Rúnák készítése

A rúnák készítése rengeteg előnnyel jár. Először is, a te saját alkotásod lesz. Tudni fogod azt, hogyan készültek el az elejétől a végéig. A készítés alatt megtanulhatod a rúnák lerajzolását valamint jó lehetőséget biztosít arra, hogy a nevüket is megjegyezd. Mindezeken felül mivel a rúnakészlet a te saját munkád gyümölcse lesz, ezért nálad jobban senki sem fog tudni bánni velük. Ez annak köszönhető, hogy sokkal erősebb kapcsolatot tudsz majd kialakítani velük. A jobb ráhangolódás mellett a jelentésük, az értelmezésük megértése is könnyebb lehet.

Nem kell nagy kézműves képesség arra, hogy elkészítsd a saját rúnáidat. Az itt felsoroltak többsége nem igényel komolyabb erőfeszítést. Az alapanyagok listája azonban korán sem teljes, így ha kreativitást érzel magadban, akkor bátran próbálkozz a saját ötleteddel.

Tippek és tanácsok az elkészítés előtt

  • A legerősebb, legjelentősebb rúnákat a saját két kezeddel alkotod meg magadnak vagy valakinek akivel törődsz, természetes alapanyagokból, amelyeket saját magad gyűjtöttél.
  • Ne törődj azzal, hogy mindegyik rúna “tökéletes” legyen, de azért próbáld meg mindegyiket hasonló méretűvé és alakúvá készíteni, hogy ne legyen nagy különbség, mikor megfogod őket.
  • Amikor az egyes rúnákat készíted, annak amelyiknél éppen tartasz mond ki a nevét újra és újra, hogy így átadd erejét annak a tárgynak, amelyikbe belefaragod/fested/rajzolod. Az ismétlés segít memorizálni a rúnákat, gyakorolni a kiejtésüket, és így közelebbi kapcsolatban lehetsz velük.
  • Ha gondolod, utánanézhetsz a színek jelentéseinek, hogy aszerint készítsd el a rúnákat, így további hatásokat, jelentéseket adhatsz hozzájuk. Általában legtöbbször a piros vagy a fekete színt szokták használni.
  • Érdemes varrnod (vagy venned) egy kis tároló zsákot az elkészült rúnáknak. Ehhez a selyem vagy a vászon a legmegfelelőbb, de bőrből is készíthetsz rúnatarsolyt. Az elkészített tárolót kedved szerint díszítheted.
  • Az elkészített rúnákat használat előtt megáldhatod vagy megszenteltetheted. Imádkozhatsz útmutatásért és megvilágosodásért, hogy a rúnákat hatásosan használhasd. Vizualizálhatod, amint tiszta fehér fény veszi őket körül, vagy “megfürdetheted” őket a telihold fényében. Megtisztíthatod őket még gyógynövények füstjével is.
  • A papír alapú rúnák használata, a könnyű elkészítésük és használatuk miatt leginkább kezdőknek javasolt. Később érdemes valamilyen természetes alapanyagból készíteni, amivel sokkal több értelmet nyer többek közt, a fordított rúnák jelentései is.
  • Ha lehetőséged van rá és a választott módszernél alkalmazható, akkor érdemes 1-2 üres rúnát is készítened, amelyek jól jöhetnek akkor, ha valamelyik elveszne. Részben ezért is olvashatsz lentebb mindenhol 25 rúnát a 24 helyett.

Agyag rúnák

1. Osszunk egy marék agyagszerű anyagot 25 egyenlő szakaszra, és gyúrjuk mindegyiket labdaformájúvá.

2. Simítsuk ki őket, hogy kicsit laposak legyenek. Ehhez használhatjuk az ujjunkat, vagy lapos felületű tárgyat, mondjuk egy poharat.

3. Fogjunk egy tompa élű kést, vagy agyagozáshoz használatos eszközt, hogy ráírjuk a rúnajeleket a kigyúrt agyagra.

4. Égessük ki, amíg az agyag szilárd nem lesz.

(5.) Ha gondolod, utána ki is színezheted az elkészült agyagrúnákat. A festésnél érdemes vörös színt használni. Javasolt eszközök: festék, tempera, filctoll.

Fa rúnák

1. Keress egy legalább 50-60 cm hosszú faágat. Próbálj olyat találni amelynek átmérője egész hosszában ugyanakkora. Sokan azt mondják, hogy egy olyan gyümölcsfa ága a legjobb, amelyik épp virágzik. Készítheted a földre leesett, letört faágból (lehetőleg még jó állapotú legyen), vagy a te magad által levágott ágból.
(Érdemes kerülni az utóbbi módszert, és csak akkor folyamodni hozzá, ha más lehetőséged nincs. Levágás előtt/után, tiszteld meg a fát azzal, hogy cserébe köszönetet mondasz neki. Elvégre nélküle rúnáid se lehetnének, nemde? Ha gondolod, kisebb áldozatot is bemutathatsz neki, például hogy gondozod egy ideig.)

2. Ha gondolod, leszedheted a faág kérgét, de rajta is hagyhatod.

3. Vágd fel az ágat 25 egyenlő részre, amelyek ne legyen 1-1,5 cm-nél szélesebbek. Függőlegesen is elfelezheted az ágat, hogy így nagyobb helyed legyen a rúna felírására.

4. Fogj egy kést vagy egy fafaragó eszközt, és vésd bele egy-egy rúnajelet, minden egyes fadarabba. Ha mindegyikkel megvagy, akkor különböző faápoló szereket is feltehetsz rá, például poliuretánt, lakkot vagy salakot.

Kő rúnák

1. Menj vízpartra! Ha lehetőséged van rá, akkor szerdán (Odin napján) menj, vagy amikor közvetlen vihar közeledik. Ha nincs víz a közelben, keress olyan helyet, ahol sok kő található.

2. Próbálj 25 kis méretű, hasonló alakú követ kiválasztani.

3. Fesd rájuk a rúnajeleket, és utána lakkozd le őket, hogy a festék ne kopjon le róluk.

(4.) Díszítésre különböző sprayeket is használhatsz.

Kagyló rúnák

Ha sikerül tengerpart közelébe jutnod, hasonlóan a rúnakövekhez, ebből is szedhetsz 25 db-ot és rájuk rajzolhatod a rúnajeleket.

Levél rúnák

Gyönyörű, ideiglenes rúnakészlet készíthető falevelekből is, főleg ősszel. Ha ráfestetted a rúnajeleket, megtarthatod őket mint talizmánt, és ha már nincs szükséged rájuk, szélnek eresztheted őket, hogy szerencsét hozzanak.

Üveg rúnák

Vásárolj díszítéshez használatos üveget. Üvegfestékkel vagy alkoholos filccel írd/fest az üvegdarabokra a rúnajeleket.

Papír rúnák

1. Fogj egy kemény papírlapot (például műszaki lapot) és vágj belőle 25 kártyát. Sablonként egy már meglévő kártya méretét is használhatod

2. Írd rájuk a rúnajeleket!

(3.) Ha gondolod, az adott rúnához kapcsolódó motívumokkal, rajzokkal, illusztrációkkal díszítheted. A kártyák hátlapját is díszítheted, de érdemes mindegyik hátoldalát egységesre színezni/festeni.

(4.) Lamináld őket, hogy megvédd a különböző károsodásoktól.