Isa

További nevei:
Is, Eis, Icz, Isar, isaz, Iss

Rúnaszám: 11
Kiejtése: Isza
Hangértéke: I
Fordítása: Jég
Szín: Fekete
Elem: Jég (Víz)
Mitikus kapcsolat:
Fagyóriások

Kulcsszavak

Kihívás, frusztráció, pangás, blokk (gondolkodásban, cselekvésben), sérelmek, megállás, elhidegülés, érzelem hiánya, félelem, magunkba fordulás, várakozás.

Mánia, vakság, unalom, tékozlás, árulás, illúzió, hűtlenség, csalás, csapda, lopakodás, összeesküvés, ravaszság.

Mágikus alkalmazása

Folyamat megállítására és befagyasztására, az akaraterő fejlődésére. Akaratlan erők megállítására (pl. ha valaki agresszíven viselkedik felénk). Érzelmek és ártó viselkedések lenyugtatására.

Értelmezése

Az eddig rúnáknál mindig volt valamilyen fizikai vagy szellemi/lelki/értelmi “mozgás”, előrehaladás vagy változás. Az idősebb futhark rúnáinak a feléhez közeledve itt az idő arra, hogy kicsit megálljunk, és áttekintsük azt, hogy mit hagytunk magunk mögött, és hogy mi vár még ránk. Isa az a rúna, amelyre olykor nagy szükségünk lenne, máskor pedig a hátunk közepére se kívánnánk. Akik folyamatos terhelés alatt vannak, azoknak jó esik végre “befagyasztani” a dolgokat, akiknek pedig már régóta eseménytelen az életük, azok meg arra vágynak, hogy végre ismét elérkezzen a lendület ideje. A fagy rúnájának az értelmezésekkor ezt a két pólust fogom jobban kifejteni.

Mivel a kulcsszavak alapján nehezebb megítélni a fagy pozitív oldalát, ezért ezzel kezdeném. Ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni, akkor a rúna megértéséhez elég elképzelni egy hűtőt. Ebbe a hűtőbe azonban nem csak élelmiszer található, hanem rengeteg más is. Olyanokra gondolok itt, mint döntések, félrerakott tervek, elérendő célok, és még sorolhatnám tovább véget nem érően.

Vannak olyan dolgok, amelyeket szívesen tartunk fagyasztva. Például ha kapunk egy munkalehetőséget külföldön, akkor szeretnénk egy kis időt arra, hogy alaposan átgondoljuk azt. Ha rögtön kéne megválaszolni, akkor meglehet, hogy elhamarkodott döntést hoznánk. Emiatt nem vennénk számba azt, hogy egyáltalán mennyire ismerjük a nyelvet, hol fogjuk magunkat elszállásolni vagy mi lesz a barátainkkal és a családunkkal. Isa ebből a szempontból időt hagy arra, hogy ezt mind végiggondoljuk.

Másik példa, hogy van egy tervünk arra, hogy saját vállalkozást nyissunk, viszont még csak félkészen. Lehet, hogy csak arra van szükségünk, hogy berakjuk a fagyasztóba egy néhány napig, hétig vagy hónapig. És amikor legközelebb kinyitjuk, és kivesszük onnan, már tudni fogjuk, hogy miként haladjunk tovább.

Isa negatívabb jelentése sokkal szerteágazóbb. Mi van akkor, ha kapunk időt arra, hogy átgondoljuk a választásunkat valamivel kapcsolatban, de mi leblokkolunk, és mikor válaszolnunk kell, akkor képtelenek leszünk dönteni? Vagy ha nem is akarunk választ adni, és a hűtő mélyére tesszük azt, megpróbálva elfelejteni, örökre fagyasztva tartani. Ne felejtsük el, hogy mint a hűtőbe tett ételeknek, az ott található terveknek, döntéseknek, céloknak is van “szavatossági” határideje. Ha egy utazást túl messzire teszünk, lehet sosem fogunk tudni eljutni álmaink országába. Vagy ha nem döntünk valamiről, hanem úgy teszünk, mintha nem is kéne mivel kapcsolatban döntést hozni, akkor az “megromolhat” egy idő után, és a hűtőbe lévő többi dologra is hatással lehet.

A rúna egyik leglényegesebb jelentése arról szól, hogy ahelyett, hogy folyamatosan mozognánk és haladnánk, inkább álljunk meg, és gondolkodjunk. Nézzünk magunkba, nézzünk a jelképes hűtőnkbe. Mi az amit meg kell “főznünk” mert már lassan lejár a szavatossága és mi az ami még várhat magára? Mindenkinek vannak a hűtő mélyén olyan régen belehelyezett dolgok, amelyeket látni sem szeretnénk. De bármennyire is így érzünk, ahhoz, hogy helyet kapjon valami más, muszáj a hűtőben tárolt dolgok közül valamit kivennünk és “elkészítenünk”.

Az eddigi rúnákhoz képest talán ez az eddigi legmodernebb értelmezési feldolgozásom, de úgy érzem, hogy emiatt talán az egyik legjobban megérthető. Ahogy az eddigiek, ez a leírás is csak egy része mindannak amit Isa valójában takar. Ne legyünk restek átgondolni azt, hogy a jég és a fagy mire lehet még jó és hogy milyen hatással van az életünkre.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)