Raido

További nevei:
Reid, Rad, Radh, Raidha, , Raidu, Reidthr

Rúnaszám: 5
Kiejtése: Ráj-dó
Hangértéke: R
Fordítása: Szekér, lovaglás
Szín: Élénk piros
Elem: Levegő
Mitikus kapcsolat:
Forseti

Kulcsszavak

Utazás (fizikai, szellemi), vakáció, költözés, fejlődés, feltételek változása, új látásmód, a helyes út meglátása, az egyén és a világ ritmusa, indulás, érkezés, egyesülés, újraegyesülés, vándorlás, végzet, keresés, életleckék, nagytávolságú kommunikáció, hidak, utasok, rakomány, váratlan utazás, költözés.

Krízis, merevség, elszigeteltség, igazságtalanság, irracionalitás, félbeszakítás, céltalanság, illúziók, eltévedés, lefokozás, csalódás.

Mágikus alkalmazása

Raido azt az utazást szimbolizálja, ami elvezet minket a holtak birodalmába – hogy tudást szerezzünk a holtaktól, nekromancia, szeánsz vagy jóslás útján.* Emellett használhatjuk változás előidézésére, akadályok feloldására és tárgyak megáldására. Az őseinkkel kapcsolatos nagyobb változások megértésére (kivéve az örökség részét), és a biztonságos utazáshoz is alkalmazható.

Raido nem csak az utazás, de a kozmikus törvények, az igazság és a rend rúnája is. Emiatt jó eszköz lehet jogi ügyekben, főleg akkor ha valakit igazságtalanul vádoltak meg, és szükség lenne arra, hogy az igazságra fény derüljön.

Végül, de nem utolsó sorban Raido a rituális képességekkel kapcsolatos tapasztalatokat is felerősítheti. A rúna segítségével hozzáférhetünk egyfajta “belső tanácshoz”, amely mintha idegenvezető lenne egy ismeretlen helyzetben. A természetes rend feletti tudatosság megnövelésére is használható.

*Jason D. Cooper ezt az értelmezését javaslom óvatosan kezelni.

Értelmezése

Raidonál sokáig éltem abban a hitben, hogy ez egy egyszerű utazást szimbolizáló rúna, és mint ilyen, könnyen értelmezhető minden utazással kapcsolatos tevékenységgel. Ez azonban nem teljesen igaz. Bár tény, hogy az utazás egy fontos alapköve, ennél a rúnánál (is) átvittebb értelembe kell gondolkozni. Ez alatt a személybe végbemenő változásokat, a fejlődést, a tapasztalatokat, és minden olyan belső vagy külső (de nem feltétlenül fizikai jellegű) változást értem, ami előrevisz bennünket. Sajátos értelmezésben úgy is fogalmazhatnék, hogy Raido a fejlődés rúnája.

Ha sikeresen megszereztük az Ansuz által átadott ismereteket és üzeneteket, akkor azáltal jó eséllyel többek lettünk, mint előtte voltunk. Úgy gondolom, hogy Raido itt csatlakozik be, azáltal hogy az életben előrehaladunk a megszerzett tapasztalataink által. Sokak számára releváns példa lehet az iskola elvégzése után végbemenő változások. Ha fizikai szempontból nézzük, akkor jó eséllyel a közeljövőbe elköltözünk otthonról, hogy önálló úton haladjunk tovább. Emellett persze munkát is vállalunk. Ha szerencsénk van, akkor találunk magunknak egy párt akivel elkezdhetjük építeni a jövőt. Mindezzel előrehaladunk az életben, és megpróbáljuk a lehető legteljesebben élni azt – már amennyire ezt a körülmények engedik.

Természetesen azért a klasszikus értelmezéséről se feledkezzünk el. Mint az utazás rúnája, minden olyan helyzetben előkerül amikor valamilyen célból útnak indulunk. Ez jó esetben zökkenőmentes, máskor pedig problémákkal teli. A lényeg, hogy Raido elsődlegesen nem a célt jelképezi, hanem azt az utat amin keresztül eljutunk oda.

A fentebb írt előrehaladásos példa egy optimális helyzetet mutat be, ami jó lenne ha így történne, de ez sajnos koránt sincs mindig így. Számtalan példát lehetne mondani arra, amikor úgy érezzük, hogy az életünk nem halad semerre. Ismét a Raidot megelőző rúnából Ansuzból kiindulva, ha nem szereztük meg az általa közvetített ismereteket, vagy nem vettük komolyan az üzeneteket, akkor már ott elakadhat az életünk, hogy mit is szeretnénk tanulni. Ezáltal egy olyan rögös úton kezdünk el menni, ami egy kevésbé kedvelt munkához, esetleg nehéz megélhetéshez vezet. Persze ez nem zárja ki a lehetőséget, hogy megváltoztassuk, de kevesen hajlandóak venni a bátorságot arra, hogy így tegyenek.

Még abban az esetben is, hogy úgy érezzük az életünk a rendes kerékvágásába megy, bőven lehetnek kisebb-nagyobb akadályok benne. Vizsgák, állásinterjúk, pénzügyi nehézségek és még rengeteg más amivel mindennap találkozunk. Ezek néha nagyon negatívan hangzanak, de nem jelenti azt, hogy azok is. Ha nem lenne kihívás az életbe, hanem minden az ölünkbe hullana, akkor nem szereznénk az élethez oly fontos tapasztalatokat, amely elengedhetetlenek számunkra.

Az akadályra gondolhatunk teherként, de emellett leckének vagy kihívásnak is tekinthetjük amivel meg kell küzdenünk a fejlődés érdekében. Ha nem tanultunk meg küzdeni valamiért vagy valakiért, akkor előbb vagy utóbb ha “harcra” kerül a sor, nem fogunk tudni győztesként kikerülni. Ez a harc természetesen képletesen értendő, a tudás, egy munka, egy barát vagy férfi/nő megszerzéséért. A lényeg, hogy az akadályok megléte nem feltétlenül azt a célt szolgálja, hogy hátráltasson. Olykor valóban ez a helyzet, hogy nem látunk kiutat. Máskor viszont az akadályok teszik az egész életet színesebbé és izgalmasabbá.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)