Rúnák könyve

Azok akik a rúnákkal részletesebben foglalkoznak előbb vagy utóbb rájönnek arra, hogy a jelentésüket, az értelmezésüket, a használatukat vagy esetleg a rúnák egymással való kapcsolatát képtelenség egy valaki által megírt könyvben teljes mértékben megismerni. Bár vannak olyan szerzők, akik részletesen foglalkoznak egy-egy könyvben az előbb írtakkal, ez nem jelenti azt hogy a benne foglaltakat betűről betűre követni kellene. Természetesen aki újonnan fog hozzá a rúnák tanulmányozásához annak jó ha van egy alap útmutatója. Előbb vagy utóbb azonban elér az ember egy olyan ponthoz, amikor rádöbben arra, hogy egy-egy könyv már önmagában nem nyújt új tudást számára vagy szeretné az olvasottakból írásban is levonni a következtetéseit.

A rúnák könyve vagy akár nevezhetnénk rúnanaplónak is, egy olyan személyre szóló, írásos gyűjtemény, ami az egyén által fontosnak tartott ismereteket tartalmazza, kiegészítve a tapasztalataival, felfedezéseivel, meglátásaival. Mivel személyre szóló, ezért nincs kötött formátuma se előre meghatározott tartalma. Ettől függetlenül megosztanám a saját tapasztalataimat, amikre érdemes lehet ügyelni mielőtt belefognánk a saját rúnakönyvünk megírásába. 

Első lépések

Mindenek előtt, szükségünk lesz egy füzetre/könyvre, ami majd a rúnakönyvünk lesz. Kezdetben érdemes lehet A/5-ös méretűt használni. Elég nagy ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tartalom férjen bele, és elég kicsit ahhoz hogy akár könnyedén hordani is tudjuk magunkkal. Ajánlom, hogy üres vagy esetleg pontozott lapokból álljon, hogy ha rajzolunk vagy ábrákat készítenénk, akkor könnyen átlátható legyen. Vásárlásnál érdemes figyelembe venni a lapok/oldalak számát is. Jó ha inkább több marad hátra az elkészülte után, hogy az újabb ismereteket, jegyzeteket le tudjuk oda írni. Bár evidens, viszont egy jó minőségű, nem folyó kék vagy fekete golyóstoll is szükséges. Én személy szerint nem szeretek színesen írni bele, vagy csak nagyon ritkán ha valamilyen specifikus célom van vele. Kiegészítésül egy vonalzó is sokat segíthet a megírásnál (különösen a rajzolásnál vagy vonalvezetéshez).

Sokan úgy vannak vele, hogy más előkészület nem is kell, azonban én szeretem megtervezni azt hogy mi az ami bele fog kerülni a könyvbe. Ilyenkor fogok egy lapot és egy tollat és elkezdem összeírni hogy milyen tartalommal szeretném majd feltölteni a könyvet. A kezdetekben még arra is figyeltem, hogy mire hány oldalt kéne hagynom (pl. fixen 6 oldal minden egyes rúnára), ami segített abban, hogy átlátható és könnyen visszakereshető legyen egy-egy rész.

Rúnakönyv típusok

Bár ahogy írtam nincsenek szigorú megkötések a saját rúnakönyv készítésével kapcsolatban, attól függően, hogy milyen szinten foglalkozunk vele, és mennyi tapasztalat áll rendelkezésünkre, eltérő módon kezdhetünk ennek neki. A lentebb leírt “típusok” csak ajánlások, hogy mivel és milyen mélységben érdemes foglalkozni.

Kezdőknek

Abban az esetben, ha még csak ismerkedünk a rúnákkal, a jelentésükkel, az értelemzésükkel, akkor érdemes lehet az első könyvünkben ezekről írnunk.

A könyv elején kezdhetünk egy “tartalomjegyzékkel”, ahol a rúnák neve, jele, sorszáma, fordítása állhat.  Ezt követően jöhetnek az rúnákról szóló leírások. Az egyes rúnák után kihagyhatunk néhány oldalt és/vagy a könyv végére gyűjthetjük a tapasztalatainkat.

Haladóknak

A kezdőknek szólóhoz képest, már nem csak az alapvető tudnivalókat írhatjuk, hanem jobban belemélyedhetünk az egyes összefüggések lejegyzetelésére.

A rúnáknál ha gondoljuk lehet már csak kulcsszavasan leírni az értelmezésüket (ha korábban nem így tettük volna). A kezdőknek ajánlott változatból átírhatjuk az ott összegyűjtött tapasztalatokat.

Tapasztaltaknak

Amíg az előző két “típusnál” egy A/5-ös könyv elegendő volt, itt már érdemesebb egy nagyobb A/4-es könyvet beszereznünk. 

Felépítésében nagyon is összetett, mivel itt már nem csak egyszerű szövegek vagy ábrák, hanem rúnakörök, titkosírások, rúnascriptek vagy konkrét rúnamágiák is leírhatók. Mivel több rúnánál meghatározó egy-egy mítosz vagy istenség, ezért róluk is külön írhatunk benne.

Ajánlások, tippek, ötletek

Habár a legtöbb papírboltban kapható jegyzetfüzet vagy üres oldalas könyv, ezek nem biztos hogy a célunknak megfelelő minőségűek. Ha valami “komolyabbra” vágyunk, akkor ajánlom a Bőregér illetve a BomoArt üzleteket, ahol minőségi, tartós és stílusos “alapanyagot” tudunk vásárolni.

A rúnákkal foglalkozó oldalakon a kezdetben négy oldalra osztottam fel az egyes rúnákról szóló tudnivalókat. Ez a kezdetben sokat segített:

    1. oldal: Általános információk – A rúna jele, neve, esetleg további nevei, száma, fordítása, betűjele, pozitív és negatív jelentései (kulcsszakban), kapcsolódó szín, fa, növény, ásvány, elem, nem, istenségek.
    2. oldal: A rúna elemzése álló, valamint fordított állásban.
    3. oldal: Mágikus értelmezései, vonatkozásai. Itt is lehet két részre bontani az írásunkat: alap információk, valamint egyéb megjegyzések, ahová majd az új módszereket, ismeretek írhatjuk.
    4. oldal: Megjegyzések, tapasztalatok.

A rúnák leírásait követően írhatunk egyes ismert vagy saját kirakási módszerekről. Ezt követően pedig a különböző jóslásokat is naplózhatjuk a rúnakönyvben.