Kötött rúnák

Kötött, kapcsolt vagy kombinált rúnának (angolul bind rune) nevezzük azt a több rúna felhasználásával elkészített új rúnát, amelyet egy bizonyos cél elérése érdekében alkotunk meg. Egyes rúnák összekapcsolásával jobban be tudjuk határolni azt a célt amelyet rúnamágiával célzottan szeretnénk elérni.

Kötött rúna készítéséhez alapvető feltétel az, hogy alaposan megismerjük az idősebb futhark rúnáit, tisztában legyünk azok jelentésével, értelmezésével, és nem utolsó sorban az egymással való kapcsolatukkal. Különösen lényeges, hogy az úgynevezett “rejtett rúnákkal” is tisztában legyünk, amiket az összekapcsolás esetén kaphatunk (erről később lentebb olvashatsz).

Kötött rúna tervezése

1. Határozd meg a célod!

Az első lépés amit meg kell tenned, hogy minél pontosabban, konkrétan végiggondolod azt, hogy mit szeretnél elérni. Ne csak azon gondolkodj, hogy mi a célod, hanem hogy miként jutsz el odáig, mit kell tenned a célod elérése érdekében. Próbálj minden egyes lépést, cselekvést átgondolni. Minél alaposabb és konkrétabb a célod és az ahhoz való eljutás terve, annál könnyebb lesz kiválasztanod a hozzá tartozó rúnákat.

2. Válaszd ki a rúnákat!

Vizsgáld meg mindegyik rúnát és a jelentéseit. Gondold át, hogy kapcsolatban áll-e valamelyik az elhatározott céloddal. Valószínű, hogy lesznek olyan rúnák, amelyeket könnyedén kizárhatsz és olyanok is, amelyek egyértelműen szükségesek a célod elérése érdekében. 

3. Vizsgáld meg a kiválasztott rúnákat!

Mennyi rúnát választottál ki? Általában négy vagy öt rúna már soknak számít (ez alól lehetnek kivételek), két rúna pedig olykor kevés ahhoz, hogy egy kötött rúna megfelelően működjön. Ha túl sok rúnát választottál ki, akkor lehet, hogy nem szűkítetted le elegendően a célod. Ebben az esetben a már kiválasztott rúnákat nézd át ismételten. Túl kevés rúna esetén menj végig ismét az egész futharkon. Jó eséllyel az első alkalommal elsiklott a figyelmed valamelyik rúna fölött.

Kilenc olyan rúna van, amelynek nincsen “fordított” változata*: 

Ha ezek közül valamelyik a választott rúnáid között van, akkor nagyszerű központot vagy alapot adhatnak a többi rúnának. Arra is találtam példát, hogy egyesek szerint a kilenc rúna közül valamelyik mindenképp a kötött rúna része kell, hogy legyen. Rajtad múlik, hogy ezt be tartod-e vagy sem.

*Nauthiz olykor kivétel, a legtöbb helyen nem számítják bele a megfordíthatatlan rúnák közé.

4. Tervezd meg a kötött rúnát!

Ülj le a választott rúnáiddal, és rajzold le őket egy papírra különböző alakokban vagy mintákban. Ha teheted, kerüld a rúnák fordított helyzetben való használatát.  Kísérletezz addig, amíg a számodra szimpatikus mintát meg nem találod.

A rúnák ebben az esetben egymáson helyezkednek el.

Ennél a tervezésnél célszerűbb kevesebb rúnát összekapcsolni (hogy még kivehetőek legyen az egyes rúnák, amikkel dolgoztunk).

A rúnákat helyezhetjük egyenes vonalakra, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak egymáshoz.

Másik lehetőség, hogy egy hosszú függőleges egyenest húzunk, és arra tesszük a választott rúnákat (vagy csak az egyeneshez kapcsolva, vagy már egy felhelyezett rúnához)

5. Keresd meg a rejtett rúnákat! 

Most hogy megvan a kötött rúna, keresd meg a benne rejlő rejtett rúnákat. Rejtett rúna alatt azok a rúnák értendők, amelyeket eredetileg nem használtál fel, de a jelképüket fel tudod fedezni a rajzodban. Például, mivel Isa egy függőleges vonal, ezért gyakorlatilag mindegyik kötött rúnában megtalálható. Ne aggódj amiatt, ha így úgy tűnik, mintha sokkal több rúnát használtál volna fel. Ennek a célja, hogy kicsit jobban megismerd az általad alkotott kötött rúnát, valamint hogy milyen további rúnák kapcsolódnak hozzá. Ezzel kapcsolatban is vannak eltérések a szerőzök között, hogy érdemes minimalizálni a rejtett rúnák előfordulását, viszont tapasztalataim alapján ez egy rendkívül nehéz feladat.

Amire különösképp ügyelj, hogy lehetőleg ne legyenek benne fordított rúnák. Ez negatívan befolyásolhatja a kitűzött célt.

Előkészületek

Ha elhatároztad a célod, kiválasztottad a rúnákat, elkészítetted a kötött rúna tervezetét, akkor készen állsz arra, hogy megalkosd azt. Először is szükséged lesz valamilyen alapra, amelyre a rúnát rajzolod vagy vésed. Ez lehet papír, kő, fa, falevél, kagyló, csont – tehát amit csak el tudsz képzelni. Alapanyag választásánál két dolgot kell végiggondolnod:

1. Mennyi ideig szeretnéd használni az elkészített rúnát (egy alkalom, egy nap, egy hónap)?
2. Hol fogod viselni vagy elhelyezni?

Például, a pénzed spórolásához készített kötött rúnát a legjobb ha a pénztárcádban tartod. Így, minden alkalommal amikor kinyitod, eszedbe fog jutni, hogy ne vegyél meg mindent ami csak eszedbe jut és amire van pénzed. Ebben az esetben egy fából vagy kőből készített rúna egyértelműen nem a legalkalmasabb.

Ellenben, ha a házad védelmében alkotsz egy kötött rúnát – amit hosszabb távon tervezel használni – akkor jobban jársz ha azt fára vésed vagy kőre fested. Ezt aztán a bejárati ajtó felé akaszthatod, vagy egy jól látható helyre helyezheted.

Elkészítés

A legtöbben ha mágiára gondolnak, akkor először egy komoly rituálé jut az eszükbe, amelynek kivitelezése sok előkészületet és pontosságot igényel. A kötött rúnánál – és a rúnamágiák többségénél – ez nem teljesen igaz. Személy és lehetőség függő az, hogy mennyire szeretnéd szertartásszerűen aktiválni a rúnát. Valamennyire mindenképp előny ha kicsit több figyelmet szentelünk a formaiságokra, hiszen ezzel a szándékunkat és jobban megélezzük. Azonban nem mindenki engedheti ezt magának. Lehet, hogy a környezeted nem tolerálja a gyertyákat, a füstölőt, vagy az ehhez használt egyéb eszközöket.

Bármennyire formális vagy informális módszert is alkalmazol, a fontos hogy a lehető legteljesebben koncentrálj a szándékodra, a célodra.

Első lépésként készítsd elő az alapanyagokat: az alapot (papír, kő…), az eszközt (toll, festék…) és a már megtervezett kötött rúnát. Ezután kezd el egyesével lefesteni/megfaragni őket. Fontos, hogy a rúnákat külön-külön alkosd meg, ne csak úgy, hogy az egész képet átmásolod. Gondold át, esetleg fogalmazd meg magadban, hogy melyik rúnával mi a célod (mintha valamit főznél, és összeválogatnád azt, hogy mi kell bele).

Ahogy egyre több rúna rákerül a kötött rúnádra, gondolkozz el azon, hogy miként kapcsolódnak egymáshoz. Hasznos lehet az is, ha közben a rúna nevét többször kiejted. 

Miután elkészültél a rúnákkal, meditálj a kész kötött rúnán. Csukd be a szemed és képzeld el magad előtt, ahogy rúnánként felépült, és végül egy kész alakot öltött. Ismételten koncentrálj a szándékodra, hogy még jobban megerősítsd a kötött rúnát.

Ha úgy érzed, hogy elég időt szántál a rúnádra, akkor itt az ideje, hogy lezárd az aktiválási a folyamatot. Ezt általában valamilyen áldozattal szokták zárni. Áldozatként nem kell semmilyen véres dologra gondolni. A leggyakrabban mézsört szoktak felajánlani az isteneknek, viszont itt is nagy az egyénenként való eltérés.

Kötött rúna használata

Végre a kezedben van az elkészült kötött rúnád. Tedd olyan helyre, ahol látni fogod (pénztárcád, számítógép mellé, polcra). Lehetőleg a célnak megfelelő helyen legyen (pénzzel kapcsolatos pl. a pénztárcádban). A lényeg, hogy látható és elérhető helyen legyen, így amikor meglátod, akkor emlékezni fogsz a szándékodra, hogy miért alkottad meg azt. Addig tartsd meg a rúnát, amíg szükséges. Amint a célját teljesítette, semmisítsd meg rituális égetés, vagy valamilyen egyéb folyamat során, hogy a benne központosuló energia megbomoljon.

Hogy egy kötött rúnát meddig használsz, az rajtad áll. Lehet, hogy csak egy bizonyos eseményre szükséges, vagy esetleg most költöztél el, és szeretnéd, hogy az új házad biztonságos legyen. Így akár a rúna ott maradhat addig amíg nem érzed magad teljesen biztonságban. Ez lehet egy hét, egy hónap vagy egy év is.

A kötött rúnák jó alkalmat biztosítanak arra, hogy a rúnákat is közelebbről megismerje az alkotó. Bár kötött rúnát szinte bárki képes létrehozni, a folyamat nehézsége a szándék megélezésében rejlik. Nehéz pontosan megfogalmazni azt, hogy mit is akarunk elérni. Vagy azt, hogy miken kell keresztül mennünk ahhoz, hogy a célunkhoz jussunk. Azonban, ha ezt képesek vagyunk szavakba önteni és mellé a tettekkel is bizonyítjuk az elhatározásunkat, akkor jó eséllyel megközelíthetjük az általunk kitűzött célt.

Forrás:
The Modern Heathen (Letöltés ideje: 2016.08.16.)
Kveldulf Gundarsson: Teutonic Magic (2008)