Ehwaz

További nevei:
Eoh, Aihws, Ehol, Ehwar, Eol, Eow, Eykur

Rúnaszám: 19
Kiejtése: Éh-váz
Hangértéke: E
Fordítása:
Szín: Fehér
Elem: Föld
Mitikus kapcsolat:
Freyr, Freyja, Sleipnir, Odin

Kulcsszavak

Szállítás, ló, jármű, mozgás, változás (jobb irányba), fokozatos növekedés, egyenletes előrehaladás, harmónia, csapatmunka, bizalom, hűség, ideális házasság/kapcsolat.

Változás, diszharmónia, nyughatatlanság, korlátozás, bizalmatlanság, meggondolatlan rohanás, árulás.

Mágikus alkalmazása

Változások előidézéséhez, baj esetén segítség kereséséhez. Algizhoz hasonlóan Ehwaz is kapcsolatban áll a barátsággal és annak pozitív hatásaival (védelem, támogatás, segítség kérése).

Ehwaz a hirtelen változások rúnája. Remekül használható olyan esetekben amikor valamilyen új helyzetben szeretnénk helyt állni, esetleg nekirugaszkodni valami új kihívásnak. Raidohoz hasonlóan támogatja a biztonságos utazást.

Bizalom és hűség meglátása másban vagy nyújtása a saját részünkről valaki számára.

Értelmezése

Ehwaz igazán sokoldalú rúna. Raidohoz hasonlóan kötődik az utazáshoz és a mozgáshoz, Hagalazhoz hasonlóan a változáshoz, Algizhoz hasonlóan pedig a barátsághoz. Sokáig Raido ikerrúnájának tartottam, amely hasonlóan az utazást jelképezi. Emiatt sokszor nehezen tudtam elkülöníteni a kettő rúnát, és így az értelmezésével is meggyűlt a bajom. Mára bármennyire is szeretném, még mindig nem sikerült teljes mértékben éles határvonalat húznom a két rúna között, amely őszintén szólva egyrészt előny másrészt hátrány. Előny azért, mert a rúnákat a legjobban csak akkor lehet megérteni, ha a köztük lévő kapcsolatot is képesek vagyunk meglátni. Viszont hátránya, hogy amikor értelmezni kéne, akkor sokkal kevésbé tudom Ehwaz egyedi jellegzetességeit figyelembe venni. Mindenesetre az itt írt értelmezésben megpróbálkozom kiragadni a kulcspontjait.

Ehwaz elsődleges jelentése a változáshoz kötődik. Ez a változás lehet fizikai és spirituális/érzelmi jellegű. Általában ezt a kettőt nem is lehet nagyon különválasztani, hiszen például egy új helyre való költőzés vagy új munkahelyen való elhelyezkedés az új kapcsolatok kialításának a lehetőségét is magában hordozza. A rúna által képviselt változásra a legjobban úgy lehetne gondolni, mint valamifajta előrehaladásra. Az élet folyamatos mozgásból és változásból áll. Ha akarnánk se tudnák az ellen tenni, hogy öregedjünk vagy hogy folyamatosan tapasztalatokat gyűjtsünk. Minden egyes emlék, ismeret, kapcsolat, hobbi stb. előrevisz minket az életben. A változás útján többek leszünk, és ha teljesítünk egy kihívást, akkor azt a tapasztalatot tovább tudjuk vinni magunkkal.

Régen (és még sok helyen ma is) a ló és a gazdája közötti kapcsolat jelentőségteljes volt. Olykor egy ló egész életében egyetlen személy mellett töltötte el az életét. Az évek során megismerhették egymás személyiségét, és képessé váltak teljes összhangba kerülni. Ha ezt emberi kapcsolatokra nézzük, mára már kevés ilyen esettel találkozunk, legyen szó baráti vagy szerelmi ügyről. Az úgynevezett életre szóló barátságok ritka kincset érhetnek, hiszen képesek vagyunk megérteni a másikat néha anélkül is, hogy egy szót is szólnánk egymáshoz.

Valahol azt olvastam, hogy fordított Ehwaz igazság szerint nem tud negatív lenni. Ezt félig meddig azért tudom elfogadni, mert olykor a rossz dolgok vagy a negatív élmények is tapasztalatok, amelyek előrevisznek az életben. Sőt, olykor ezek fogják a változás alapját képezni, amelyek valami új és jobb irányba fogják terelni az életünket. Másrészről, aki csak teheti inkább elkerüli az ilyet, hiszen ha tehetjük, inkább pozitív eseményekkel haladnánk előre. Gyakran mondogatom, hogy hibából tanul az ember. A kudarc egy felbecsülhetetlen értékű tapasztalat lehet, amely egyes esetekben nem csak a saját, de a körülöttünk lévő embereknek a gondolkodását is megváltoztathatja. Sajnos erre legtöbbször csak jóval a kudarc megtörténte után döbbenünk rá.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)