Fehu

További nevei:
Fe, Feoh, Faihu, Fé, Feh, Feo

Rúnaszám: 1
Kiejtése: Fé-hu
Hangértéke: F
Jelentése: Vagyon, marha
Szín: Sárga
Elem: Tűz & Föld
Mitikus kapcsolat:
Freyja, Freyr

Kulcsszavak

Tulajdon kiérdemlése/elnyerése, megérdemelt jövedelem, szerencse, erő, bőség, pénzügyi erősség, remény, jólét, siker, boldogság, közösségi tisztelet, energia, előrelátás, termékenység, önbecsülés.

Tulajdon elvesztése, kiégés, kudarc, kapzsiság, viszály, visszafejlődés, gyávaság, butaság, unalom, szegénység, szolgaság, fogság, egészségügyi probléma, balszerencse.

Mágikus alkalmazása

Siker és előrelépés a munkában. Nehéz helyzetben lévőknek szerencsés fordulat. A Fehu által okozott szerencse nem állandó, hanem inkább egyszeri eseményre vagy valamilyen rövid távra szól. Ha esetleg Fehut talizmánként használjuk, akkor azt használat után meg kell újítani. Ezt valamilyen jótékony tevékenységgel pl. valakinek a megsegítésével lehet elérni. A rúna minden olyan területen hasznos, amely a pénz, a barátság vagy valamilyen érdem megszerezésére irányul.

Fehu energiája mérhetetlenül erős, így hatásos minden olyan mágiában, amely gyors és olykor szélsőséges változásokra irányul. Rúnascript esetén Fehut azon fő rúna után érdemes tenni, amelyről a script szól, ezáltal meggyorsítva az adott folyamatot (például valamilyen betegségből való gyógyulást). Ezen kívül Fehut az (elsődlegesen vagyoni jellegű) értékek védelmére is használhatjuk.

Értelmezése

Fehunál elsődlegesen a vagyonhoz kapcsolódó területeket kell alaposabban átgondolni. Ez alatt nem csak a hétköznapi értelemben vett pénz értendő, hanem minden olyan tulajdonban lévő tárgy, amely számodra értékkel bír. Tágabb értelemben ez nem kizárólag egy fizikai tárgy, hanem valamilyen eszmei érték is lehet. Álló helyzetben a vagyon bármely formájában való megerősítésre, bővülésre vagy pozitív alakulására kell gondolni. Azonban ne feledjük azt el, hogy nem számít milyen vagyonról van szó, a legtöbb esetben nem az ölünkbe hullik, hanem meg kell érte küzdenünk.

Ha a klasszikus értelemben vett pénzről beszélünk, akkor lehet a munkában való kihívásokat kell leküzdeni. Fehu ilyenkor bizakodásra ad okot, mivel az erőfeszítéseink meg fognak térülni. Más területeken, például kapcsolatok terén ugyanúgy bele kell fektetni időt, energiát és bizalmat ahhoz, hogy annak valóban meglegyen a kívánt eredménye.

Fehuhoz szorosan kötődik a termékenység. Akár csak a vagyon, a termékenység is sokoldalú. Lehetünk termékenyek személyes téren. Például ha Fehu mellett Kenaz is kijön, akkor valamilyen művészeti vagy tudással/megértéssel kapcsolatos gyarapodásról lehet szó. Ingwaz mellett pedig valami olyan új dolog léphet be az életünkbe, amely gazdagíthat minket – személyiségben vagy akár anyagilag egyaránt.

A vagyon megléte vagy megszerzése felelősséget kíván. Gondoljuk csak meg, hogy milyen nehéz néha bánni az erőforrásainkkal. Legyen szó pénzről vagy kapcsolatokról, becsüljük meg azt amink van. Meglehet, hogy másoknak még kevesebb adatott meg az életben. Olykor nem a vagyon megszerzése, hanem éppen annak a megtartása a nehéz.

Fordított Fehu esetén a legtöbb esetben valamilyen kudarcra vagy veszteség jöhet a képbe. Ez lehet pénzügyi vagy kapcsolati téren egyaránt. Ennek hátterében állhat az, hogy valamilyen tanulságot levonj belőle. A rúnáknál időnként előfordul, hogy rávilágítanak a hibáinkra és a hiányosságainkra. Ha ezeket sikerül felismernünk, később lehet, hogy nagyobb kudarcot is sikerül elkerülnünk.

Pénzügyek terén, érdemes elkerülni a szükségtelen költekezést. Fehu figyelmeztető jel lehet, hogy próbáljuk meg kellően átgondolni azt, hogy mikor és mire költjük a vagyonunkat. Kapcsolatok terén a saját és a a mások értékeit érdemes jobban számba venni. Az, hogy az egyik és a másik fél mit tart fontosnak, nem mindig egyezik meg. Fordított rúna esetén a közös értékek megtalálása nyújthat biztonságot a negatív hatása alól.

Ahogy a mondás tartja a szerencse forgandó. Fehunál ez különösképp igaz lehet egyes esetekben. Gyakran a lehetőségeink kívül esik valamilyen helyzet. Ha ez így történik, akkor próbáljuk meg menteni a menthetőt, és kicsit a háttérbe visszavonulni. Pénzügyek terén ez a felesleges költekezést jelentheti, kapcsolatok terén pedig időt hagyni arra, hogy mindkét fél átgondolja a helyzetet.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)