Thurisaz

További nevei:
Thurs, Thorn, Thuith, Thurisa, Thyh

Rúnaszám: 3
Kiejtése: Tu-ri-száz
Hangértéke: TH
Jelentése: Óriás, tövis
Szín: Élénk piros
Elem: Tűz
Mitikus kapcsolat:
Thor

Kulcsszavak

Védelem, pusztító és védelmi erő, változásra való hajlam, férfi szexualitás, konfliktusok, káosz, mágikus erő.

Veszély, védtelenség, árulás, unalom, gonosz, utálat, hazugság, erőszak, rosszindulat, kényszer.

Mágikus alkalmazása

Thurisaz egyike azon néhány rúnáknak, amelynek használatával kifejezetten óvatosan kell bánni!

Ártó szándék esetén, az embereket egy rossz pillanatban figyelmetlenné, meggondolatlanná teheti. Ezen kívül megbetegíthet és az egyént őrületbe is hajszolhatja. Kifejezetten alkalmas arra, hogy megnövelje valakinek a félelmét valami olyantól amitől már alapból fél. Átkok létrehozásához is alkalmazható.

Segítő szándék esetén az egyik leghatásosabb védőrúna. Thurisaz a Mjölnirt, Thor pörölyét szimbolizálja. A létrehozott védelem – akárcsak Thor fegyvere – kivetíthető, ezáltal a rúnából származó erőt a megfelelő helyre küldhetjük (pl. ha valaki mást szeretnénk megvédeni). Ezt a rúnát akkor is használhatod, ha extra erőre vagy löketre van szükség valami elkezdéséhez. Alkalmazható továbbá olyan helyzetekben, amik kívül esnek az irányításod alól vagy épp szükséged lenne egy kis szerencsére. Szerelmi mágiában a folyamatok felgyorsításában nyújthat segítséget.

Értelmezése

Ha az ember bármilyen rúnákkal foglalkozó könyvet kinyit és Thurisazhoz lapoz, akkor az ott található leírásban biztosan szót ejtenek a védelmi aspektusáról. Ettől én sem térnék el, hiszen ez az egyik legjellemzőbb tulajdonsága. A jelentéseit alapul véve, ha az óriásokra gondolunk, akkor a kicsit tájékozottabbak ebből Thorra asszociálhatnak, aki a legendás Mjölnir pörölyével folyamatosan aprítja őket. A tövishez már nem kell ennyire belemélyedni a háttérbe, elég csak egy szúrós növényre gondolni, ahogy önmagát védi a környezettől.

A tövisnél még arra nem árt gondolni, hogy nem csak védhet, hanem kárt is tehet, attól függően hogy melyik végét nézzük. Nem mindegy, hogy akadályozza az utunkat, vagy megvéd a külső környezeti ártalomtól. Nem utolsó sorban a tövisnél személy szerint a rózsára asszociálok. Ha óvatosan bánunk vele, akkor nagyszerű és kedves gesztus lehet ezt ajándékba adni. Ha viszont gondolkodás nélkül megmarkoljuk, akkor az több kárt tehet, mint amennyit jót hozhat.

Thorra visszatérve, ő az az isten, aki az istenek és az emberek védelmezője. Ha ő és a legendás pörölye nem lenne, akkor az óriások már könnyedén lerohanhatták volna Ászgárdot. Lisa Peschel (A Practical Guide to the Runes) a rúnát a Mjölnirrel társítja, ezáltal itt gondolhatunk arra, hogy kezünkben (vagy a környezetünkben) lehet az az erő, amellyel képesek vagyunk magunkat, mást, egy tulajdont stb. megvédeni.

Azonban hiába az erős védelmi jelentés, Thurisaz nem csak erről szól. Az Uruznál előkerülő ösztönökből származó apró morzsákat itt is felfedezhetjük. Ám Uruzzal ellentétben ez nem belülről jövő, hanem valami külső tényezőből adódó történés.

Thor nem csak fegyverként tudta a Mjölnirt használni, hanem képes volt hatalmas viharokat is idézni vele. Egy (tényleges vagy metaforikus) vihar felboríthatja a körülöttünk lévő rendet, ezáltal káoszt hozva az életünkbe. Ha tényleges viharra gondolunk, akkor lehet emiatt késünk el a munkából. Vagy esetleg elmegy az áram, amely korlátozza a cselekvési lehetőségeinket. Ha a vihart metaforikusan vesszük, akkor itt beszélhetünk egy konfliktusról, a rengeteg feladat felhalmozódásáról vagy bármi másról, amely a hétköznapi ritmust és rendet megzavarja.

Az előző bekezdés után, nehéz lenne még negatívabb jelentést adni ennek a rúnának. Ahogy mondani szokták “ennél már úgysem lehet rosszabb”, de aztán még is. Fordított Thurisaznál a védelem teljes hiánya léphet fel. Thor egyik története erre ismét egy jó példát ad. Egy alkalommal ellopták az óriások a Mjölnirt, és csak úgy tudta visszaszerezni, ha az Ászok hozzáadják az óriáshoz a leggyönyörűbb istennőt, Freyját. Ezt persze egyikük sem akarta. Loki tanácsára Thor felvette Freyja menyasszonyi ruháját és fátylát, és így trükkel rászedte az óriást, hogy a pöröly visszajusson jogos tulajdonosához.

Thornak ez a kaladja jó gondolatalapot ad, hogy a hatalmas erejű Thor milyen kiszolgáltatottá vált, hogy visszaszerezze a fegyverét. Nem ez volt az egyetlen eset*, amikor a Mjölnir nélkül kellett helyt állnia, de erről az oldal alján lévő forrásokban feltüntetett Thorral kapcsolatos mítoszokban olvashatsz. Nem mindegy, hogy az oldalunkon van-e valami (vagy valaki, aki a Mjölnirt személyesíti meg) amire veszély esetén számíthatunk. Ha nincs, akkor lehet olyan problémával kell szembenéznünk, amiből kikerülni csak áldozatok útján fogunk.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)