Heimdall

Heimdall
(Rig, Hallinskidi, Gullintanni, Vindlér)

Anyjai: Gjálp, Greip, Eistla, Angeyja, Ulfrún, Eyrgjafa, Imdhr, Atla, Járnsaxa
Csarnoka: Himinbjörg
Lova: Gulltopp
Legendás tárgya:
Gjallar kürt
Hofund (kard)
Történetek:
Ragnarök
Rig-ének

A Fehér Ásznak nevezett istent kilenc anya (kilenc nővér) nemzette. Az aranyból lévő fogai miatt Gullintanninak („Aranyfogú”) is nevezték. Lovát Gulltoppnak („Aranysörény”) hívták.

„Szülte őt Gjálp,
szülte Greip,
szülte Eisztla
és Eirgiava;
életét adta
Úlfrún, Angeia,
Imd és Atli,
Jarnszaksza szintén.”
(Hyndla-ének, 34.)

Csarnoka a Himinbjörg, a legendás Bifröst szivárványhíd lábánál található. Itt tölti ideje legnagyobb részét, őrizve a hidat az illetéktelen behatolóktól, legfőképpen az óriásoktól.

„Nyugalom-hona a nyolcadik,
Heimdall mennyei vára.
Őt mondják a hely urának;
tanyáján béke honol,
istenek serény őre ott
örvendve issza sörét.”
(Grímnir-ének, 13.)

Kevesebbet alszik, mint bármely madárfaj, és a szemével éjjel és nappal is száz mérföldnyire ellát. Hallása oly éles, hogy egyetlen nesz sem kerüli el a figyelmét: még a fűszál vagy a birkagyapjúnak a növekedését is meghallja. Heimdallhoz kapcsolják többek között a társadalmi osztályok kialakulását is. Ezek a következők voltak: Tharl (szolgák), Karl (parasztok) és Jarl (nemesek). Megalakulásuk történetét a Rig-ének meséli el.

Odinhoz hasonlóan ő is ivott Mimir kútjából (így téve szert a rendkívüli hallására és látására). Amíg Odin a fél szemével, Heimdall az egyik fülével fizetett. A Ragnarök eljövetelét a Gjallar kürt megfújásával fogja jelezni. Ennek a hangja mind a kilenc világban hallható lesz. A harcban ő is kiveszi a részét, és Lokival vívja meg az utolsó csatáját, amely mindkettejük halálával végződik.