Sif

Férje: (1.) Njörd (2.) Thor
Gyermeke: Ullr (Njördtől)
Története:
Thor pörölye

Thor aranyhajú felesége. Korábban (még az Ászok és a Vánok közötti háború előtt) Njörd felesége lehetett. Tőle született Ullr. Kevés helyen tesznek említést róla. A Verses Eddában Loki, Sif kivételével, a legtöbb Ász ellen fel tudott hozni valamit. Mivel ez az Ármányosnak nem tetszett, ezért hazugságként kitalálta, hogy az istennő megcsalva Thort (=Hlórrid) többek közt vele is lefeküdt egyszer.

„Egészségedre, Loki,
idd ki a dérhideg italt
a drága kupából;
egyedül engem nem ért
szavaiddal szégyen
az ázok szülöttei közt.”
(Loki csúfolkodása, 53.)

„Nem is érhetne szégyen,
ha nem fajtalankodsz
annyit a férfiakkal,
titkaid egyikéről
magam is tudhatok:
velem csaltad meg csúful
hites uradat, Hlórridit.”
(Loki csúfolkodása, 54.)

A leghíresebb történet a gyönyörű aranyhajáról szól. Egy nap Loki belopakodott Sif szobájába, és indokolatlan rosszakaratból levágta az istennő haját. Thor őrjöngött dühében. Nem telt sok időbe mire kiderítette, hogy ki volt a tettes. A Mennydörgő megfenyegette őt, hogy ha nem szerez Sifnek legalább olyan szép hajat amilyen volt, akkor nyomban agyoncsapja.

Az Ármányosnak nem volt más választása így elment a törpékhez, Ivaldi fiaihoz. Elmondta nekik hogy miért jött el hozzájuk. Ezután megkérte őket, hogy készítsenek ugyanolyan gyönyörű aranyhajat, mint amilyen Sifé volt és áldják meg mágiával, hogy az istennő fején magától nőjön ki ez a varázslatos haj.

Végül nem csak a finom, hosszúszálú aranyhajat, de több más mitikus tárgyat is ekkor kovácsoltak meg. Ilyen volt többek között a Mjölnir vagy a Draupnir. Mivel a haj valóban szebb és jobb lett mint előzőleg, ezért Loki ismét megúszta a büntetését.