

További nevei:
Dag, Daeg, Daaz, Dagar, Daugr, Daguz

Rúnaszám: 23
Kiejtése: Da-(g)haz
Hangértéke: D
Fordítása: Nap (mint időegység)
Szín: Égkék
Elem: Tűz és levegő
Mitikus kapcsolat:
Odin

Kulcsszavak

Áttörés, ébredés, tudatosság, világosság, új dolgok kezdete, remény, a változás ideje (saját akarattal), tanszformáció, boldogság, ideál, biztonság, növekedés, egyensúlyi pont (ahol az ellentétek találkoznak).

Befejezés, lezárás, határ, teljes kör, vakság, reménytelenség, félelem.

Mágikus alkalmazása

Szerencse bevonzásához, az életben való előrehaladás megsegítéséhez. Spirituális fejlődéshez és megértéshez. Dagaz a nap, a nappal és az élet erejének a jelképe. Ezek az erők irányíthatatlanok az emberek számára, és a maguk módján zajlanak. Segít megérteni azt, hogy az előrehaladás folyamatos, akárcsak az idő amely megállás nélkül halad előre.

Alkalmazható mindenfajta új kezdetnél, legyen szó bármilyen tevékenységről (pl. hobbi, munka, költözés) vagy kapcsolatról (új ismeretségnél).

Értelmezése

Dagaz sok értelemben a kettőség rúnája. Nappal és éjszaka, világosság és sötétség, kezdet és vég, élet és halál. Ezek mind olyan ellentétek amelyek elválaszthatatlanul összekapcsolódnak. A nappal és az éjszaka folyamatos váltakozása adja a napi ritmusunk. Nincs, legalább is nem tudok olyan példát mondani amit nem lehetne kezdetre és végre bontani. Főleg ha erre az életet vesszük, amely előbb vagy utóbb az elmúlással fog befejeződni. Sokszor az, hogy egyszer mindennek vége lesz, ad értelmet annak ami jelenleg van. Jó példának gondolom például a könyveket, főleg azokat amelyekben valóban el tudunk merülni. Sokan nem akarják, hogy a kedvenc könyvük véget érjen, mivel utána olyan üresnek érzik magukat. Másrészről viszont a könyv vége után előbb vagy utóbb túl fogják tenni magukat az ürességen, és kellemes emlékként fognak visszagondolni, vagy a jövőben esetleg “visszalátogatni” hozzá.

Ahogy a nappal és az éjszaka, úgy az életünkben jelenlévő események is folyamatosan váltakoznak. Vannak jobb napjaink amikor örülünk valaminek, és természetesen olyanok is amikor bal lábbal kelünk fel, és csak a rosszat látjuk magunk körül. Általában nincs olyan, hogy mindig boldog legyen valaki. Még annak a személynek, akinek megvan mindene amire vágyik is lehetnek (sőt vannak) negatív érzelmei. Az élet teli van ezeknek a váltakozásával, és olykor kevés lehetőségünk van a befolyásolására. Az egyedüli amit talán tenni tudunk, az az idejének a változtatása. Gyakori példa erre amikor utáljuk a munkahelyünk, és arra vágyunk minden nap hogy végre hazamenjünk. A munkaidőt nem mi határozzuk meg, de azt, hogy miként dobjuk fel a munkánkat egyszerű apróságokkal az rajtunk múlik. Lehet, hogy az egyik munkatárs bevonásával elviselhetőbb lesz a monoton munka. Esetleg valami ami megbontja a szürke hétköznapokat. Valószínű, hogy ez nem fog csodákat tenni, de ha már hamarabb sikerül a munkaidőt eltöltenünk, vagy kevesebbet bosszankodnunk, akkor már megérte.

Dagaz sok más rúnával összekapcsolható. Ha a változást nézzük akkor nem kell messzire menni, hiszen Ingwaz a befejezéseket és az új kezdeteket jelképezte. A nappal és az éjszaka, avagy a folyamatos változáshoz Jera, a ciklikusság rúnája köthető. Az, hogy Dagaz megváltoztathatatlan, felettünk álló irányíthatatlan tényezők összessége, leginkább Hagalazhoz kapcsolható. De előkerül benne a sötétség után a megváltó fény amely reményt és boldogságot hoz az életünkbe – akár csak Wunjo. Mivel már az idősebb futhark rúnái végénél járunk, ezért érdemes ennél a rúnánál kicsit átgondolni mindazt amit előzőleg tanultunk. A kezdetben még a sötétségben járhattunk, majd aztán egyre jobban láttuk azt, hogy mit mondanak a rúnák számunkra.

Érdekességként Dagazt sok helyen a 24. azaz az utolsó rúnának gondolják az idősebb futharkban. Sokáig magam is annak számoztam, de végül alaposabban utána olvastam, és rájöttem arra, hogy Othila méltóbb lezárást nyújt mint Dagaz. Ez a rúna még egyszer felhívja a figyelmet a folyamatos változásra, átalakulásra, fejlődésre, az élet kettősségére és az azok közötti átmenetre.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)