Ingwaz

További nevei:
Inguz, Ing, Enguz, Iggus, Ingwawm, Ingwar

Rúnaszám: 22
Kiejtése: Ing-daz
Hangértéke: NG
Fordítása: Ing (?)
Szín: Sárga
Elem: Föld
Mitikus kapcsolat:
Ing, Freyr

Kulcsszavak

Termékenység, terhesség, benső növekedés, közönséges erények, józan ész, egyszerű erő, családi szeretet, törődés, emberi melegség, otthon, pihenő időszak, felszabadulás ideje, szorongástól való megszabadulás, szabadon engedés, új célok fele mozgás, magadra hallgatás.

Sikertelen munka, változás nélküli mozgás, robot, küszködés, termelés.

Mágikus alkalmazása

Emberek befolyására, csoport összetartásának és a tagok közötti hűség kialakítására és megerősítésére. Tisztelet elnyerésére vagy egy csoportban, közösségben a befolyásoló szerep megszerzésére.

A rúna Berkana férfi “párja”, így hasonlóan erős a termékenységben vállalt szerepe. Segítségével képes összegyűjteni bizonyos energiákat, majd azt hirtelen egy cél érdekében felhasználni/elküldeni.

Passzív meditációhoz, fókuszáláshoz, gondolatok összegyűjtéséhez. Mindezeken felül használható bizonyos ciklikus események vagy helyzetek lezárásához.

Értelmezése

Kevesebb olyan jó “rúnapáros” van mint Berkana és Ingwaz. Berkana a legkiemelkedőbb női termékenységrúna, míg Ingwaz a férfi termékenység megtestesítője. Hogy magamat idézzem: „Ingwaz a mag, amely Berkanának köszönheti, hogy növekedni kezd. Ez a rúna [Berkana] az, ami táplálja és ellátja azzal az energiával amelyre szüksége van a növekedéshez.” Bár a termékenység igazán Berkanánál virágzik ki, Ingwaz elengedhetetlen annak az elkezdéséhez. Két nagyon kézenfekvő példa: a féri és a nő utódnemzése, valamint a természetben a virágmagok mint Ingwaz, és az ebből fejlődő növényzet (Berkana hatására). A teljesség igénye nélkül az utóbbi példával fogom kicsit részletesebben elemezni a rúnát.

Nem számít, hogy a kertben egy tavaly ültetett virágról vagy egy több száz éves mamutfenyőről beszélünk, mindkettő az elején egy apró mag volt. Általában kevésbé gondolkodunk el arról, hogy egyes dolgoknak a kiindulópontja milyen apró kis tényező (jelen esetbe a mag). Ingwaz jelképe erősen emlékeztet egy apró magra (ajánlott az oldal tetején lévő kártya alsó jelképét nézni). Ez a mag teli van óriási energiával, amelyeket összesűrítve tart magában, várva arra hogy felszabadulhasson. Ha csak ezt vennénk, akkor önmagában ez a rúna nem több mint egy kicsi, de hatalmas raktár amely bizonyos információkat és energiát tartalmaz. Ez lehet egy párkapcsolat jelképes magja, ami mindennek az elején jön létre. Táplálása esetén egy hosszú távú virágzó kapcsolat jöhet létre. De ez lehet még egy karriernek az elején a tudásunk bázisa. Minél több ismerettel töltjük meg, annál sokrétűbb “virággá” fog válni. Esetleg lehet egy hobbi, mint a sportolás: az elején még minden nagyon nehéz, de elegendő energiával és rendszerességgel egyre könnyebb és jobb lesz.

A rúna címének a befejezések és az új kezdeteket adtam, amiből még hátra van a befejezések értelmezése. Amikor egy fa előtt állunk, akkor már a magnak nyoma sincs. Ahogy a fa fejlődni kezd, a mag átalakul, elveszti kiinduló formáját. Létrejönnek a gyökerek, a kezdetleges törzse, a levelei. Ha néhány előző példát veszek sorra, akkor amikor már munkába állunk a megszerzett tudásunkkal, akkor az a mag már elkezd kibontakozni és fejlődni. Ugyanez a helyzet a sportolással is: elegendő idő befektetése után a mag egy idő után elég tápanyagot kap ahhoz, hogy az kikeljen a földből és növekedni kezdjen.

Minden vég valaminek a kezdete, és minden kezdet valaminek a vége. Ha egyes cselekedeteinket megvizsgáljuk, és visszavezetjük azokat arra az időre amikor még csak “magok” voltak, akkor érdekes felfedezéseket tehetünk magunkkal szemben. Milyen volt az, amikor még csak mindennek a kezdetén álltunk, amikor még tudatlanok voltunk a világ dolgairól? És milyenek vagyunk ma? Miket értünk el azáltal, hogy elegendő időt és energiát fektettünk egyes tevékenységeinkbe? Elértük azt amit szándékoztunk? Esetleg van még az életünkbe olyan “virág” amelynek a magját el szeretnénk ültetni…?

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)