Eihwaz

További nevei:
Ihwaz, Eeoh, Eo, Ihwas, Iwar, Yr

Rúnaszám: 13
Kiejtése: Áj-vaz
Hangértéke: Y, I
Fordítása: Tiszafa
Szín: Sötétkék
Elem: Föld, Levegő, Tűz, Víz
Mitikus kapcsolat:
Odin, Ullr

Kulcsszavak

Erő, megbízhatóság, támasz, szavahihetőség, kitartás, védelem, motiváció, céltudatosság, ésszerű célkitűzés, célok elérése, rugalmasság, megelőzés, ellenállás.

Zavarodottság, pusztítás, elégedetlenség, gyengeség, merevség.

Mágikus alkalmazása

Eihwaz többek közt egy védelmi rúna, amely önmagunk és a jogaink védelmét szolgálja. A rúnával lehetőségünk van a harmónia helyreállítására. Viszont ha a rúnamágus a saját harmóniáját akarja visszazökkenteni, akkor ez áldozatokkal járhat. Más rúnákkal való összekapcsolás esetén, a mágiát határok közé helyezi, ezáltal kevesebb esély van arra, hogy az adott rúnamágia eltérjen a céljától. Úgymond ezt egy visszajelző mechanizmusnak is nevezhetnénk.

Az idősebb futharkon belül több védelmi rúnát találhatunk, amelyek között a három legfőbb* Thurisaz, Eihwaz és Algiz. Eihwaz – mint a tiszafa rúnája – ezáltal rendkívüli védelemért felel, és elűzi az ártalmas hatásokat.

Edred Thorsson Eihwazt a Világfával és annak a bölcsességével társítja. Mivel a Világfa összeköti a világokat, ezért kapcsolatban van többek közt a halállal, a holtak birodalmával. Ezáltal segíthet megérteni az élet és a halál kapcsolatát, valamint megszabadítani a haláltól való félelemtől.

*Az, hogy ez a három legfőbb, az saját értelmezés. Ezek a rúnák elsődlegesen a védelemre épülnek, de vannak olyanok amelyek ugyanúgy alkalmazhatóak védelemre (csak nem elsődlegesen).

Értelmezése

Az idősebb futhark összes rúnája közül, Eihwazt tartanám (legalább is számomra) a legkülönlegesebbnek. Ennek az az oka, hogy sokan a Világfával hozzák kapcsolatba*, ami összeköttetésben áll minden létező világgal. Emiatt a komplex kapcsolat miatt, ez a rúna egyike azoknak, amelyek értelmezése és jelentése sosem lesz igazán teljes. Hiszen ha belegondolunk, a kilenc világ közül a saját, az emberek világát Midgardot sem sikerül egy élet alatt teljesen megismerni. Hogyan hihetnénk akkor azt, hogy a maradék nyolc világnak a működését megérthetjük? Mielőtt túlságosan mély szintekre vinném ezt az értelmezést, az elmondható, hogy ha teljes mértékben nem is, de valamilyen szinten lehetőségünk van belelátni az egyes világok működésébe. Mint amikor külföldre utazunk, akkor egy kis részét megismerjük a világnak.

Kicsit könnyebben emészthető az, ha Eihwazt egy egyszerű tiszafaként képzeljük el. Ez a kemény, de elasztikus fa egyszerre jelent stabilitást és rugalmasságot, valamint képes ellenállni a komolyabb viharoknak is. Ezt nem azzal teszi, hogy mereven megdönthetetlenül áll, hanem úgymond meglovagolja a viharos szeleket. (Mivel nem vagyok növényszakértő, ezért ennél részletesebben nem akarok belemenni a tiszafa tulajdonságaiba. Mindazonáltal javaslom, hogy akik jobban meg akarják ismerni a rúnát, azok olvassanak egy kicsit a fa után.)

Ha magunkat képzeljük a tiszafa helyébe, és azonosulni tudunk vele akkor egy felbecsülhetetlen leckét tanulhatunk tőle. Ez pedig az, hogy legyen szó bármilyen óriási viharról, ha mi igazodni tudunk a legerősebb szelekhez, akkor képesek leszünk átvészelni azt. Hagalaznál már írtam a viharok értelmezéséről. Eihwaz pedig megoldást szolgál ezeknek az átvészelésére. Természetesen ne feledjük el, hogy mint minden növénynek, a tiszafának is vannak gyökerei, amelyek segítik rögzíteni a talajhoz. Ez szimbolizálhatja a a családunkat, a barátainkat, vagy csak egyszerűen a saját elveinket és céljainkat, amikben hiszünk, és amikhez ragaszkodunk. Fontos, hogy ezekről sose feledkezzünk meg, hiszen ha valamilyen viharba keveredünk, ezek tarthatják majd bennünk a lelket, amíg a vihar el nem csendesedik.

A tiszafa rúnája egy megbízható rúna, de csak akkor ha képesek vagyunk olykor egyes helyzeteket rugalmasan kezelni. Számtalanszor közbejöhetnek az életbe olyan dolgok, amelyek csak még több stresszt hoznak, esetleg hirtelen döntést igényelnek. Ha mi ilyenkor tartjuk magunkat az eredeti felálláshoz, akkor az a merevség csak megnehezíti azt, hogy sikeresen átvészeljük a vihart. Bízzunk a gyökérben rejlő forrásainkban.

*Akik már olvasottabbak a témában, azok biztosan tudják, hogy az Yggdrasil az eredetileg kőrisként és nem tiszafaként van megnevezve. Ettől függetlenül még is a Világfával társítják a rúnát. Ezzel kapcsolatban, majd a jövőben tervezek jobban utánanézni, hogy miért van így.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)