Jera

További nevei:
Ar, Ger, Gaar, jara, Jer, Jeran, Yer

Rúnaszám: 12
Kiejtése: Je-rá
Hangértéke: J, Y
Fordítása: év, szüret
Szín: Világoskék
Elem: Föld
Mitikus kapcsolat:
Freyr

Kulcsszavak

Korábbi törekvések eredménye, boldogság, béke, gyümölcsöző időszak, stagnáláson való áttörés, remények, elvárások, jólét, megérdemelt siker, élet ciklusa, univerzum ciklikussága, folyamatos változás, beteljesedés, türelem, figyelmesség.

Hirtelen visszaesés, nagy változás, fordulat, ismétlés, rossz időzítés, szegénység, konfliktus, hanyatlás, lustaság, pangás.

Mágikus alkalmazása

Másokkal való harmónia megteremtéséért. Jera a helyes gondolatok és cselekedetek kapcsolatának a rúnája, amellyel a számunkra megfelelő eredmények elérésére törekedhetünk. Viszont fontos tudnivaló, hogy ehhez az eredményhez csak hosszú távú erőfeszítések útján juthatunk el. A rúna alkalmazható bármilyen kertészettel, mezőgazdasággal kapcsolatos jó eredmény elérésére is.

A rúna a jogi ügyekhez is köthető, így ebben a témában is segítségünkre lehet. Használható akkor is, ha szeretnénk túljutni valamilyen (kellemetlen) időszakon.

Jerához a termékenység, kreativitás, béke, harmónia és a megvilágosodás is köthető. Segít megérteni a természet ciklikusságát, és az élet körforgását.

Értelmezése

Talán még nem említettem elég hangsúlyosan, de a rúnák értelmezésekor mindig jó ha megpróbáljuk megtalálni a kapcsolatokat az egyes rúnák között. Jelen esetben Jera az egyik legjobb példa erre, hiszen Isa, a fagy rúnája előzi meg. A stagnáló időszak után itt az idő arra, hogy az események újra mozgásnak induljanak, mint ahogy a tél után a tavasz jön, ezáltal a fák és a növények is lassan, de biztosan ismételten életre kelnek. Jera nem hiába a 12. rúna, ezáltal az idősebb futhark középpontja. Jelképezi nem csak a 12 hónapot (és annak körforgását), de a rúnák közötti folyamatosságot is. Az utazás nem fog megállni akkor sem, amikor Othilához érünk. Az csak egy fejezet lezárta lesz, és ahogy a mondás tartja, minden vég valami újnak a kezdete.

Személy szerint Jerát mindig is úgy tudtam elképzelni, mint egy növényt, amely jelen esetben legyen mondjuk egy almafa. A kezdetekben egy kis magként beszélhetünk róla, amelyet folyamatosan és rendszeresen kellett ápolnunk. Ahogy cseperedik, egyre erősebb és nagyobb lesz, majd egy idő után megjelennek rajta az első termések. A rúna ezt a folyamatot kíséri végig. Ahhoz, hogy jó termésünk legyen, ügyelnünk kell arra, hogy a fát rendszeresen gondozzuk, különben amikor eljön a szüret ideje, egyáltalán nem vagy csak kevés almánk fog teremni.

Ez az almafás kapcsolat az élet rengeteg területére ráhúzható. Számtalan példát fel lehetne sorolni arra, hogy egy folyamatot rendszeresen ápolni kell ahhoz, hogy a termése jó legyen. A legkézenfekvőbb a gyereknevelés, de bármifajta kapcsolat kialakítása is szóba jöhet. Ezekben az esetekben fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő lépésekre, hiszen az almafa sem nő ki egy nap alatt. És ha ki is nőtt, sem jelenti azt, hogy onnantól kezdve nyugodtan figyelmen kívül hagyhatjuk. Tény, hogy “önállóbb” lesz, de olykor érdemes ránézni, hogy valóban minden rendben van vele.

Jera arra emlékeztet, hogy a jó eredmény elérése függ a belefektetett energiánktól. A siker nem hullik az ölünkbe – legalább is általában nem jellemző. Idő, türelem és erőfeszítés szükséges hozzá. Egy másik jó példa, hogy ha edzeni kezdünk, akkor annak csak akkor lesz eredménye, ha azt rendszeresen tesszük, hosszabb ideig. Máskülönben hiába határozzuk el magunkat 1-1 napra, nem fogjuk látni annak az eredményét.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)