Kirakási módszerek

A rúnák egyik leggyakoribb (modern) használata a velük való jóslás. Megannyi leírás létezik arra, hogy hogyan is jósoljunk a rúnákból. Vannak, akik a mások által leírt kirakásokat használják és olyanok is, akik saját maguk találnak ki különböző kirakási, vetési módszereket.

Személyes véleményem, hogy a rúnákkal való jóslásnak nincs konkrét és meghatározott módja, éppen ezért az itt felsorolt kirakási módszerek sincsenek kőbe vésve és kedvünkre alakíthatjuk át ezeket. Ahogy egyre nagyobb tapasztalatot szerzünk a jóslások során, annál jobban megismerhetjük azt, hogy a rúnák miként kapcsolódnak egymáshoz és hogyan értelmezzük őket.

Minden egyes módszernél értelemszerűen szükség lesz egy kérdésre vagy egy fókuszpontra, ami minél konkrétabb és meghatározhatóbb. Az értelmezésnél érdemes többször visszacsatolni ehhez, hogy így jobban értelmezhetővé válljon az olvasat.

A teljesség igénye nélkül íme néhány kirakási módszer amit mind kezdőnek mind haladóknak meleg szívvel ajánlok.

Általános kirakások

Egy rúnás olvasat

Egyszerű mindennapi használatra, bármilyen általános témakörre alkalmazható módszer az egy rúnás olvasat. Előnye, hogy kevésbé időigényes, viszont mivel csak egy rúnát húzunk, ezért nehéz minden esetben megfelelően értelmezni. Azonban tekintettel arra, hogy minden egyes rúna komplex jelentés tartalommal rendelkezik, olykor ez is elég sokatmondó tud lenni.

Két rúnás olvasat

Szinté mindennapos használatra alkalmas kirakási módszer. Elsősorban akkor ajánlott, amikor két egymással szemben lévő témát/döntést/oldalt szeretnénk egymás mellett megvizsgálni. Például:

  • Nap tanulsága: Az első rúnával megtudjuk, hogy milyen pozitív dolgokat tanulhattunk/tapasztalhattunk a nap folyamán, míg a másik rúna ennek ellentéte, azaz a negatív tapasztalatokra utal. Használatával reflektálhatunk az adott nap történéseire.
  • Előny és hátrány: Van egy adott téma vagy terület amiben nehezünkre esik dönteni. A két rúnás olvasat segíthet megvizsgálni azt, hogy mi lenne az adott döntés meghozatalának az előnye valamint a hátránya.
  • “Mire koncentráljak és mit kerüljek el a mai nap?”: Ebben az esetben a két rúnás olvasat segíthet jobban átgondolni az adott napot, hogy azt jobban meg tudjuk tervezni, produktívabb legyen.

Három rúnás olvasat

Tapasztalatom alapján ez a leggyakoribb kirakási forma, ami széleskörben alkalmazható és értelmezhető, a kérdéstől és a rúnák elhelyezkedésétől függően. A leggyakoribb felhasználások között szerepel:

  • Múlt-jelen-jövő: A három rúnát egymás mellé helyezzük. Az első rúna a múltat, a második a jelent az utolsó a jövőt jelképezi. Jól alkalmazható egy helyzet körüljárására, hogy mi vezetett el a jelen helyzethez, és milyen irányba tart az adott esemény.
  • “Központosított” értelmezés: Jelenleg jobb nevet nem tudok adni neki. A lényege, hogy a három rúna közül a középsőből indulunk ki ami lehet a fókuszban álló személy vagy helyzet. A tőle jobbra és balra álló rúnákat kérdéstől függően értelmezhetjük (pl. személyek akik közel állnak a fókuszban állóhoz, tulajdonságok amikre támaszkódhatunk, befolyásoló tényezők amik meghatározzák az adott helyzetet stb.)
  • Építőkövek: A rúnákat függőlegesen egymás fölé rakjuk ki. A legalul lévő rúna az alapkő (a fókuszban álló alany, helyzet). Erre épül további kettő rúna, amiket értelmezhetünk súlyként/teherként vagy a fejlődési, előrehaladást jelző elemenként.
  • Háromszög elrendezés: Van, hogy nem csak két résztvevő van egy helyzetben, hanem három és meg szeretnénk tudni, hogy ki kivel milyen kapcsolatban áll (nem feltétlenül csak romantikus szempontból).

Specifikus kirakások

Erősségek/Gyengeségek

Ehhez a módszer alkalmazásához húzzunk négy rúnát, hogy személyes erősségeinkre és gyengeségeinkre jobban ráláthassunk. Ugyancsak megismerhetjük más emberek tulajdonságait ezen eljárás segítségével!

1. Erősség
Miben vagyunk jók? Miért? Miben vagyunk igazán különlegesek? Melyek azok a tulajdonságaink, amelyek valóban meghatározzák azt, hogy miért is vagyunk jók?

2. Akadályok
Milyen tényezők akadályoznak minket, hogy kibontakozhassunk? Az élet teli van kihívásokkal, problémákkal, és ez a rúna jellemzi ezeket leginkább.

3. Gyengeség
Miben vagyunk gyengék? Minden embernek megvannak a hibái, ami szükségszerű, hiszen csak hibáinkkal lehetünk tökéletesek. Hibáink ismerete segíthet abban, hogy figyeljünk rájuk és rájöjjünk gyengeségeink okára. Valamint, hogy miként változtassunk rajta (ha lehet).

4. Támogatás
Honnan várhatunk támogatást? Ki segíthet bennünket? Ez a rúna mutat rá arra a személyre, vagy cselekvésre aki vagy ami képes reményt adni, és esetleg “tanítani” minket, hogyan sikerülhet a legjobb énünket megmutatni környezetünk számára.

Öt-rúnás kirakás I. – Thor keresztje

Horizontálisan: múlt (2), jelen (1), jövő (5)
A jelen fölött a segítő kéz (3).
A jelen alatt a probléma aspektusa, amire figyelni kell (4)

Egy némileg komplexebb kirakási módszer, ami az idői tényezőben vizsgálja meg egy konkrét területet, problémát, konfliktust, helyzetet. Segíthet átgondolni, hogy mi vezettett a jelenleg kialakult szituációhoz, és hogy ha ezen nem válátoztatunk, akkor milyen irányban fog haladni. 

Öt-rúnás kirakás II. – Thor keresztje

Ez a kirakás az életedre kiható tényezők megismerésére való

1. Általános hatások
Mik azok a tényezők, amik mindennap befolyásolnak téged? A kényszer, a szükség az ami meghatározza, hogy miként döntesz adott helyzetekben.

2. Akadályok és problémák
Ez a rúna jelképezi azokat a gondokat, amelyek az életünkben előfordulhatnak. Amelyek nyomasztanak, a kedvünket vagy az időnket elveszik, erőnket lecsökkentik.

3. Kedvező hatások
Mik azok a hatások, amik az életünket jobbá teszik? Esetleg egy személy? Egy hobbi? A rúna jelképezi azt, ami a boldogságunkkal lehet kapcsolatos.

4. Lehetséges eredmény
Az előbbi három rúna jelzéseinek figyelembevételével ez a rúna megmutatja azt, hogy milyen eredménnyel járhat, ha kihasználjuk a pozitív hatásokat. A “lehetséges eredmény” csak egy útmutató, ami nagyban függ attól, hogy mennyire vesszük figyelembe, és követjük az utóbbi három rúna üzenetét.

5. Jövőbeni hatások
Mire számíthatunk a jövőben? Milyen változások jöhetnek? Mivel a kirakásban ez a rúna központi helyet foglal el, kulcsfontosságú lehet. Cél vagy történés amit el szeretnénk érni, vagy – ha negatív – amit elérhetünk, ha nem figyelünk oda cselekedeteinkre.

A római módszer

Ezt írja le Tacitus a Germaniában. (Tac. Germ. 10.) Valójában a Háromrúnás gyors módszer egyik változata, néhány rituális részlettel gazdagítva. Ha valóban helyesen akarod végigvinni, menj ki a szabadba, keress egy gyümölcstermő fát, arról vágj ágakat, azokba vésd a jeleket, hogy mindig friss rúnakészleted legyen a jósláshoz. Teríts a földre egy tiszta fehér lepedőt. Fogd a kezedbe az összes rúna-ágat, és szórd a lepedőre. Fohászkodj Odinhoz, és végy ki találomra három rúnát anélkül, hogy rájuk néznél. Értelmezheted őket egyszerre is, de egyenként is.

Nyolc rúnás olvasat – kapcsolatok javítása

Egy kicsivel bonyolultabb kirakási módszer, ami akkor lehet hasznos, ha egy kapcsolatot (főleg párkapcsolatot) javítani, magasabb szintre szeretnénk emelni. Az értelmezése sok időt igényelhet, így csak akkor ajánlom, ha hajlandó vagy arra, hogy tüzetesen megvizsgáld kapcsolataidat, és elgondolkodj alaposan arról, amit a rúnákból kiolvasol.

1. A kérdés
Ez a rúna szimbolizálja az adott kérdésünket. Amit a rúnáktól szeretnénk megtudni, és amiért hozzájuk fordultunk.

2. A nő vágya
Mire vágyik a nő ? Mit szeretne elérni a kapcsolatban?

3. A férfi vágya
Mire vágyik a férfi? Mi a célja, a belső álma a kapcsolattal?

4. Akadályok a nő előtt
Mi akadályozza a nőt abban, hogy cselekedjen? Van valami, ami miatt nem mer lépni?

5. Akadályok a férfi előtt
Hasonló a női kérdésekhez, csak férfi tekintetben.

6. A nő ajándéka
Mit nyújthat a nő a férfi számára? Mi az, amit hozzátesz a kapcsolathoz, ami miatt valóban virágzó lehet az?

7. A férfi ajándéka
Hasonló a női kérdésekhez, csak férfi tekintetben.

8. Az eredmény
Ahova mindkét fél eljuthat, vagy amire mindkét fél vágyik. A közös választás, cél, hatás. Ahhoz, hogy ezt a rúnát megértsük, össze kell tenni mindkét oldalt, és együttesen megnézni, hogy így mit jelképez az adott rúna.

Kilenc rúna vetése

Ez a módszer részletesebb áttekintést ad az egyén helyzetéről, megmutatja, hol állsz éppen spirituális utadon, rávilágít a választható és lehetséges körülményekre. A kilences önkényes szám – szíved szerint válassz számot. Én a kilencest választottam, mert a) a hármas és többszörösei mágikus jelentőségűek a skandinávok számára is b) elég nagy szám ahhoz, hogy részletesebb értelmezést tegyen lehetővé, de annyira nem nagy, hogy túlbonyolítsa. A legtöbb ember kényelmesen tud a kezében tartani kilenc rúnát.

Végy ki a zacskóból kilenc rúnát. Tartsd a kezedben egy rövid ideig, és koncentrálj a kérdésedre (ha van). Aztán szórd a rúnákat az asztalra, földre, vagy ha van egy kendőd, arra. Először azokat olvasd el, amik jellel fölfelé esnek le. Ezek a mostani helyzeteddel függnek össze meg az ehhez vezető körülményekkel. Igencsak szubjektív, ki hogyan olvas rúnát, de általában a középre eső rúnák számítanak leginkább, a szélekre esők pedig kevésbé jelentősek, vagy pedig általánosabb hatásokat mutatnak. Az egymáshoz közel eső, esetleg érintkező rúnák gyakran kedvezően erősítik egymás hatását, sőt utalhatnak valami egészen egyedülálló dologra is, a fonákjukra eső rúnák viszont ellentétes hatásokat jelenthetnek. Előfordulhat, hogy valamelyik rúna kívül esik a kendőn, vagy leesik az asztalról. Egyesek szerint ezek a rúnák különös jelentőségűek, mások szerint teljesen figyelmen kívül hagyhatók.

Miután megnézted a jellel fölfelé esett rúnákat (és meg is jegyezted, melyek voltak), fordítsd felfelé a többit, anélkül, hogy elmozdítanád őket eredeti helyükről. Ezek külső vagy jövőben bekövetkező hatásokra utalnak, és jelzik a lehetséges következményeket. Tőled függ, hogyan értelmezed a különböző elhelyezkedéseket és mintákat, de ha már felállítottál magadnak néhány általános szabályt, lehetőleg tartsd is be őket. Mint már mondtam, rendkívül fontos a következetesség. Ezzel együtt, a rúnaolvasás természeténél fogva igen képlékeny, szubjektív dolog. Lehetőleg ne nagyon bonyolítsd túl az értelmezéseidet, nem kell minden egyes háromszögnek, négyszögnek és tetraédernek jelentést tulajdonítani. A rúnák olyanok, mint az emberek – sosem tudhatod, hogyan fognak viszonyulni egymáshoz, akiket bemutatsz egymásnak. Egyszerűen csak figyelj a minden egyes olvasatban feltűnő mintákra és kapcsolatokra, és vedd észre, milyen értelmezéseket sugallnak.

Rúnaolvasásaim végén általában előhúzok még egy rúnát a zacskóból. Ez segít megerősíteni (vagy időnként kétségbe vonni) az értelmezésemből adódó következtetéseket, és tisztábban érthetővé válik az egyébként szétszórt és bonyolult rúnavetés.

Leírások részleges és/vagy teljes forrása:
Vida Andrea oldala (Letöltés ideje: 2021. 05. 26.)
Raingarden (Letöltés ideje: 2021. 05. 26.)
Kép: Our Sight Your Light (Letöltés ideje: 2021. 05. 26.)