Aegir

Felesége: Rán
Gyermekei:
Bára, Blodughadda, Bylgja, Dufa, Hefring, Himinglaeva, Hrönn, Kólga, Unnr
Szolgálói: Eldir, Fimafeng
Lakhelye: Hlésey

Tengeri istenszerű óriás, az istenek barátja és vendéglátója. Felesége az óriásnő aki kilenc lányának az anyja: Bára, Blodughadda, Bylgja, Dufa, Hefring, Himinglaeva, Hrönn, Kólga, Unnr. A mitológiában játszott szerepét a Loki csúfolkodása című Edda-ének írja le a legjobban.

A prológusban arról olvashatunk, amikor Aegir egy nap, vendégül látta az Ászokat és a Vánokat. Az Ászok közül Odint, Frigget, Siffet, Bragit, Idunt, Vidart, Lokit és Tyrt. A Vánok közül pedig Njördöt, Skadit, Freyrt és Freyját. Aegir két szolgáját is megemlítik, akiket igazán nagyra tartottak az istenek:

„Égir, akit Gímirnek is hívtak, maga készített sört az ázoknak, amikor a hatalmas üstöt megkapta; […] Égirnek két szolgája volt: Fimafeng és Eldir. Tűz fénye helyett a csillogó arany világított. Sör magától került az asztalokra. Békesség uralkodott a fennkölt helyen. Ki-ki felettébb dicsérte Égir szolgáit. ”
(Loki csúfolkodása, prológus)

Azonban Lokinak nem nyerte el a szimpátiáját az egyik szolga, és azon nyomban végzett is vele. Bár az istenek elüldözték emiatt a lakomáról, az ármányos nemsokára visszajött, hogy viszályt vigyen közéjük.

„Magam megyek be
Égir csarnokába,
lakomájukat látni;
viszek viszályt,
ázoknak átkot,
mézsörbe mételyt.”
(Loki csúfolkodása, 3.)