Laguz

További nevei:
Logr, Laukaz, Lagu, Laaz, Laukr, Logur

Rúnaszám: 21
Kiejtése: La-(k)huz
Hangértéke: L
Fordítása: Víz
Szín: Mélyzöld
Elem: Víz
Mitikus kapcsolat:
Njörd, Baldur

Kulcsszavak

Áramlás, víz, tenger, termékenység forrása, gyógyító/megújító erő, életenergia, növekedés, képzeleterő, pszichikus dolgok, ismeretlenség, álmok, fantáziák, rejtélyek, mélység, alvilág, siker az utazásban.

Zavarodott időszak, rossz döntések/ítélőképesség, kreativitás hiánya, körkörös mozgás, elkerülés, hervadás, őrültség, megszállás, kétségbeesés, perverzitás, betegség, öngyilkosság.

Mágikus alkalmazása

A víz szimbóluma, az intuíció és a képzelet rúnája. Nőies rúna, de Berkanával ellentétben egy erős tudatos női típus húzható rá. Alkalmazható akkor, ha fel akarjuk erősíteni az intuitív (megérzéssel kapcsolatos) képességünket. A vízhez szorosan kötődik az egészség és az élet, így a vitalitás erősítéséhez kiváló.

Értelmezése

Amikor Laguzzal kapcsolatban gondolkodom, akkor az első ami eszembe jut róla, azok a megérzések. Biztosan volt már olyan pillanat az életünkben, amikor úgymond egy belső hangot követve hoztunk meg egy döntést, vagy történt meg valami, mintha előre láttuk volna azt. Ezekre gyakran nincs is igazán racionális magyarázat. Általában hirtelen jön az adott helyzetben és a tapasztalataim alapján az esetek többségében van egy kiváltó oka ami lehet egy személy, egy tárgy, egy gondolat vagy bármi más. Őszintén szólva elég nehéz ezt a témát szavakba foglalnom, mivel a megérzések nagyon személy és szituáció függők. A női megérzés azonban gyakran felülmúlja a férfiak racionálisabb gondolkodását. Lényegében ezért is bonyolult nekem megragadni azt, amelyet a másik nem jó eséllyel gyakrabban tapasztal.

A megérzések mellett a víz rúnája szorosan összekapcsolható magával az élettel. Amióta megszülettünk (és már a megelőző 9 hónapban is) a folyadék a mindennapunk része. Állandóan jelennek meg cikkek, tanulmányok, hogy miért fontos sok vizet innunk vagy hogy milyen hatással van a szervezetünkre. Amikor betegek vagyunk, akkor is a folyadék az elengedhetetlen a gyógyulásunkhoz. Számtalan betegséget előzhetünk meg csak azzal, hogy naponta megiszunk 2-3 liter vizet. Ebben a rohanó világban sokan elfelejtjük azt, hogy milyen fontos része az életünknek.

Fordított helyzet esetén, ha a megérzésekről van szó, akkor azoknak a “téves” útmutatásával kapcsolatban érdemes gondolkodni. Még ha általában jók is a megérzéseink, olykor hasznosabb egy kicsit jobban körüljárni az adott helyzetet. Példa lehet erre az, amikor a párkapcsolatban az az érzésünk a másikkal kapcsolatban, hogy ő támogat minket és folyton mellettünk van ha szükség van rá. Azonban, ha kicsit jobban átgondoljuk a viselkedését, vagy a hozzáállását, lehet teljesen mást fogunk észrevenni. Az apró jelek, cselekvések, nézések, szavak stb. többet mondhatnak, mint azt elsőre gondolnánk. Sőt az is meglehet, hogy pont a belső hangunk fogja felhívni erre a figyelmet, hogy nyissuk ki a szemünk, és nézzünk a dolgok mögé (még ha azt nem is akarjuk elfogadni). Igazából ez azért sem egy tökéletes példa, mert itt az érzés az igazán elsődleges és a megérzés csak a háttérben van jelen, amely nem azonos az érzelmekkel. Viszont ettől függetlenül remélhetőleg sikerült átmennie annak az üzenetnek, hogy még a legjobb megérzéssel rendelkező személy is tévedhet. Vagy pont, hogy akkor nem bízik benne az illető amikor kéne.

Az egészséggel kapcsolatban, röviden lezárhatnám annyival, hogy a folyadék hiánya esetleg nem elegendő bevitele különböző egészségi problémákat okozhat vagy lassíthatja a felépülést. Azonban nézzünk mindig mögé mindennek. Gyakori eset, hogy az embernek azért fáj a feje, mert nem iszik eleget. Ha pedig valakinek fáj a feje, akkor idegesebb és türelmetlenebb lesz, nehezebben koncentrál stb. Innentől kezdve mind a teljesítménye, mind a társas kapcsolatai is megszenvedhetik a következményét. Nem azt mondom, hogy egy pohár víz képes megváltani a világot. De attól függetlenül ne legyünk restek kizárni annak a lehetőségét, hogy egy ilyen egyszerű hiány legyen egy nagyobb probléma katalizátora.

A kulcsszavakat megnézve, az általam írtak eléggé földhözragadt értelmezésnek tűnhetnek, de első körben ha a nagy alapokat ismerjük, akkor innen könnyebb lehet kiindulni a további értelmezéshez.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)