Hnefatafl játék

A sakk előtt nagyjából bő egy évszázaddal, a Krisztus utáni 400-as években terjedt el a hnefatafl nevű játék, mely egészen a XII. századig élte fénykorát – a VI. század óta létező sakknak csak ekkor sikerült kiszorítania –, ám Skandináviában még ma is előszeretettel játszanak vele. Ezt a táblajátékot a sakkhoz vagy a dámához hasonlatosan egy négyzetrácsos pályán játsszák, ám a két játékos nem rendelkezik egyenlő számú bábuval: bár a hnefatafl többféle méretű pályán, illetve több kezdő felállásból indulva is játszható, a 2:1 arányban elosztott figurák a játék minden variációjára jellemzőek.

A hnefatafl közkedveltségéről mi sem árulkodik jobban, mint hogy több saga szövegében is találhatunk rá utalást. A játékhoz tartozó finn történet szerint a központi bábu a svéd király, avagy az orosz cár, a közrefogók pedig finn lázadók – ám a játékot már azelőtt is játszották, hogy Svédország vagy Oroszország önálló hatalomként létrejött volna.

Részletesebb leírás a Hnefatafl menüben olvasható!

A játék előkészítése 

1. Válaszd ki, hogy ki lesz a védő (=fehér/white). Ha egymás ellen akartok játszani akkor ez lehetsz te, vagy a társad (=player). Gép elleni játék esetén a computer-t válaszd.

2. Válaszd ki, hogy ki lesz a támadó (=fekete/black). Ha egymás ellen akartok játszani akkor ez lehetsz te, vagy a társad (=player). Gép elleni játék esetén a computer-t válaszd.

3. Ha nem a gép (=computer) ellen szeretnél játszani, akkor fontos, hogy te és a játékos társad ugyanannál a gépnél üljetek!

4. Válaszd ki, hogy ki kezdje a játékot, a fehér (védő) vagy a fekete (támadó).

5. Végül pedig válaszd ki, hogy mekkora mezőn szeretnél játszani, 9×9 vagy 11×11. Ha a megfelelő beállításokat elvégezted, akkor kattints a NEW GAME gombra.

+1: A NEW GAME alatti nyilakkal lehetőséged van a lépéseket előre és visszatekerni. A HELP gomb megnyomása az angol nyelvű játékszabályt ismerteti. A magyar nyelvű játékszabályt az oldal alján találod.

Játékszabály

Minden bábu ugyanúgy lép, mint a sakkban a bástya. (Keresztbe-hosszába bármennyit, átlóba nem léphet, átugrani bábukat nem lehet).

   Leütni egy bábut közrefogással lehet két oldalról. A király és a normál bábu ugyanúgy tud ütni.
A leütés akkor is lehetséges, ha az ellenfél bábuját a sarokba szorítják.

Ha a bábu önszántából lép be két ellenséges bábu közé, akkor az nem esik le.

Dupla vagy tripla leütés is előfordulhat, ha a bábuk úgy helyezkednek el, hogy egyszerre több
ellenfelet fognak közre. (Ez ugyanúgy igaz akkor is, ha a sarokban van az ellenfél.)

A játék akkor ér véget, ha a támadók leütik a királyt, vagy ha a király a négy sarok egyikébe eljut.