Hagalaz

További nevei:
Hagall, Haegl, Hagalar, Hagl, Haglaz

Rúnaszám: 9
Kiejtése: Há-(g)há-láz
Hangértéke: H
Fordítása: Jégeső
Szín: Világoskék
Elem: Jég (Víz)
Mitikus kapcsolat:
Ymir

Kulcsszavak

Természet haragja, pusztítás, irányíthatatlan erők (időjárás, tudatalatti), edzés, megpróbáltatások, vizsgák, kontrolált krízis, teljességhez vezetés, belső harmónia, aggodalom, reménytelenség, változás, zavarok, interferencia.

Természeti kár, katasztrófa, stagnálás, erő elvesztése, fájdalom, veszteség, szenvedés, nehézségek, betegség, krízis.

Mágikus alkalmazása

Hagalaz alkalmazható meditációhoz valamint megfontolt döntések meghozatalához. Ezen kívül olyan esetben is számíthatunk rá, amikor szeretnénk felülkerekedni valamely rossz szokásunkon. Ez esetben a rúna segítséget nyújt minden olyan akadályon keresztüljutni, ami ennek az útjában áll. Lényeges megjegyzés, hogy ez a folyamat általunk történik, és a saját törekvéseinken keresztül.

Hagalaz jelentése a mágiában és egyéb (pl. jóslás) értelmezésében nagyon eltér. Mágiában ez a fejlődés rúnája, amely bár olykor lassú, de még is biztosan megtörténik egy fix (idő)kereten belül. Emiatt a stabil természete miatt elősegíti a biztonságot, és távol tartja a negatív energiákat a személyes teredtől.* Mindezeken kívül használható ott, ahol szerencsére (?) van szükségünk, valamint akkor, ha pozitív eredményt szeretnénk elérni.

Teljesség és az erő egyensúlya. Számtalan misztikus tapasztalat és tudás rúnája. Pozitív befolyás bevonzásáért.

*A szerző értelmezéséből azt veszem ki, hogy ez olyan mintha a vihar szemébe lennénk. Lehet, hogy körülöttünk tombol a vihar, de mi még is biztonságban vagyunk.

Értelmezése

A kulcsszavakat olvasva, nyílván sokakban felmerülhet az, hogy Hagalaz aligha jelenthet bármi pozitívat. A természet haragja, az aggodalom, a reménytelenség arra engedhet következtetni, hogy ez a rúna minden baj megtestesítője. Ez azonban nem teljesen igaz. Alaposabban megnézve ott van a belső harmónia és a teljességhez vezetés is. Még is hogyan kerülhetnek ennyire ellentmondásos jelentések egy bekezdés alá? A választ valahol a zavarok és a megpróbáltatások címszó alatt lehet megtalálni.

Hagalaz az a rúna, amely sokszor a megpróbáltatásokat, a kihívásokat jelképezi. Mint általában a legtöbb rúnánál beszélhetünk külső és belső értelmezésről. A külsőnél a környezetünk kihívásaira kell gondolni. Ilyen lehet az iskola, a munkahely, a párkapcsolat vagy akár egy hobbi. A könnyebb érthetőség kedvéért gondolok itt egy olyan (negatív) esetre, amikor a családban valaki elúszik az adósságban és mondjuk el kell adnia mindenét. Vagy amikor egy (hosszabb) párkapcsolatban a két fél olyan óriási vitába csap, hogy úgy tűnik a végkimenetele a szakítás lesz.

Ezek az úgymond “viharok” mindenki életébe előfordulhatnak. Néha a semmiből jönnek, bár ha jobban belegondolunk alkalomadtán érezhető az a vihar előtti csend. Egyesek képesek átvészelni a vihart, és mikor végre lecsendesedik, akkor pl. a korábbi vitákkal teli kapcsolat még meg is erősödik. Vagy ha az adósságos példát vesszük, a családtag képes segítséget szerezni, talpra állni, majd talán később minden anyagi segítséget visszafizetni. És persze meglehet, hogy minden a lehető legrosszabb irányba fog menni. A párkapcsolat lezárása után depressziós lesz az egyik fél, és mindenkitől elszigeteli magát. Az adósságos családtagnak senki sem akar segíteni, és emiatt utcára kerül. Ez az igazán nehéz Hagalaz megértésében, hogy nem tudjuk, hogy az adott viharnak milyen végkifejlete lesz.

Bár a vihar a befolyásunk kívül van, mi magunk nem veszítjük el a döntések és a választások lehetőségét. És itt át is térnék a belső viharra, ami általában a külsővel mindig együtt jár, bár akad példa arra is, amikor csak önmagában. Utóbbira egy példa mikor kikerülünk az iskolából, de fogalmunk sincs, hogy mit akarunk kezdeni az életben. Még ha bizonyos szakmát is tanultunk, akkor is bennünk van az, hogy az eddigi biztonságos szülői környezet hamarosan megszűnik, és belépünk mi is a nagybetűs életbe. Erre még akkor is nehéz felkészülni, ha elegendő időt hagytunk a jövőbeli terveink végiggondolására.

Mivel a külső vihar hatással van a belsőre is, ezért néhány mondatban erről is írnék. Mint írtam, a vihart nem tudjuk közvetlenül befolyásolni. Azonban, az rajtunk áll, hogy mit teszünk a folyamat közben. Kereshetünk menedéket, elvonulhatunk addig amíg véget nem ér. Olykor ez megoldásra vezet, de ehhez természetesen szükséges egy menedék, amelyre nem biztos hogy mindig van lehetőségünk. Az, hogy milyen folyamatokon megyünk keresztül, milyen döntést hozunk, az befolyásolhatja, hogy mi fog történni akkor amikor a vihar lecsendesedik. Ha az adósságot példát vesszük, akkor például bebizonyíthatjuk valahogyan a családtagjainknak, hogy mi elhatároztuk magunkat amellett, hogy mindent rendbe hozunk. Lehet időigényes lesz, és menet közben még több kihívással kerülünk szembe, de attól függően nem adjuk fel.

Az életkríziseken keresztül képesek vagyunk fejlődni. Ahogy Oswald fogalmaz, ha egy jégszemet közelebbről megnézünk, meglátjuk, hogy az nem más mint csupán egy jéggé fagyott víz, amitől nincs okunk félni. Ugyanez a helyzet a kihívásokkal is. Ha hajlandóak vagyunk leküzdeni a félelmünk, és a kihívásnak nekimenni, akkor azon a viharon sikeresen keresztüljuthatunk. Minél nagyobb a kihívás, annál többet szerzünk azáltal, hogy azt leküzdjük.

Ne egy leküzdhetetlen rossz ómenként értelmezzük Hagalazt, hanem annak, hogy az általa jelképezett kihívás lehetőséget ad arra, hogy az életbe előrébb jussunk.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)