Rúnajóslás

A rúnákat elsősorban három fő célra használják: 1. írás, 2. mágia 3. jóslás. Az írást nem hiszem, hogy részletezni kellene, azonban ha ez a rész érdekel bővebben akkor az  “írj a rúnákkal” menüpont jó kiindulóalapot biztosít ebben. Mágikus célra rendkívül sokrétűen alkalmazhatóak (lásd kötött rúnák). A jóslás pedig a harmadik nagy ága ami segíthet megérteni egy-egy múltbeli, jelen béli vagy jövőbeli helyzetet, a tötrénések alakulását és azok láncolatát.

Jóseszközök tekintetében a rúnák nem a legelterjedtebbek vagy a legismertebbek. Ennek talán a legfőbb oka, hogy nehéz őket értelmezni és használni. A jelek komplex jelentéskörrel rendelkeznek, és önmagában az egyes rúnák megismerése is hosszabb időbe kerül. Jóslásnál pedig általában nem csak egy rúnát, hanem többet használunk, és a jelentésük nagyban függ attól, hogy egymással milyen kapcsolatban vannak. Azonban a velük való rendszeres munka, a tapasztalatok lejegyzése, a különböző rúnákkal való munka nagyban elősegíti azt, hogy fokozatosan egyre jobban értelmezni tudjuk őket és a jelentésüket.

A következőkben néhány nagyobb lépésre lebontva részletezném azt, hogy miként érdemes hozzálátni egy rúnajósláshoz. Ezek nem kőbe vésett pontok és sokan sokféleképp írnak róla, vagy jósolnak a rúnákból. Előbb vagy utóbb mindenkinek kialakul a saját “stílusa”, hogy miként tud hatásosan a rúnákkal kommunikálni.

Előkészületek

A rúnákkal, a rúnajóslással foglalkozók véleménye nagyban eltér azzal kapcsolatban, hogy milyen előkészületekre van szükség ahhoz, hogy jósolhassunk. Van aki szerint nem szükséges semmi különlegesebb előkészület, mások szerint csak megfelelő időben, módon, különleges helyen, gyertyákkal és füstölőkkel együtt egy némileg másfajta tudatállapotba kerülve tudunk igazán jól kommunikálni a rúnákkal. Én az “aranyközéputat” fogom itt leírni, kiegészítve néhány opcionális lépéssel amiket vagy beleveszünk vagy sem.

 1. Készítsük elő a rúnáinkat

Ha már van saját rúnakészletünk, akkor nincs más dolgunk mint elővenni őket. Ha még nincs, akkor érdemes készítenünk (lásd rúnák készítése) vagy beszereznünk egy készletet. Általában abban nagy az egyetértés, hogy a saját magunk által készített rúnák mindig jobbak, mint ha valaki más által készítettett használnánk. Viszont ha a feltételek nincsenek meg hozzá, akkor ne aggódjunk amiatt, hogy nem saját készítésű rúnákkal dolgozunk.

2. Válasszuk ki az helyszínt és az időt

Keressünk egy csendes, rendezett nyugodt helyet ahol senki sem fog zavarni minket. Fontos, hogy képesek legyünk relaxálni azon a helyen ahol vagyunk. Időben sokszor javasolják az esti/éjszakai órákat a jóslásra, azonban ezt nem muszáj követnünk. A lényeg, hogy számunka alkalmasnak találjuk az időt.

3. Egyéb teendők

Ajánlott egy olyan helyet keresni a jóslásra, ami északra néz. A rúnák mellett vannak akik egy fehér szövetet is kiterítenek maguk elé, ahova majd a rúnákat vetik vagy teszik. Ennek kettős célja van: egyrészt hogy a rúnákat megóvja a kosztól (pl. a kint a szabadba végeznénk a jóslást), másrészt hogy keretet adjon a rúnák értelmezéséhez. Például ha a rúnákat vetjük, akkor azokat értelmezzük amik a fehér szövetre esnek, és ami azon kívül van azzal nem foglalkozunk.

Jóslás

Ha a megfelelő előkészületeket megtettük, akkor a következő lépés, hogy ráhangolódjunk a jóslásra. Lényeges, hogy kiürítsük a gondolatainkat minden olyan más témával kapcsolatban ami nem tartozik a jóslandó területhez. Tegyük félre a hétköznapi teendőket, a munkát, a személyes kapcsolatokat egy kis időre. Ez nem mindig olyan egyszerű és olykor időigényes feladat, viszont annál fontosabb. Tiszta fejjel helyet adunk annak, hogy teljes mértékben a rúnákra tudjunk koncentrálni, befogadóak legyünk a mondanivalójukra. 

Amint a gondolatainkat rendeztük, koncentráljunk egy kérdésünkre amire a rúnáktól várjuk a választ. Akár hangosan is kimondható, de az is elég ha csak rágondolunk. Érdemes erre a lépésre 1-2 percet szánni, hogy tisztán lássuk a kérdésünket magunk előtt. A kérdést érdemes minél konkrétabban megfogalmazni, és lehetőleg ne eldöntendő legyen*. Törekedjünk a rövid lényegretörő megfogalmazásra. Ha szükséges papírra is leírhatjuk (számomra ez segítség szokott lenni, értelmezésnél többször ránézek és az alapján értelmezem a rúnák állását).

Ezt követően vethetjük a rúnáinkat a fehér szövetre vagy a megfelelő kirakási módszer használatával magunk elég helyezhetjük őket. 

*Bár eldöntendő kérdéseknek is megvan a külön értelmezési folyamata, mivel 50-50% hogy eltaláljuk a “helyes” választ vele, ezért inkább kerülendőek.

A jóslat értelmezése

Értelmezésnél minden esetben a feltett kérdést szükséges körüljárni a jelenlévő rúnák alapján. Ha húztuk a rúnákat és egy bizonyos kirakási módszert alkalmaztunk, akkor az egyes rúnák helyzetét annak megfelelően értelmezzük.

Például ha egy párkapcsolatról szólt a kérdésünk és három rúnát húztunk, akkor az első kihúzott rúna jelképezheti azt, hogy milyen múltbéli történések vezettek a mostani helyzethez (ami a következő rúna középen). Az utolsó rúna pedig a jövőbeli helyzetre világíthat fényt, hogy merre halad a kapcsolat, mi lesz a konklúziója egy bizonyos cselekedetnek stb. Mivel minden kérdés egyedi, ezért minden értelmezés eltér valamilyen módon egymástól. A kirakási módszerek keretet adhatnak, viszont a rúnák értelmezése már rajtunk múlik.

Rúnavetés esetén egy kicsit másként működik az értelmezésnek a folyamata. Először is, azok a rúnák amik kívül esnek a kiterített szövetről, azokat nem értelmezzük. Ugyancsak igaz ez azokra is, amelyek jelképpel lefele jöttek ki (bár ezek hordozhatnak mögöttes jelentéseket, ez az egyéntől is függ, hogy foglalkozik-e vele). A megmaradt rúnákat értelmezhetjük középről-kifele vagy épp kívülről középfele haladva. Fontos, hogy az egyes rúnák milyen kapcsolatban vannak egymással és hogy egymáshoz képest milyen helyzetben helyezkednek el (alatta, felette, mellette, a köztük lévő távolság stb.). Összetettebb és többet mondó lehet mint ha csak kiraknánk magunk elé a rúnákat, viszont az értelmezésük is hosszabb és nehezebb.

Lezárás

Bár ez a rész már végképp csak választható, én szeretek keretet adni a jóslás folyamtának. Az értelmezést követően – jóslástól függően – szeretem lejegyezni magamnak egy papírra vagy rúnakönyvbe hogy mi volt a jóslás kérdése, mikor történt ezt és milyen rúnák jöttek ki. Ha egy jövőbeli eseményről szólt a jóslat, akkor ezt később vissza tudom keresni, reflektálni tudok rá, hogy sikerült-e megfelelően értelmeznem, vagy bekövetkezett-e már az amit a rúnák alapján olvastam. Legtöbbször nem mindig egyértelmű ez, de pont ezért is érdemes lejegyzetelni a jóslatokat, hogy tanuljunk belőlük. 

Előfordulhat hogy a jóslat egyáltalán nem válik be, aminek a leggyakoribb oka, hogy nem megfelelően értelmeztük. Ilyenkor érdemes bővítenünk az ismereteinek az egyes rúnákról további könyvek elolvasásával vagy meditációval. Persze az is megtörténhet, hogy nem mi értelmeztük félre a jóslatot, hanem megváltozott az amit jósoltunk. Ami még nincs eldöntve az egyén által sem, arra még a rúnákból sem tudunk választ találni. A szabad akarat egy létező tényező és bár az emberek ritkán térnek el a szokásaiktól, előfordulhat hogy még is így tesznek valamilyen oknál fogva, ami miatt megváltozik az a jövőkép ami eredetileg várt volna rájuk. Ez utóbbi egy ritka jelenség, viszont ha tudatában vagyunk a cselekedeteinknek és a döntéseinket, a rúnák segítségével és útmutatásával mi magunk is formálhatjuk az eseményeket. Ahelyett hogy reagálnánk a történésekre, tudatosan cselekedve befolyással lehetünk a körülöttünk lévő világra.