Mannaz

További nevei:
Madr, Man, Madthur, Mann, Mannar, Manna

Rúnaszám: 20
Kiejtése: Ma-naz
Hangértéke: M
Fordítása: ember
Szín: Bordó
Elem: Levegő
Mitikus kapcsolat:
Heimdall, Odin

Kulcsszavak

Én, emberi faj, másokhoz vagy magunkhoz való hozzáállás, barátok, ellenségek, szociális rend, intelligencia, előregondolás, teremtés, képesség, ügyesség, jártasság, tudatosság, segítségre vagy együttműködésre való számíthatóság.

Depresszió, halandóság, vakság, önámítás, ravaszság, sunyiság, manipuláció, segítség hiánya, kiszámíthatóság, egyedüllét, befelé fordulás.

Mágikus alkalmazása

Saját magunk megismeréséhez, meditációhoz, gyakoribb álmokhoz vagy az álmokban rejlő igazság megismeréséhez. Mannazt használhatjuk önmagunk lelki megtisztulásához.

Mannaz az emberiséget mint egységet szimbolizálja. Mivel az emberek alapvetően társas lények, ezért a rúna bármilyen típusú emberi kapcsolatnál (pl. társunktól való segítség kérése esetén) alkalmazható. Jelképezi továbbá a racionális elmét is. Emlékezet fejlesztésére.

Jó szándék vonzásához, szociális kapcsolatok kialakításához.

Értelmezése

Mannaz alapvetően az a rúna amely minket – az emberi fajt – jelképezi. Nem csak egy adott tulajdonságunkat vagy egy adott személyt, hanem globálisan az egész emberiséget. Elsőre ez így elég nagy falat lehet, hiszen több mint hét milliárd ember él a Földön. Ha viszont belegondolunk, mindenki hatással van valakire vagy valakikre. Egyesek jobban, mások kevésbé, de általában nyomot hagyunk magunk után. Vegyünk például egy festőt, egy zenészt vagy egy feltalálót, aki valami olyasmit hozott létre amit előtte senki más. Vannak olyan nevek, amelyeket sosem felejtünk el, pl. Einsten vagy Picasso. Hiába voltak ők egyetlen személyek, milliárdokra voltak hatással, és a nevük örökre fennmarad.

Természetesen könnyű azt mondani, hogy mi sosem leszünk olyanok mint ők. Sosem lesz nagy nevünk, sosem fogunk semmi olyat feltalálni vagy megalkotni ami az emberiségre hatással van. De ettől függetlenül létrehozhatunk olyat, ami a környezetünket befolyásolja. Kivételesen magamat és a weboldalt hozhatnám jó példának. Alapvetően azért hoztam létre, hogy közelebb hozzam az északi mítoszokat azoknak akik érdeklődnek irántuk. Ami egyszerű hobbinak indult, egyre bővülő weboldallá nőtte ki magát, ami napról napra újabbakat érint meg.

Mindenkiben megvan az a lehetőség, hogy valami olyasmit hozzon létre amely hatással van másokra. Egyeseknek lehet ez könnyebben megy, míg másoknak óriási erőfeszítésükbe kerülhet. Azonban ez a legtöbb esetben csak választás és elhatározás kérdése. Mióta ember él a Földön, folyamatosan fejlődünk. Mára már ez a fejlődés nem teljesen pozitív, hiszen gyakran a természet kárára megy. Olykor azonban ezek a nehézségek, akadályok vagy szükségletek lehetnek valami olyannak az alapjai, amelyek képesek a jobb irányba változtatni a világot.

Az ember alapvetően egy társas lény. Születésünktől kezdve kötődünk valakihez. Folyamatosan új emberekkel találkozunk, akik hatással vannak ránk, vagy éppen mi rájuk. Ezekből létrejöhetnek barátságok, szerelmi kapcsolatok vagy ellenségeskedések egyaránt. Gyakran másokkal együtt könnyebben el tudunk érni egy célt. Természetesen akadályok mindig voltak, vannak és lesznek. Lehet ez egy másik személy vagy csoport akarata. Esetleg pénzügyi, időbeli vagy valamilyen másfajta akadály. De ha több személy együtt küzd egy cél érdekében, akkor képesek olyan akadályokon is túljutni, amelyeken egyedül egyiküknek se menne.

Az emberiség történelme során rengeteg mindent megcselekedtünk és feltaláltunk, amely miatt eljutottunk odáig ahol most vagyunk. Viszont ezek gyakran áldozatokkal, rombolással és pusztítással jártak. Vagy esetleg folyamatos próbálkozással és kudarccal. És természetesen ott vannak azok az emberek, akik a történelem folyamán egyenesen az emberiség ellen üzentek hadat, és egyetlen céljuk mások elpusztítása volt. Általában könnyebb pusztítani mint teremteni, és a pusztításhoz is könnyebb embereket toborozni. Ami évekbe vagy évtizedekbe és rengeteg munkába került, az percek alatt semmivé válhat a pusztító tevékenységek során. Nem kell messzire nézni ahhoz, hogy ezt a pusztítást meglássuk magunk körül. A kérdés az, hogy tudunk-e ellene tenni, és ha igen akkor hogyan.

Bármennyire is társas lények vagyunk, sokan szeretnek magukban lenni. Ennek megvan az előnye, hogy képesek eltölteni az idejüket anélkül, hogy bárki másra legyenek utalva. Azonban hosszútávon a magányt nehezen lehet elviselni. Lehet azért vagyunk egyedül, mert nem találtuk meg azt a csoportot akikhez csatlakozni tudunk. Vagy esetleg úgy véljük, nincs is ilyen. Egyedül sok mindent el tud érni az ember, de sosem fog olyan messzire jutni mint ha csapatban dolgozna másokkal. Amint rájövünk erre, képesek leszünk új utakat és célokat találni, amely a fejlődésünket fogja szolgálni.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)