Sowilo

További nevei:
Sol, Sunna, Sigel, Saugil, Sighel, Sigo, Sowela

Rúnaszám: 16
Kiejtése: Szo-vi-ló
Hangérték: S, SZ
Fordítása: Nap
Szín: Fehér
Elem: Tűz, levegő
Mitikus kapcsolat:
Sol

Kulcsszavak

Siker, célok elérése, erő, dicsőség, életerő, egészség, elérhető energia a pozitív változáshoz, győzelem, kapcsolat a tudatalattival, teljesség, elementális erő, lángoló kard, tisztító tűz.

Hamis célok/siker, célok elvesztése, hiszékenység, pusztítás, igazság, isten haragja, büntetés, hiúság, arrogancia, elszigetelés.

Mágikus alkalmazása

Tudással vagy felsőbbrendű erővel való kapcsolat kialakításához. Aggodalom esetén, a probléma leküzdéséhez szükséges erő igényléséhez. Bármilyen ügyben a siker bevonzásához, valamint jósláshoz. A Nap rúnája képes elűzni a sötétséget.

Sowilo minden olyan területen segítséget nyújthat amely kapcsolatban van az akarattal, a sikerrel, a győzelemmel. Használható gyógyításhoz, vagy olyan esetekben, amikor valakinek erőre vagy önbizalomra lenne szüksége.

Értelmezése

Sowilo az a rúna, amely számomra elsődlegesen mindig is az energia rúnája volt. Valahányszor szembetalálkoztam vele, ez volt az első dolog ami beugrott, hogy mi köze van a jelen kérdésemnek az energiához. Ha belegondolunk ez minden cselekvésünk alapja, hiszen energia kell ahhoz, hogy tevékenykedjünk, gondolkodjunk, másokkal társalogjunk vagy munkába menjünk. Vannak olyan területek az életben amelyek több energiát igényelnek, mint általában a munka, vagy ha edzünk. Máskor pedig nagyon minimális befektetés szükséges, például ha megnézünk egy filmet. Az energiánk pótlásának egyértelmű forrása az alvás, de a rendszeres étkezés is elengedhetetlen. Ez a rész eddig egy egyszerű, sok újat nem mondó általános része volt a rúnának. Ami innentől jön, az az általam kicsit mélyebben átgondolt elméletéről fog szólni.

Az energiát könnyű elképzelni úgy, mint a telefonunk akkumulátorát. Ha látjuk, hogy lemerül, akkor egyszerűen újratöltjük, és minden funkció ugyanúgy használható mint előtte. Az embereknél azt tapasztaltam, hogy ez jóval szerteágazóbb. Hiába töltjük fel az “akkumulátorunkat” (magyarul alszunk), például a sokadik egész napos monoton munka egyre hamarabb lefáraszt. Ezek után aludhatunk 10-12 órát, még gyakran azzal sem pihenjük ki igazán magunkat.

Többek közt emiatt is született meg az az elgondolásom, hogy az embereknek nem egy, hanem több energiaforrása is van, és hiába töltjük fel az “általánosat”, ha a többi továbbra is teljesen le van merülve. Ilyen külön energiaforrás lehet a szociális téren egy jó hosszú beszélgetés a barátunkkal. Esetleg másoknak a kreatív tevékenység vagy valamilyen hobbi. Ezeket úgy képzelem el, mint külön energiaforrások, amikre mind oda kell figyelni, hiszen ha hanyagoljuk, akkor az könnyen a fizikai vagy a lelki egészségünk kárára mehet. Akár azt is mondhatnám, hogy mi értelme az energiánk teljes egészét a munkára fordítani, ha mellette nem tudunk olyan dolgokkal foglalkozni amelyeket szeretünk. Ezek a kiegészítő források nem úgy merülnek, ahogy az általános energiánk, hanem általában jóval lassabban, így olykor elegendő hetente vagy havonta egyszer tartani egy baráti találkozót vagy elmenni kirándulni, hogy ismét egyensúlyba kerüljünk magunkkal. (Persze az sosem gond, ha többször, de valamilyen minimális alkalom szükséges).

Erről még oldalakat írhatnék, de egyelőre térjünk át egy másik jelentésre. Az egészség sok rúnánál megjelenik, de Sowilonál azért emelném ki, mert a Napnak a pozitív hatásait mindenki képes észlelni. A fizikai része mellett, rendkívül jó hatása lehet a lelki folyamatokra. A Naphoz sokszor a boldogságot kötik, és különösen télen tapasztaljuk azt, hogy milyen jó érzés annak a melegségét érezni. Vagy gondoljunk arra, hogy a nyárról sokaknak a strandolás jut eszébe, amely lehetővé teszi a pihenést és a feltöltődést.

Zárásként Sowilo negatív oldaláról írnék, ezen belül is a stresszről. Sokan (tévesen) szinonimaként használják az idegességgel, a feszültséggel vagy a frusztrációval. Ezek a folyamatok olykor ha akarjuk, ha nem, az életünk részei. Erről is rengeteget olvasni az interneten, hogy ki mit gondol a megelőzéséről, vagy az értelmezéséről. Én csak annyit tennék hozzá, hogy ha Sowiloval szembetalálkozunk, még ha megfordíthatatlan is a rúna, az nem jelenti azt, hogy nincs miért aggódni. Lehet épp arra utal, hogy ideje lenne elgondolkodnunk arról, hogy mennyire érezzük magunkat és az energiánkat kiegyensúlyozottnak.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)