Ételek
Lefse
Tradicionális norvég laposkenyér. Ez tipikusan olyan alap kaja ami mindenhez jó, eheted mindenhez és eheted mindennel. Norvégia különböző részein több változatban is létezik.
Fogyasztják sósan és édesen is, én most két változatot osztanék meg veletek, az egyik az alap vékony tésztájú potetlefse, ami krumplival készül és kenyérként fogyasztható például sonkával, felvágottal, vajjal, a másik pedig a tykklefse, ami az előzőhöz hasonló, de vastagabb a tésztája és süteményként fogyasztják például kávéval.
Potatlefse
Hozzávalók:
10 dkg rozsliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
50 dkg sótlan, főtt krumpli
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor
A lisztet, cukrot, sót keverd össze. A krumplit törd össze alaposan majd add a liszthez és gyúrd közepes lágyságú tésztává, ha száraz adj hozzá kevés vizet. A tésztát csipkedd pici golyókra picit nagyobbakra mint egy ping-pong labda aztán nyújtsd ki őket fél centiméter vékonyra majd sütőlapon vagy serpenyőben süsd addig míg felhólyagosodik és szép aranybarna színe lesz majd fordítsd meg és a másik oldalát is ugyanígy.
Tykklefse
Hozzávalók:
1 csésze aludt tej
1 csésze cukor
háromnegyed csésze olvasztott vaj
1 púpozott teáskanál szalalkáli
liszt az összeállításhoz
Tegyél mindent egy tálba és fokozatosan adj hozzá annyi lisztet amennyivel összeáll egy közepesen kemény tésztává. Ugyanúgy mint a potatlefse esetében szedd ping-pong labdánál picit nagyobb méretű golyókra és nyújtsd ki. Süsd aranybarnára sütőlapon vagy serpenyőben. Sütőben 200 fokon kb 10-15 perc alatt sül meg.
Lök paj
Más néven hagymás pite. Svéd étel, egyszerű és nagyszerű.
Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 kávéskanál só
5 dkg vaj
5 dkg zsír
3 evőkanál tej
8 vékony szelet bacon
3-4 fej vékonyra szelt hagyma
3 tojás
2 dl tejföl
1 csipet bors
1 evőkanál snidling apróra szelve
1 csipet köménymag (szemes) vagy 1 kávéskanál őrölt
Elkészítés
A lisztet a sóval és a vajjal morzsold el, majd add hozzá a zsírt, a tejet és gyúrd tésztává. A tésztát nyújtsd kerekre majd egy piteformát vagy bármilyen kerek formát bélelj ki vele, legyen egy kis pereme is körbe. Villával szurkáld meg és előmelegített sütőben 15 percig süsd.
Ha megsült vedd takarékra a sütőt, ne kapcsold ki, fontos hogy forró maradjon. A bacon szeleteket egy serpenyőben pirítsd ropogósra, a zsírját hagyd a serpenyőben és ezen süsd üvegesre a hagymát. A tojást verd fel, keverd hozzá a tejfölt, hagymát, snidlinget, köményt, borsot. A bacont szeleteld fel és ezt is add hozzá majd öntsd a keveréket a megsült tésztára és tedd vissza a sütőbe kb. 30 perc alatt készre sül a finomság.
Kalops
Avagy oldalas svéd módra. Igazi kiadós, férfias fogás.
Hozzávalók:
2 evőkanál sertészsír
1,5 kg oldalas darabokra vágva
1 nagy fej hagyma felszeletelve
só ízlés szerint
1 kávéskanál őrölt bors
2 kávéskanál cukor vagy méz
3 babérlevél
1 evőkanál liszt
3 evőkanál tejszín vagy tejföl
Elkészítés
Legjobb kuktában készíteni, de ha nincs ilyened ne aggódj, anélkül is finom lesz.
A zsírt jól hevítsd fel egy fazékban és pirítsd meg a húst, (kb. 5 perc mindkét oldalukon), majd dobd rá a hagymát és hagyd tovább sülni, míg a hagyma üveges nem lesz. Add hozzá a fűszereket, a cukrot és öntsd le egy bögre vízzel. Vedd lejjebb a gázt, fedd le a fazekat és párold 1- 1,5 óráig a párolás közben ellenőrizd nem ragadt-e le, vagy nem kell-e pótolni a folyadékot. Ezután szedd ki belőle a húsokat. Keverj el 1 deci vízben 1 evőkanál lisztet és öntsd a fazékban maradt léhez, forrald fel és add hozzá a tejszínt(vagy tejfölt). Tedd vissza a húsokat a mártásba.
Főtt krumplival tálald.
Kongesuppe
Vagyis ‘királyi leves’. Norvég étel.
Hozzávalók:
3 evőkanál vaj
1 fej hagyma apróra vágva
3-4 sárgarépa szintén apró kockára vágva
5 evőkanál liszt
1 csipet erőspaprika
1 csapott kávéskanál őrölt bors
2 db húsleveskocka (ez nem kell ha van hús alapleved)
fél kg darált sertéshús
apróra vágott petrezselyem
só ízlés szerint
5 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
20 dkg zöldborsó
fél dl cherry vagy vörösbor
Elkészítés
A vajat dobd egy fazékba és pirítsd meg rajta a hagymát és a sárgarépát. Amikor már szép üveges a hagyma szórd rá a lisztet, sót, borsot, paprikát, dobd bele a leveskockát és öntsd fel 1,5 l vízzel.
Forrásig folyamatosan kevergesd, majd ha felforrt félig lefedve főzd 20 percig kis lángon.
A darált húst keverd össze sóval, zsemlemorzsával és tojással, ízlés szerint adj hozzá petrezselymet és formázz belőle kis gombócokat. A gombócokat kevés zsiradékon, serpenyőben süsd meg , majd dobd őket a levesbe a zöldborsóval és a cherryvel együtt és főzd további 20 percig.
Tálalásnál tegyél a levesbe egy evőkanál tejfölt vagy tejszínt.
Blot Kake
Amint a neve is mutatja, ez egy egyszerű torta. Egyszerű édesség amit bármilyen alkalomra elkészíthetünk.
Hozzávalók:
A tésztához:
15 dkg liszt,
fél csomag sütőpor
6 tojás
10 dkg cukor
A töltelékhez:
3 tábla tortabevonó vagy étcsoki
15 dkg vaj (vagy sütőmargarin)
20 dkg cukor
2 tojás
2 dl habtejszín
Elkészítés
Három tálra lesz szükséged, ha sütöttél már piskótát ismerős lesz.
Az egyik tálba keverd össze jól a lisztet a sütőporral, a másik kettőbe pedig válaszd szét a tojásokat. A tojássárgájához add hozzá a 10 dkg cukrot és robotgéppel verd addig amíg egészen ki nem fehéredik. A tojásfehérjéhez adj egy csipet sót és egy teáskanál cukrot majd verd kemény habbá, ügyelj arra hogy a fehérjébe ne kerüljön sárgája!
A lisztet keverd hozzá apránként a sárgájához majd fakanállal óvatosan forgasd a masszába a kemény habbá vert tojásfehérjét is.
Közepesre előmelegített sütőben 15-20 percig süsd, majd szúrj bele egy hústűt, ha nem lett tésztás a tű akkor kész a piskótád, vedd ki és hagyd kihűlni, majd vágd vízszintesen 3 lapra.
A töltelékhez törd össze apróra a csokit és tegyél félre 3-4 evőkanálnyit. A vajat és a cukrot tedd egy tálba és robotgéppel verd habosra. Majd üsd bele a két tojást és keverd addig míg krémállagú nem lesz.
Fogd az első tésztalapot, kend rá a krém felét és szórd meg csokidarabok felével majd fektesd rá a második lapot és ezzel is tegyél ugyanígy végül tedd a tetejére a harmadik lapot.
Verd fel a habtejszínt, kend a torta tetejére tetszés szerint és díszítsd a félretett csokidarabokkal.
Yulekake
Ahogy a neve is mutatja szezonális sütemény, norvég eredetű. Alapvetően mazsolás kalács, de aki a mazsolát nem szereti, hagyja ki belőle, vagy helyettesítse áfonyával mondjuk.
Hozzávalók:
4 csésze liszt
1 tojás
1 negyed csésze cukor
1 negyed csésze vaj
1 csésze tej
1 csomag élesztő
fél csésze mazsola
1 csésze apróra darabolt citrom és reszelt héj
2 teáskanál őrölt kardamom
Elkészítés
Tedd egy tálba a mazsolákat és önts rájuk kb 2 csésze forrásban lévő vizet, majd tedd félre hogy megpuhuljon.
Egy kevés langyos tejbe morzsold el az élesztőt és futtasd fel.
Forrald fel az 1 csésze tejet és add hozzá a vajat majd forrald amíg a vaj teljesen el nem olvadt, vedd le a tűzről és tedd félre.
Egy nagy tálban keverd össze jól a cukrot, sót és a kardamomot és add hozzá a tojást felverve, majd a tej-vaj keveréket keverd össze végül add hozzá a felfuttatott élesztőt és a liszt kb. háromnegyedét. Keverd el ezekkel is majd csöpögtesd le a mazsolát és a citrommal, citromhéjjal együtt tedd a tésztához a maradék liszttel együtt.
Kb. 10-15 perc alatt dagaszd be a tésztát és takard le egy konyharuhával. Tedd félre egy órára hogy megkeljen.
Egy óra elteltével készíts elő egy tepsit megolajozva, sütőpapírral és helyezd rá a tésztát.
Formázd kerekre és újra takard le konyharuhával kb. fél órára.
Éles késsel vágj a tészta tetejébe egy X-et vagy akármilyen mintát ami tetszik majd kend meg tojással és 180-200 fokos sütőben süsd 45 percig. Közben ellenőrizd nehogy megégjen.
Ha elkészült kend meg a tetejét olvasztott vajjal, míg forró és hagyd kihűlni mielőtt leveszed a tepsiről.