Naudiz

További nevei:
Nauthiz, Naud, Naudhr, Naudir, Nied

Rúnaszám: 10
Kiejtése: Náu-diz
Hangértéke: N
Fordítása: Szükség
Szín: Fekete
Elem: Tűz
Mitikus kapcsolat:
Nornák, óriások

Kulcsszavak

Késleltetés, korlátozás, ellenállás, újítás, szükség, szorongás, zavarodottság, konfliktus, túlélés, kitartás, türelem, eltökéltség, sors elfogadása, jelentősebb változás (amely saját erőből származik), félelmek leküzdése.

Kényszer szabadság, robot, szorongás, küszködés, akarás, szükség, szélsőségesség, megfosztottság, éhezés, szegénység, nélkülözés, erőtlenség, kiéhezettség.

Mágikus alkalmazása

Mindenfajta siker és teljesítmény eléréséhez. Belső energiák feloldásához, intuícióhoz, kreativitáshoz.

Naudiz mágikus alkalmazásánál két szempontot kell figyelembe venni. Az egyik maga a szükség és az ebből eredő szorongás. A másik pedig ennek a szorongásnak a feloldása. Ha a személy a megfelelő akarattal rendelkezik, akkor képes megváltoztatnia a sorsát* a tudás és a bölcsesség által. Szerelmi mágiához, szerelem megtalálásához is alkalmazható.

Negatív energiák feloldásához, vagy a szorongás leküzdéséhez is kiválóan hasznosítható. A mágikus akarat, a spirituális erők fejlődéséhez. Hirtelen inspirációhoz, utálat és küzdelem megszüntetéséhez. Alkalmazzuk akkor, ha szeretnénk megteremteni a rendnek a szükségességét. Személyes szükségek felismerésére, hosszú távú célok elérésére.

*Peschel értelmezése (véleményem szerint) ismét egy kicsit túldramatizálja a rúna mágiában való használatát. Ismételten felhívom a figyelmet a kritikus gondolkodásra. A legtöbb rúnamágia valamilyen változás elérése érdekében működik, emiatt mind hatással van kisebb-nagyobb részben a személy vagy a környezetének a sorsára vagy a döntéseire.

Értelmezése

Hagalaz után ismét egy olyan egész életre kiható rúna jön, amit nem lehet kizárólag bizonyos területekre ráhúzni. Az életünk teli van szükségletekkel, kezdve az alapszükségletekkel, mint az éhség, egészen odáig, hogy azt tegyük amit szeretnénk (=önmegvalósítás). Saját értelmezésben vannak “jó” és “rossz” szükségleteink. “Jónak” nevezem azt, amikor arra vágyunk, hogy valami alkotó tevékenységet végezzünk, például kimenjünk kertészkedni, vagy elmenjünk megnézni egy színdarabot. A harmonikus élethez nélkülözhetetlennek tartom azt, hogy legyen egy belső szükségletünk valami olyan iránt amely hozzátesz az életünkhöz. Valami amit szeretünk csinálni, ami kikapcsol, elszakít a hétköznapoktól vagy netalán alkotásra ösztönöz. “Rossz” szükség alatt valami olyasmit értek amikor megkövetelnek tőlünk például a munkahelyen valami olyan munkát amit muszáj elvégeznünk, pedig semmi kedvünk nem lenne hozzá.

Remélem feltűnt az, hogy mindkét esetben idézőjelben tettem a jót és a rosszat, hiszen valamilyen szinten ez is szubjektív. Van akit a színdarab egyáltalán nem hoz lázba, sőt ha a párunk akar elmenni, akkor ez egy szükséges “rossz” lehet a részünkről, hogy elkísérjük őt. Más pedig imádja a munkáját, és számára pozitív, hogy elvárnak tőle bizonyos tevékenységeket. Legyen az jó vagy rossz, a szükséglet valami olyan, amelynek a kielégítésére törekszünk. Erre a kedvenc ábrám a Maslow piramis, amely a szükségletek hierarchiáját szemlélteti:

Ahhoz, hogy a magasabb szintű szükségletet képesek legyünk kielégíteni, szükség van arra, hogy az alatta lévő szint(ek) meglegyen(ek). Addig nem igazán érezhetjük jól magunkat a barátainkkal, amíg nem érezzük magunkat biztonságban, és folyton félünk vagy szorongunk valami miatt. Természetesen ez már egy kicsit eltér a rúna értelmezésétől, de talán valamelyest ad egy fajta látásmódot, a szükségleteink felméréséhez.

Visszatérve, a szükségen kívül a kulcsszavaknál olyanok is felmerültek, mint a türelem, az eltökéltség vagy a félelem leküzdése. Ezekre jó példa lehet az, amikor egy vizsgára készülünk. Tegyük fel ez egy fontos vizsga, és emiatt félünk, hogy mi van ha nem fogjuk tudni sikeresen teljesíteni. Naudiz rávilágíthat arra, hogy merjünk elszántak lenni, és leküzdeni ezt a félelmet. Ehhez sok esetben szükségünk lesz nem csak az akaratunkra, de a türelmünkre és a kitartásunkra is.

Naudizt vehetnénk akár a Hagalazból felmerülő akadályokra való reagálásnak. Az, hogy mit cselekszünk egy felmerülő szükség esetén, az rajtunk áll. A kérdés, hogy hajlandóak-e vagyunk tenni érte, vagy a szorongás rabjai leszünk, és emiatt a kudarccal kell szembenéznünk.

Megjegyzés: Egyesek szerint Naudiz egy megfordíthatatlan rúna, tehát a jelentései közt kevesebb különbséget teszünk. Nem találtam biztos érvet arra, hogy ez így lenne, így a rúna értelmezésénél javaslom a teljes tartalmat elolvasni.

Amikor az álló Naudizt értelmeztem, akkor ott megemlítettem a “jó” és a “rossz” szükségleteket. Mivel a rúnákat nem teljesen helyes ilyen ellenpárokként értelmezni, ezért itt is ezek kerülnek előtérbe, viszont más hangsúlyt kapva. Fordított rúnánál a félelem és a szorongás kap nagyobb hangsúlyt. Például a barátainkkal éppen a strandon vagyunk, és szeretnénk kipihenni magunkat. Ebben az esetben lehet nem fogunk tudni elszabadulni a hétköznapjainktól és például rá leszünk kényszerülve arra, hogy itt is dolgozzunk a nyaralásunk közben. Esetleg nem valósul meg a a Maslow piramisban is írt biztonság szükséglete, és úgy vagyunk jelen, hogy közben zárkózottak vagyunk a többiekkel szemben.

Olykor rá vagyunk kényszerítve olyan tevékenységekre, amelyek óriási stresszel járnak, és emiatt nem tudunk időt szakítani magunkra vagy a barátainkra. Ahogy a fenti vizsgás példát írtam, ezeknek a kihívásoknak a leküzdéséhez szükség van az akaraterőnkre és a türelmünkre. De mi van akkor, ha ezek hiányoznak? Nem csak az adott pillanat lehet megterhelő, amikor már vizsgahelyzetben vagyunk, hanem már az előtte lévő napok is. Tudván azt, hogy nem tanulunk és valóban semmi esélyünk sem lesz arra, hogy sikeresen teljesítsük. Vagy a másik helyzet, hogy folyamatosan tanulunk egész nap, de tudjuk, hogy nem fogunk a végére érni. Az ilyen helyzetek akarva-akaratlanul is megtörténnek, és a legjobb amit tehetünk, az az hogy megpróbáljuk átvészelni ezt az időszakot. Lehet, hogy a kihívások áldozatokkal fognak járni, de amint túl vagyunk rajtuk, újult erővel foghatunk neki a következő célunk elérésének.

 

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)