Perthro

További nevei:
Perth, Peorth, Pairthra, Perb, Peodh, Pertra

Rúnaszám: 14
Kiejtése: Pert-ro*
Hangértéke: P
Fordítása: Sorshúzó eszköz, kockavető pohár
Szín: Fekete
Elem: Víz
Mitikus kapcsolat:
Nornák

*Alternatív nevének a kiejtése: Perth

Kulcsszavak

Folytonos változás, bizonytalan jelentés, titkos ügy, rejtély, rejtett dolgok, okkult képességek, a végzet tudása, beavatás, jövő ismerete, jövő/út meghatározása, női dolgok/rejtélyek/energiák, termékenység, barátság, öröm, evolúciós változás.

Függőség, stagnálás, magány, rossz közérzet, sötét titkok.

Mágikus alkalmazása

Peschel az idő és a változás rúnájának nevezi. Perthro a titkok és a rejtett dolgok felett uralkodik, valamint kapcsolatban áll a karmikus energiákkal. Alkalmazható akkor, ha: a mágiával kapcsolatos ötleteidet szeretnéd fejleszteni, befektetésekkel vagy spekulációval van dolgod, elveszett tárgyat szeretnél megtalálni vagy gyógyító mágiában a mentális egészségért.

Az orlög (sors/végzet/karma) észlelésének elősegítéséhez. Jósláshoz. Rúnikus energiák ok-okozatbeli összeláncolásához.

Értelmezése

Az értelmezés előtt egy kis kitérő: akik már korábban nyomon követték az oldalon lévő rúnaleírásokat, azok biztosan találkoztak már Wyrddel, amit a 0. vagy a 25. helyre szokták tenni. Wyrd hagyományosan nem az idősebb futhark része, hanem úgymond egy modern rúna, amelyet Ralph Blum alkotott meg. Őszintén szólva sokáig magam is a készletembe tartottam egy üres rúnát, amely Wyrdet jelképezte, de ahogy egyre tapasztaltabb lettem, rájöttem, hogy nincs igazán szükség rá. Mindezek ellenére nem vagyok az ellen, hogy valaki használja ezt az üres rúnát, de mivel Perthro már betölti a sors rúnájának a szerepet, ezért egy idő után felesleges két hasonló rúnát tartani egy készletben.

Perthro komplexitását véve, Eihwazhoz tudnám hasonlítani. Mindkét rúna megértése nagyobb erőfeszítést igényel, bár talán ezek a rúnák hordozzák a legrejtélyesebb tudást mind közül.

A sors istennői a Nornák, már a világ teremtése óta nagy hatással vannak az istenekre, az emberekre és a környező világokra. Van akik szerint a sors elrendeltetett, mások szerint pedig mi alakítjuk azt a döntéseink által. Ahogy a legtöbb esetben, itt is az aranyközépút az, amely talán a legközelebb áll az igazsághoz. De mi is az a sors? A mai napig nem tudnám helyesen megfogalmazni azt. Ráadásul az északi sors nézet – ahogy maga a mitológia – egyedi ágat képvisel a többség által tanult vagy találkozott elképzelésektől (erről az Orlög & Wyrd menüben olvashatsz egy kicsivel részletesebben). A bonyolultsága miatt igyekszem nagyjából körüljárni a rúnát, anélkül, hogy nagyon mély szintekre mennék.

Ahogy előbb írtam, a sorsban hívők két csoportra oszthatóak (legalább is jellemzően ezzel a két csoporttal találkoztam). Az egyik csoport szerint az élet meghatározott úton halad, és a döntéseink és azok következményei már adottak. Nekik ebben azért adok részben igazat, mert valóban vannak olyan tényezők az életünkben, amelyek (ha a természetes életet vesszük alapul) biztosan megtörténnek. Legegyszerűbb példa, hogy biztosan enni vagy inni fogunk valamit. De ettől függetlenül (ideális esetben) mi választjuk meg azt, hogy mit fogunk enni vagy inni. Itt jön a másik csoport, akik azt mondják, hogy ők a döntéseik alapján formálják a sorsot. Minden felett ők határoznak, és szerintük az életük az irányításuk alatt van. Minden esemény bekövetkezéséért ők a felelősek, és a sorsnak igazából semmi vagy csak minimális köze van ahhoz, hogy épp mi történik.

Míg az első csoport nagyon mereven ragaszkodik ahhoz, hogy az ő döntéseik egyáltalán nem befolyásolják az életüket, a másik csoport túlságosan figyelmen kívül hagyja azt, hogy a világban vannak a döntéseinken kívül álló tényezők (pl. az időjárás). Azért vélem az arany középutat az ideálisnak, mivel ebben az esetben elismerjük, hogy a világot nem a mi szájízünk szerint alakítjuk, és nem körülöttünk forog minden. De ettől függetlenül képesek vagyunk a magunk és a környezetünkre hatással lenni, és az életünket a meghatározott kereteken belül úgy élni, ahogy azt szeretnénk. Perthronál ezen érdemes elgondolkodni, hogy mi miként vélekedünk a sorsról, és annak folyamatáról.

A sorson kívül érdemes néhány szót ejteni az általunk vagy mások által őrzött titkokról. Ezeknek számtalan oka van, hogy miért nem osztjuk meg másokkal vagy csak akkor ha abba a másik személybe teljes bizalmat vetünk. Ilyenkor olyan, mintha valami belső tudást, betekintést nyernénk a másikat illetően. Mintha megnyílna előttünk valami olyan ismeret, ami eddig zárva volt, vagy nem is tudtunk a létezéséről. Talán Perthro megértése is ebben rejlik, hogy elegendő bizalmat fektessünk a rúnákba (vagy magába a sorsba?), ami után a világot más fényekbe kezdjük el látni mint azelőtt.

Az álló Perthro értelmezése kivételesen kevés valódi kulcsszó értelmezést tartalmazott, és sokkal inkább a rúna hátteréről szólt. Ezt kivételesen azért alakítottam így, mert ha ezzel a rúnával foglalkozunk, akkor a konkrét jelentés keresése és ráillesztése helyett, jobbnak tartottam egy gondolatébresztőt. Előzőekben elég semlegesen írtam a sorsról, és az arról való gondolkodásról. Fordított rúna esetében az ember automatikusan arra gondol, hogy biztosan valami rossz fog bekövetkezni az életben. Rengetegszer beszéltem olyan emberekkel, akik a sorsról úgy gondolkodtak, mint ami lehet jó vagy rossz. Személy szerint én szeretem ezeket elkerülni, hiszen ez mind csak szubjektív.

“Rossz sors” az, ha kirúgnak egy munkahelyről minket? Elsőre annak tűnik, de lehet, hogy ez új lehetőségeket ad számunkra, hogy ott helyezkedjünk el, ahol jobban szeretünk majd dolgozni. “Jó sors” az, ha megházasodunk valakivel, anélkül hogy sok időt töltöttünk volna együtt? Sokan az életet akkor tartják teljesnek, ha a családi életbe eljutnak. Ellenben, ha azt vesszük, hogy ez mennyire leszűkítheti a világot és a döntéseinket, lehet még sem annyira jó. Persze ez lehet ennek az ellenkezője is, de csak akkor, ha a másik fél is így gondolkodik.

Lehet, hogy csak az optimizmus beszél belőlem, amikor ezeket írom, de egy negatív következmény, számtalan másik új lehetőségnek adhat helyet. Sokszor hajlandóak vagyunk figyelmen kívül hagyni a környezetünket és a világot amikor valami nem úgy jön össze, ahogy azt gondoltuk volna. Pedig lehet, hogy ha kicsit máshogy nézünk a mögöttünk lévő útra, akkor az előttünk lévőt is tisztábban fogjuk látni.

Nem utolsó sorban a titkokkal kapcsolatban, nem csak a szorosabb, mélyebb kapcsolat alapját tudják képezni, hanem azt könnyedén le is tudják rombolni. Ami úgymond “sötét titkoknak” is hívhatnánk, pillanatok alatt problémát okozhatnak. Nem fogom tudni megmondani azt, hogy mi a helyes döntés – megosztani és túl lenni rajta, vagy magunkba tartani és reménykedni, hogy sose kerül elő. Bárhogyan is döntünk, legyünk biztosak a döntésünkben, mert különben akarva vagy akaratlanul előjöhetnek előbb vagy utóbb az életünkbe.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)