Freyr

Freyr
(Ing, Yngvi)

Apja: Njörd
Testvérei: Freyja
Felesége: Gerdr
Szeretője: Freyja
Gyermeke: Fjölnir
Szolgái: Skírnir, Byggvir, Beyla
Lakhelye: Alfheim
Állatai: Gullinbursti, Blodughofi
Legendás tárgyai:
Skidbladnir (hajó)
Mágikus kard
Története:
Freyr szerelme

A fény, az eső, a termékenység, és a jólét istene. A jó házasságok előmozdítója, a foglyok kiszabadítója. Njörd fia, Freyja ikertestvére. A kezdetekben a Vánokhoz majd később Ászok csoportjához tartozott.

„Frey a legjobb lovas
az ázok udvarában,
mindenben merész,
lányt, férjes asszonyt
fölségesen vígasztal,
kötelékekből kioldoz.”
(Loki csúfolkodása, 37.)

Felesége az óriásnő Gerdr, gyermekük Fjölnir. Freyr udvarlásának története egyedi a mitológia világában. A legendák szerint, elküldte a szolgáját Skírnirt az óriáslányhoz, hogy megkérje a kezét Freyr számára. Skírnir cserébe elkérte a sebes lovát, valamint a mágikus kardját, amely képes volt magától kaszabolni. A leánykérés több nehézségbe is ütközött, ám Freyr végül megnyerte magának az óriáslány kezét. Azonban amikor eljön a Ragnarök, a kardja hiányában a vesztét leli, mikor a tűzóriás Surtral kerül szemben. (A teljes történetért kattints IDE).

„Adok sebes lovat,
átvisz a sötéten
lobogó lángon;
kardot is kapsz, mely
magától lendül,
ha merész a markoló kéz.”
(Szkirnir-ének, 9.)

„Kincsen vetted meg
Gímir leányát,
eladtad érte a kardod;
majd Muszpell fiai
jönnek a sötét erdőn,
meglátod, mire végzed.”
(Loki csúfolkodása, 42.)

Hátasa a vaddisznó Gullinbursti („aranysörétű”), amelyet a törpe páros Brokkr és Eitri alkotott meg. A lovát Blodughofit már korábban a szolgájának Skírnirnek ajándékozta. A törpék alkották meg a mágikus hajóját, a Skidbladnirt is. A legendák szerint Freyr olyan kicsire is összehajtogathatta, hogy az a zsebében is elfért.

„Ívaldi ivadékai
idők ölén elindultak,
ők alkották Evezőst,
ácsolták a legjobb hajót,
fényes Frey hasznára,
Njörd fia hadd örvendjen.”
(Grímnir-ének, 43.)

A legtöbb istennel ellentétben, Freyrnek nem volt konkrét csarnoka amelyben élt. Helyette az istenek Alfheimet, az álfok világát ajándékozták neki:

„Ébenvölgy, ékes neve
a helynek, hol Ull
házát építtette;
Freynek Álf-hon
adatott hajdan
isteni ajándékul.”
(Grímnir-ének, 5.)

Freyr és Thor ereje közel hasonló volt. Mikor az óriás Belivel került szembe, képes volt egy szarvasagancsot használva leteríteni az ellenfelét. A Prózai Eddában arról is említést tesznek, hogy a harcot puszta kézzel is könnyedén megnyerte volna.

A Ragnarökkor a tűzóriások vezérével, Surtral találja magát szemben. A harc gyorsan az óriás javára dőlt el, hiszen a kard amellyel esélye lehetett volna legyőzni Surturt, azt korábban a szolgájának ajándékozta.