Gebo

További nevei:
Gyfu, Geuua, Geofu, Giba, Gifu, Gipt, Gjof

Rúnaszám: 7
Kiejtése: (G)hébó
Hangértéke: G
Fordítása: Ajándék
Szín: Mélykék
Elem: Levegő
Mitikus kapcsolat:
Odin, Freyja

Kulcsszavak

Ajándék, áldozat, fizikai/szellemi nagylelkűség, egyensúly, csere, szerződés, személyes/üzleti kapcsolat, hűség, megbocsátás, tehetség, képesség, ügyesség, szerencse, tudatosság, vendéglátás.

Magányosság, kapzsiság, függőség, túlzott áldozat, kötelezettség, vám, nyomor, vesztegetés.

Mágikus alkalmazása

Kiengeszteléshez, átok (vagy karmikus tartózás) levételéhez. Mindhárom esetnél fontos, hogy ezeket valamilyen jó szándékú áldozat útján tudjuk csak kivitelezni.

A társas kapcsolatok egyik legfőbb rúnája. Olyan energiákat tartalmaz, amely képes két vagy több embernek az energiáját összefogni, ezáltal olyan erőt generálni, ami nagyobb mint külön-külön az egyéneknek. A társas kapcsolatokon belül kiemelt helyet kap a szexualitás és a szerelem aspektusa is, így az ezekkel kapcsolatos mágiákra is nagyszerűen használható.

Továbbá még alkalmazható: Mentális és fizikai egyensúly megteremtéséhez, mágikus energiák megnöveléséhez, a testvérek/párok harmóniájához, bölcsesség szerzéséhez.

Értelmezése

Gebo az első azon rúnák közt, amelyek megfordíthatatlanok. Ez nem azt jelenti, hogy nincsen negatív jelentése, hiszen a környező rúnák mindig befolyással vannak egymásra (mind jóslásban mind mágiában), viszont önmagában kevésbé árnyaltabb mint egy megfordítható rúna. Ezt figyelembe véve, íme az értelmezésem:

Számomra Gebo egyik legfontosabb jelentése az áldozat, így először is ezzel foglalkoznék. Próbáltam néhány helyen utánanézni annak, hogy miként lehetne meghatározni azt hogy mi az az áldozat, de annyi féle leírást találtam, és igazából egyik sem fedi le azt amire itt gondolok. Így tehát arra jutottam, hogy akkor példák segítségével próbálom bemutatni a rúnára vonatkozóan. Áldozatot hozhatunk magunkért, a barátainkért, a családunkért, a környezetünkért, a hazánkért stb. Mindegyik esetben önszántunkból (sokszor a magunk kárára) cselekszünk a másikért. Az áldozat formája lehet anyagi vagy nem anyagi (“szellemi”). Anyagi esetén a legkézenfekvőbb az, amikor adományozunk vagy kölcsön adunk valakinek. “Szellemi” áldozat alatt leginkább az időt említeném, mint mikor ellátogatunk egy barátunkhoz, akinek szüksége van ránk, viszont emiatt másra nem jut időnk (munka, saját magunk, párkapcsolat).

Számtalan alkalommal kell áldozatot hoznunk az életben és nem csak önszántunkból. Természetesen olykor anélkül teszünk így, hogy felmerülne bennünk, hogy például sok mást is vehetnénk ebből a pénzből, vagy hasznosabb lenne ezt vagy azt csinálni. Sokszor csak úgy juthatunk valamihez, ha azért hajlandóak is vagyunk adni valamit. A tudás nem szál a fejünkbe magától, barátokat nem szerzünk belefektetett idő és bizalom nélkül. Pénzünk nem lesz ha nem dolgozunk, egészségesebbek nem leszünk ha csak fel nem adunk némi rossz szokást vagy a mértéktelen zabálást.

Gebo egyik lényeges tulajdonsága ebben rejlik, hogy képesek és hajlandóak vagyunk-e feladni valamit, hogy valami nagyobb, jobb, erősebb, örömtelibb, könnyebb vagy csak másabb dolog, cselekvés, személy stb. lépjen az életünkbe. Természetesen mindig megfontolandó, hogy megéri-e az áldozatot az a valami vagy valaki. Vagy esetleg mi magunk megengedhetjük-e azt, hogy másnak vagy magunknak a kárára meghozzuk-e a döntést.

Ahogy a mágikus alkalmazásoknál írtam, Gebo a társas kapcsolatok legfőbb rúnája. Elsődlegesen a párkapcsolatokra érdemes gondolni, de szóba jöhet minden más típusú az üzlettől a barátságig. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni az áldozatot, hiszen egy párkapcsolatban is sokszor fel kell adnia mindkét félnek valamit, hogy ők együtt lehessenek. Egy harmonikusan működő kapcsolatban egyik fél sem áldoz fel túl sokat, és mindketten hasonló mennyiségben és minőségben fektetnek a közös együttlétre.

Végső soron amit még kiemelnék az az ajándékok szerepe. Mára már divattá vált azt, hogy ajándékot adunk bizonyos eseményekkor. Sokszor azonban nincs mögöttes tartalma, és csak a szokás követeli meg azt, hogy adjunk. Természetesen ennél a témánál nagyban a személyes tapasztalataim kerülnek előtérbe, de ritkán találkozom vagy hallok olyan ajándékról amely mind az ajándékozónak mind az ajándékozottnak kiemelkedő fontosságú lenne. Az okos készülékek világában egyre inkább a “hasznosabb” ajándékok kerülnek előtérbe és nem a személyre szabottak. Hogy az ajándékok szerepe miért olyan fontos? Gebo egy olyan cserét is jelképez, amelynél a két fél egyenlően megajándékozza a másikat, hogy az a kapcsolat erősebbé váljon.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)