Frigg

Frigg
(Frija, Frea, Frige)

Apja: Fjörgynn
Férje: Odin
Gyermekei: Baldur, Bragi (?), Hödr, Hermod
Szolgálói: Fulla, Gná
Csarnoka: Fensalir
Legendás tárgya:
Sólyomálca
Története:
Baldur halála

A házasság, a termékenység, a család, a hűség és a születés istennője. Fjörgyn leánya, Odin hitvese. Baldur, Bragi (?), Hödr és Hermod anyja. Szolgálólányai Fulla és Gná. Utóbbi gyakran járta a világot a Hofvarpnir nevű lovával, hogy Frigg ügyeit intézze. Csarnokát Fensalirnak nevezik. Freyjához hasonlóan ő is képes volt sólyomálcát ölteni. Mindenki jövőjét ismeri, de senkinek se árulja el azt.

„Elment az eszed, Loki,
szórod a sértő
szavakat sorra,
pedig Frigg a sorsot
tudja, tudom,
még ha maga nem mondja is.”
(Loki csúfolkodása, 29.)

Odin gyakran kért tanácsot a feleségétől. Egyik ilyen alkalom volt az is, amikor a Mindenek Atyja a bölcs Vaftrúdnirral óriással ment megmérkőzni.

„Felelj tanáccsal, Frigg:
kedvem támadott
Vaftrúdnirt felkeresni;
kiváncsi volnék, mit tud,
velem megmérkőzve,
régi rúnákról az az óriás.”
(Vaftrúdnir-ének, 1.)

Egy alkalommal Loki azzal vádolta Frigget, hogy van olyan szégyentelen és buja, mint Freyja. Hogy ennek mennyi alapja van az kérdéses, mivel nincs ami alátámasztaná az ármányos állítását.

„Ne locsogj, Frigg,
Fjörgunnak lánya,
faltad mindig is a férfit,
így hagytad, hogy Vili és Vé
öleljen, vággyal,
Vídrir asszonyát.”
(Loki csúfolkodása, 26.)

Baldur elvesztése után a Síró istennőnek is nevezték. Mikor Baldur beszámolt az isteneknek a szörnyű álmáról amelyben a halálát látta, Frigg végigjárta a világot, hogy megakadályozza azt, hogy bármi megsebezze a fiát. Megesketett minden élőt és élettelent, hogy nem bántják a fiát. Egy kivétel azonban akadt: a fagyöngyöt túl ártalmatlannak vélte, hogy bármi kárt is okozzon. Azonban Loki, csellel megtudakolta ezt az istennőtől, és kihasználva a gyengepontját valamint Hödr vakságát, megölette a szépséges Baldurt.

„Keze mosatlan,
feje fésületlen,
míg máglyán nem látta
Baldr ellenségét;
csak Frigg siratta
Fen csarnokában
Valhalla végzetét…”
(A völva jövendölése, 33.)

A pénteki napot feltehetőleg róla vagy Freyjáról nevezték el. (Angolul Friday = Frigg’s Day/Freyja’s day, azaz Frigg vagy Freyja napja).