Kenaz

További nevei:
Kauno, Kaun, Cen, Chozma, Kano, Kusmas

Rúnaszám: 6
Kiejtése: Ké-nóz*
Hangértéke: K
Fordítása: Fáklya
Szín: Sárga
Elem: Tűz
Mitikus kapcsolat:
Freyja, törpék

*Alternatív nevének a kiejtése: Kauno

Kulcsszavak

Látomás, fény, képek, tudás, művészet, kinyilatkoztatás, felvilágosodás, inspiráció, az élet tüze, életerő, karizma, begyűjtött energia, vágy, átváltozás tüze, regeneráció, erő, a saját valóság megteremtése, fény, új erősségek, energia, szexualitás.

Fertőzés, betegség, sötétség, értetlenség, szakítás, lelki gyötrelem, kreativitás hiánya, instabilitás, meztelenség, illúzió, hamis remény, veszély.

Mágikus alkalmazása

Spirituális megértéshez, beavatáshoz, védelemhez. Kenaz fénye képes elűzni a sötétséget* és oltalmat adni mindenfajta negatív hatástól. Tanulás útján segít túljuttatni az előttünk álló akadályokon keresztül. Szerencse talizmánként is magunknál hordható.

Akárcsak Fehu, Kenaz is egy tűz elemű rúna, de annak sokkal gyengébb, kontroláltabb formája, amely megadja a képességet és az akaraterőt ahhoz, hogy alkossunk valamit. Éppen ezért ez a rúna a művészek és kézművesek rúnája, így bátran használhatjuk bármilyen kreatív, művészi tevékenység érdekében. Mindezeken kívül Kenaz felelős a vágyakért és a szexualitásért is. Alkalmazhatjuk gyógyításhoz, fizikai jólét eléréséhez, esetleg annak megőrzéséhez.

Önbizalom helyreállításához és akaraterő és erősítéséhez is alkalmazhatjuk.

*Azt mindig vegyünk figyelembe, hogy sötétséget nem győzi le, csak elűzi azt.

Értelmezése

Kenazt úgy szoktam elképzelni, mint ahogy a rúna fordítása is hangzik: fáklyaként. Egy olyan fényforrás, amely utat mutat a sötétben, biztonságot és melegséget nyújt a hordozója számára. Ez az egyértelmű és egyszerű hozzákapcsolódó kép már önmagában sokat mond róla. A rúna segítségével utat találhatunk még a legkilátástalanabb helyzetben is. Elveszetnek hitt helyzetekről rájöhetünk, hogy a kiút csak néhány lépésre van tőlünk. Esetleg rávilágíthatunk valami olyanra, amit eddig nem vettünk észre, pedig az orrunk előtt volt.

Képletesen szólva, Kenaz az értelem és a megértés fénye is lehet. Minél többet tudunk a világról, annál világosabban látjuk azt, hogy mi miért történik és milyen ok-okozati kapcsolatok vannak körülöttünk. Mintha lámpát gyújtanának a fejünkben, rájöhetünk olyan dolgokra amiket előtte még nem értettünk. Esetleg ismerhetjük azt a képet, amikor egy ember fölött kigyullad a villanykörte, megértve, ráeszmélve valamire. Vagy egy másik klasszikus példa Arkhimédész “Heuréka!” felkiáltása. Mindkét esetben a megértésről van szó, és ehhez a rúnához igazán erősen kapcsolódik.

A törpék híres kovácsmesterek voltak, és olyan tárgyak megalkotásáért feleltek, mint Thor pörölye a Mjölnir, Freyja nyaklánca a Brisingamen vagy Odin lándzsája a Gungnir. És ez még csak a jéghegy csúcsa, mivel rengeteg mitikus tárgyat alkottak, amelyek óriási szerepet játszanak az északi mítoszokban. Ahhoz, hogy ezt meg tudják alkotni, egy kohóra volt szükségük, de azon belül is tűzre, amellyel megformálták a nyers alapanyagokat. Itt jön képbe Kenaz, mint a alkotók rúnája és az inspiráció tüze. Természetesen kevesünknek adatik meg az esély arra, hogy mi is egy igazi kohóba készítsünk valamit, de ettől elvonatkoztatva minden alkotási forma képbe jöhet. Legyen szó írásról, éneklésről, festésről, rajzolásról, barkácsolásról vagy bármi másról, Kenaz ihletet adhat a kész mű elkészítéséhez.

Nyílván mindenki érezte már magát elveszve – szó szerint és átvitt értelembe egyaránt. A fény óriási szerepet játszik az életünkben. Nélküle alig tudnánk bármit csinálni. Arról nem beszélve, hogy mi van akkor ha éjszaka egy erdő közepén vagyunk mindenfajta fényforrás nélkül (ráadásul újholdkor)? A sötétben könnyen pánikba eshetünk, és mivel nem akarunk egy helyben maradni, elindulunk valamerre, reménykedve hogy kijutunk a sűrű erdőből. De vajon a jó irányba indulunk? A sötétség és a félelem korlátozhatja az ítélőképességünket, és elveszíthetjük a helyes irányt még akkor is, ha tapasztalt erődjárók vagyunk. Ha nem látjuk, hogy merre haladunk (akár jelképesen az életben), akkor lehet pont arra fogunk haladni ahol csak még inkább eltévedünk.

A fizikai eltévedés mellett az értelem fényének a hiányával gyakrabban találkozhatunk. Nem értünk valamit vagy valakit, hogy azt miért mondta, miért tette vagy miért történt. Emiatt hajlamosak vagyunk hibás következtetéseket levonni. És ha rá is jövünk a hibánkra, lehet, hogy az már túl késő lesz például arra, hogy egy kapcsolatot megmentsünk. Ne feledjük, attól, hogy nem értünk valamit, nem jelenti azt, hogy a legrosszabbra kell gondolnunk.

A kreatív tevékenységet végzőknek ismerős lehet az alkotói válság fogalma. Van akinek van rá bevált receptje, míg mások tanácstalanok lesznek, esetleg hosszú időre szüneteltetik az adott tevékenységet, vagy esetleg végleg abba is hagyják azt. Erre az internet, könyvek, tanácsadók stb. rengeteg dolgot kínálnak megoldásra. Én csak annyit tennék hozzá, hogy néha elég találni egy kis szikrát ahhoz, hogy az aztán újra olyan nagy és erős tűz legyen mint előtte. Még az is meglehet, hogy a sötétség miatt erősebb tüzet sikerül gyújtani mint ami előtte volt.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)