Uruz

További nevei:
Úr, Uraz, Urs, Urur, Urus

Rúnaszám: 2
Kiejtése: Uruz
Hangértéke: U
Jelentése: Őstulok, bölény
Szín: Sötétzöld
Elem: Föld
Mitikus kapcsolat:
Audhumla

Kulcsszavak

Fizikai erő, sebesség, szabadság, energia, életerő, ösztön, cselekvés, bátorság, kitartás, megértés, bölcsesség, hirtelen vagy váratlan (pozitív) változás, szexuális vágy, vadság, ellenállás, irányításon kívüli események.

Gyávaság, megszállottság, félreirányított erő, másik általi uralom, betegség, következetlenség, vágy, tudatlanság, brutalitás, meggondolatlanság, erőszak, érzéketlenség.

Mágikus alkalmazása

Alapvető energiák felszabadítására, kreativitásra és hirtelen változásra. Nem csak az erő felszabadítására, de annak irányítására is alkalmazható. Minden esetben érdemes óvatosan bánni Uruzzal, mivel a felszabadított erő és energia kordában tartásához és irányításához óriási akaraterő szükséges. Más rúnákkal összekapcsolva, különböző természeti erők előhívásához vagy felidézéséhez is használhatjuk. Segítségül hívhatjuk akkor, ha valamilyen kockázat felmerül. Ez lehet például egy új vállalkozásnál, utazásnál, vagy bármely egyéb téren, ami valamilyen kockázattal jár.*

Uruzt a változások rúnájának is nevezik, mivel olyan erőkkel is bír amik képesek megformálni egy eseményt, történést. Különösen hasznos lehet, ha egy nagyon lassan haladó folyamatot szeretnénk meggyorsítani. A változások mellett az egészség és az erő rúnájaként gyógyításra is használhatjuk a rúnát (főleg, ha a beteg személynek extra erőre van szüksége). Végső soron önmagunk megismerésére és a veszteségek elfogadására is alkalmazhatjuk.

*Kötött rúnaként olyan rúnákat érdemes mellé rendelni, amik a kockázat jellegéhez igazodnak. Például utazásnál Raido.

Értelmezése

Uruz egyike azon rúnáknak, amely szorosabban kapcsolódik a természethez és annak ösztönös, nyers erejéhez. Fehunál az olvasható, hogy ott valamilyen vagyonról és tulajdonról van szó, amelyről az egyén rendelkezik. Ezzel szemben Uruz irányításunkon kívül esik. Nehéz lenne a fentebbi kulcsszavakat külön-külön egyenként átvenni, mivel úgy vélem ennél a rúnánál fontosabb lenne egy egységben gondolkodni. Ez az egység, amely Uruzhoz kötődik, az pedig nem más, mint az ösztön.

Az ösztönnek számtalan eleme van, kezdve az alapvető élni akarástól a küzdési vágyig. Nem lehetne, és az aktuális írásba nem is fogom mindent számba venni, csupán egyet, amely talán segít a megértésben. Ez az érzelmek által vezérelt cselekvés. Talán sokan fel tudunk idézni egy-egy olyan helyzetet amikor az érzelmeinket követve hozunk meg egy döntést. A “klasszikus” példának a szerelmet szoktam mondani, hiszen ekkor sokkalta inkább követjük az ösztöneinket, mint a racionális gondolkodást.

Az ösztön nem igazán tartozik a legmegjósolhatóbb elemek közé. A kontextus itt kifejezetten fontos, mivel csak így ragadható meg az, hogy az ösztön melyik eleme az ami jelen esetben központban van. Több rúna esetében Laguz mellett nekem elsőre az jutna eszembe, hogy bízzak és kövessem az ösztöneimet, Hagalaz pedig pont hogy a kiszámíthatatlanságát erősíti (ezáltal óvatosságra int).

Bárhogyan is értelmezzük, jusson eszünkbe az, hogy itt valami olyan elemi dologról van szó, amely felett a legjobb esetben is csak minimális irányításunk lehet.

Amikor az érzelmekről írtam meglehet, hogy sokaknak egy negatív élmény jutott az eszébe, amikor az indulatok elszabadultak, és ezek sokkal inkább romboltak mint építettek. A “klasszikus” szerelem példánál maradva, gondoljunk csak a kihasználtságra. Míg az egyik fél szeretne kötődni a másikhoz, a másik egyáltalán nem érez hasonlóképp. Mindazonáltal mivel a kötődni vágyó fél olykor képtelen elszakadni, és akkor is küzd a másikért mikor már elutasították, ezért könnyen kihasználtság áldozata lehet. Ez mondjuk csak egy szituáció a sok lehetséges közül. Érdemes végiggondolni, hogy miként korlátozhatjuk magunkat egy másik személlyel, ha az a kapcsolat (és itt már nem csak a párkapcsolat, de a családi vagy a baráti is képbe kerülhet) nem szimmetrikus.

Még amit szeretnék kiemelni, az az ösztön elnyomása. Az ösztönök elnyomása a cselekedeteink korlátozásával jár. Ha elnyomjuk ezeket, akkor visszatartjuk magunkat attól, hogy teljes lényünket adjuk. Néha az adódhat abból, hogy félünk önmagunkat adni, mivel az talán azzal is járna, hogy esetleg egy olyan személy vagy csoport akit még kedvelünk, az/azok rossz szemmel néznének ránk. Márpedig ez hosszú távon saját magunk kárára megy.

Összefoglalva, az ösztönök kontrolálatlansága és elnyomása ugyanúgy káros. Még ha állva is jött ki Uruz, sem jelenti hogy az ösztönök nem mehetnek el az egyik vagy másik irányba.

Források:
Edred Thorsson: Runelore, A Handbook of Esoteric Runology
Sunnyway: Galdr – Verbal rune magic (Letöltés ideje: 2016.08.01.)
Oswald the Runemaker (Letöltés ideje: 2016.11.14.)