Thor

Apja: Odin
Anyja: Jörd
Felesége: Sif
Szeretője: Járnsaxa
Gyermekei: Magni, Módi, Thrúd
Szolgálói: Thialfi, Röskva
Lakhelye: Thrudvangr
Csarnoka: Bilskirnir
Állatai:
Tanngniostr (kecske)
Tanngrisnir (kecske)
Legendás tárgyai:
Mjölnir (pöröly)
Járngreipr (vaskesztyű)
Megingjörd (erőöv)
Grídarvölr (bot) (?)
Történetei:
A világszéli király
Mjölnir elrablása
Thor és a Világkígyó
Thor és Geirröd harca

A mennydörgés és a villámlás istene. Odin és az óriás Jörd fia. Felesége az aranyhajú Sif, míg szeretője az óriásnő Járnsaxa. Járnsaxától született Magni és Módi, akik a Ragnarök után megöröklik apja hatalmas erejű fegyverét. Thor, az istenek egyik legnagyobb csarnokában lakik, a Bilskirnirben.

„A terme ötszáz,
s még négyszer tíz, úgy tetszik,
ez a Villámló vára;
magam úgy érzem,
nincs magas épület, mely
felülmúlná a fiamét.”
(Grímnir-ének, 24.)

A végletekig becsületes istent a legtöbbször vörös hajáról és szakálláról, nagy termetéről és a legendás pörölyéről ismerhetjük fel. Ha elfogja őt a düh, akkor az óriási erejét semmi sem állíthatja meg.

Két szolgálja is volt, Thialfi és Röskva. Annak az Egil nevű földművesnek a fia és lánya, aki egyszer vendégül látta Thort és Lokit, miközben az óriások földjére utaztak.

Szekerét két kecske húzta, Tanngniostr és Tanngrisnir. A Mennydörgő, útjai során levágta a kecskéit, hogy élelemül szolgáljon neki és a társainak. Amint jóllaktak, a varázslatos Mjölnir segítségével feltámasztotta az állatokat.

A már említett mágikus pörölyét Mjölnirnek hívták, amely nem csak villámokat tudott szórni, hanem ha eldobta, akkor úgy tért vissza a kezébe mint egy bumeráng. A fegyvert a törpék kovácsolták, amelynek az egyetlen hibája az volt, hogy a nyele egy kicsit rövidre sikerült.

Thor látszólag legyőzhetetlen. Erőöve a Megingjörd, hatalmas erőt kölcsönzött neki. Nem csak az öve, de a vaskesztyűje (Járngreipr) és a törhetetlen botja (Grídarvölr) is Grídtől, egy óriásnőtől van. Ezeket akkor kapta, amikor az óriás Geirröd ellopta a Mjölnirt.

Mint az istenek és emberek védelmezője, gyakran járta a világot, hogy az óriások számát ritkítsa. A legtöbb kalandja ezeket a történeteket örökítette meg.

A legfőbb ellensége Jörmungandr a hatalmas Világkígyó. Első találkozásukkor nem tudta megölni, viszont a végső csatában, Ragnarökkor hosszas küzdelem után sikerült végeznie vele. Azonban a kígyó mérge olyan erős volt, hogy a Mennydörgő kilencet lépve, holtan rogyott össze a csatamezőn.

A csütörtöki nap róla lett elnevezve (Thursday = Thor’s day).