Loki

Loki
(Hvedrung, Thökk)

Apja: Fárbauti
Anyja: Laufey
Testvérei: Byleist, Helblindi
Felesége: Sigyn
Szeretője: Angrboda
Gyermekei (feleségétől):
Narfi, Váli (?)
Gyermekei (szeretőjétől):
Hel, Fenrir, Jörmungandr
Történetei:
Teremtés (?)
Idun aranyalmái
Baldur halála
Ragnarök
A világszéli király
Mjölnir elrablása

A skandináv mitológia legrejtélyesebb alakja. Az óriás, Fárbauti és az óriásnő, Laufey fia. Az Ászokhoz már egészen korán csatlakozott, amikor Odinnak a vérszerződött testvérévé vált. Felesége Sigyn, aki Lokihoz végig hűséges maradt. Két fia Narfi (Nari) és Váli (aki bizonytalan, hogy Sigyntől született-e vagy sem). Utóbbi farkassá válva megöli a testvérét. Szeretője, Angrboda, akitől három legendás szörnyszülött is született: Fenrir, Hel és Jörmungandr.

Fenrirt még kölyökkorában az istenek magukhoz fogadták, hogy vigyázzanak rá. Amint egyre nagyobbá vált, és méreteiben veszélyt jelentett, leláncolták, ne hogy ellenük forduljon. Jörmungandrot a Midgardot körülvevő óriási tengerbe dobták, ahol olyan gigantikus méreteket öltött, hogy a saját farkába harapva körbeérte az emberek világát. Helt a holtak birodalmába száműzték, hogy ott uralkodjon azok felett akiket nem választottak ki a valkűrök.

Loki képes volt bármilyen alakot felvenni (ló, sólyom, légy, lazac stb.) Ló alakjában szülte a legendás nyolc lábú Sleipnirt is, akit a kilenc világ leggyorsabb lovának tartották.

„Lokinak farkas fia
lett Angrbodától,
Szleipnir, a Suhanó,
sarja Szvadilfaritól;
a legszörnyebb volt
a varázsló banya,
Bileiszt bátyjának
borzalmas szülője.”
(Hyndla ének, 39.)

Az alakváltoztatás annyira a jellemében volt, hogy több történet is szól arról, hogy milyen alakban, milyen tetteket vitt véghez. Légy formájában olyan legendás tárgyak elkészítésénél játszott szerepet, mint Thor legendás pörölynél a Mjölnirnél. Máskor egy Thökk nevű óriásként akadályozta meg azt, hogy Baldur visszatérjen az élők közé. Mikor pedig az istenek üldözőbe vették, lazacként próbált elmenekülni előlük.

Szerepe egyáltalán nem elhanyagolható, és a kezdetekben sok esetben elősegítette az isteneket. Rengeteg mítosz résztvevője, és állítások szerint már a világ teremtésénél is szerepet játszott.* Jelleme a mitológiai idő előrehaladtával egyre gonoszabbá válik.

Felesége még akkor is hűséges maradt hozzá, amikor az istenek megbüntették Baldur meggyilkolásáért. A büntetés az volt, hogy leláncolták, és egy mérges kígyót tettek a feje fölé, amelynek fogaiból megállás nélkül méreg csepegett Loki arcára.

Sigyn egy tálba gyűjtötte a mérget, de néha el kellett mennie, hogy kiürítse azt. Ameddig a méreg Loki arcára csepeget, olyan óriási fájdalmat okozott neki, hogy üvöltésébe a föld is belerengett.

A Ragnarök napján a láncok elszakadnak, és ő lesz az, aki az óriásokat az istenek ellen fogja vezetni.

„Keletről hajó jön,
hozza majd Muszpel népét,
közelít velük a vízen
a kormányos Ioki.
A szörny fia mind,
Óriásfarkas nyomán.
Ott van velük Bileiszt
nagy testvérbátyja.”
(A völva jövendölése, 51.)

*Említik még Lodurként is, aki a három teremtő isten egyike volt. (Több helyen Vé is ugyanezen a néven szerepel)