Ullr

Anyja: Sif
Apja: Njörd
Csarnoka: Ydalir

A tél, a vadászat és a párbajok istene. Szép külseje mellett kiváló harcos. Senki sem bánik jobban az íjjal mint ő. Híres síelő, talán pont ezért is ábrázolják leggyakrabban sítalpat vagy korcsolyát viselve. Csarnokát Ydalirnak nevezik.

„Ébenvölgy, ékes neve
a helynek, hol Ull
házát építtette;
Freynek Álf-hon
adatott hajdan
isteni ajándékul.”
(Grímnir-ének, 5.)

Sif és Njörd fia, Thor mostohafia, így kérdéses, hogy az Ászok vagy a Vánok csoportjába sorolandó. Párbajok során őt hívták segítségül, valamint az esküknél is megemlítették. Van ahol Skadi férjeként említik, de erre nincs biztos utalás.

2007-ben Svédországban, Lilla Ulleviben egy kr. u. 500-800 kőzöttre tehető Ullrnak szánt kegyhelyet is találtak. Ez többek közt azért is érdekes, mivel ezek szerint Ullr szerepe és tisztelete hasonlóan nagy lehetett mint a kezdetekben Tyrré.

Ullr sok helység nevében előfordul, például Svédországban: Ullared, Ullevi és Ultuna, stb. Norvégiában: Ullensaker, Ullern, Ullershov, Ullerål, Ullensvang, Ulland, Ullerøya, stb.

Ullr neve mára már szerte a világban ismert, főként mint a különböző téli sportágak vagy vadászatok védnökeként. Colorádóban, Breckenridgeben minden évben megrendezésre kerül az „Ullr Fest” (Ullr fesztiválja). Ha érdekel, hogy miről is szól ez a rendezvény, akkor nézd meg a lentebbi videót.